"Δεν έχω διάθεση για σεξ": 5 συμβουλές για να την επανακτήσεις

Μήπως να επενδύσεις περισσότερο στο ζήτημα, για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου;

σεξ unsplash

Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το σεξ σε μία σχέση. Ακόμα κι αν το δούμε από επιστημονική σκοπιά, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως το σεξ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, μειώνει τα επίπεδα του στρες, ενώ συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό, ωστόσο, που δεν καταφέρνει - καθώς δεν κάνει και μαγικά - είναι να φτιάξει μία κατεστραμμένη σχέση. 

Παρόλα αυτά, στις μέρες μας τα επίπεδα σεξουαλικής διάθεσης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, όσο και η σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Και δεν είναι παράλογο, δεδομένου ότι τα γεγονότα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι και η πίεση που δέχονται ώστε να συμβαδίσουν με τη σύγχρονη ζωή, τοποθετούν περίσσιο άγχος στις πλάτες τους. 

Γνωρίζοντας, όμως, πως το σεξ πρέπει να έχει μία σημαντική θέση στην ερωτική μας ζωή, καθώς βελτιώνει τα υπόλοιπα κομμάτια της καθημερινότητάς μας, μήπως θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερη βάση και επενδύσουμε στο πώς θα επανακτήσουμε τη χαμένη σεξουαλική μας διάθεση; Σύμφωνα με τη δρα Nicole K. McNichols, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι που θα βελτιώσουν τη διάθεση και τη δυναμική της σχέσης σου. 

5 συμβουλές για βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας

Επικεντρώσου στην ποιότητα: Συχνά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Οφείλουμε να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας και να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που μας αρέσει, προκειμένου να βελτιώσουμε την σεξουαλική επικοινωνία με τον σύντροφό μας και την ποιότητα της σεξουαλικής πράξης. Οπότε, δεδομένου ότι μιλάμε για μία αποκλειστική σχέση, πρέπει να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα, ώστε να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία. 

Κοιμήσου καλύτερα: Ο ύπνος με το σεξ φαίνεται πως έχουν μία αμφίδρομη σχέση, αφού σύμφωνα με έρευνες ο οργασμός βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενώ την ίδια στιγμή ένας ξεκούραστος άνθρωπος έχει μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ. Έτσι, προσπάθησε να πέφτεις μία συγκεκριμένη ώρα για ύπνο, μειώνοντας το αλκοόλ και τις οθόνες λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι. 

Αγάπησε το σώμα σου: Είναι πιθανό, ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να μην έχεις διάθεση για σεξ να έχει να κάνει με το σώμα σου. Όταν νιώθεις άσχημα με αυτό, είναι επόμενο να μην έχεις ανεβασμένη λίμπιντο. Και αυτό είναι φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε τις προσδοκίες που δημιουργούν τα social media. Καταλαβαίνοντας, όμως, πως αυτές οι εικόνες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αρχίζοντας να γιορτάζεις το σώμα σου για τα απίστευτα πράγματα που μπορεί να κάνει, θα οδηγηθείς στην αποδοχή και την αυτοεκτίμηση και κατ' επέκταση στην αυξημένη επιθυμία για σεξ.

Άλλαξε νοοτροπία: Σε μία σχέση και μάλιστα μακροχρόνια δεν συμβαίνει να θέλει να σκίσει ο ένας τα ρούχα του άλλου. Η σεξουαλική διάθεση δεν έχει να κάνει τόσο με τον αυθορμητισμό, όσο με την ανταπόκριση. Στην αρχή, μπορεί να χρειαστεί να "πιέσεις" συναισθηματικά τον εαυτό σου για να ξεκινήσεις την κατάσταση, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να νιώθεις καλά που το δοκίμασες. 

Συζήτησέ το με έναν ειδικό: Ενδέχεται να παίρνεις την περίοδο αυτή κάποια θεραπεία που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική διάθεση. Για παράδειγμα, χάπια που στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης, αν και είναι αρκετά βοηθητικά για τη βελτίωση της διάθεσης, δυστυχώς έχουν επιπτώσεις στη λίμπιντο. Ωστόσο, όπως θα εξηγήσει πιθανότατα και ο γιατρός σου, οι παρενέργειες αυτές με τον καιρό θα βελτιωθούν. Αν παρατηρήσεις πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται, ενημέρωσε τον γιατρό σου, με σκοπό να προχωρήσετε με κάποια άλλη θεραπεία που δεν θα σε επηρεάζει. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i