Γιατί έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις που δεν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε;

Τι απαντούν οι σεξοθεραπευτές για το φαινόμενο;

σεξ σεξουαλικές φανταστιώσεις iStock

Συμβαίνει και σε εσένα να έχεις μια φαντασίωση, την οποία ωστόσο δεν θα ήθελες ποτέ να πραγματοποιήσεις; Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ιδέες ή εικόνες που συνήθως σε ερεθίζουν, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο οι σκέψεις αυτές να μη συνάδουν με την πραγματική σου ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να φαντασιώνεσαι ότι απατάς τον σύντροφό σου, κάτι που δεν θα έκανες ποτέ στην πραγματικότητα. Όμως, γιατί συμβαίνει να το σκέφτεσαι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν λόγοι που δεν θες να πραγματοποιήσεις τις σεξουαλικές φαντασιώσεις σου. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια και σεξοθεραπεύτερια δρ Dulcinea Pitagora, "οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένας τρόπος να συνδυάζεις αναμνήσεις με επιθυμίες και άλλα συναισθήματα για να καταφέρεις κάποιο αποτέλεσμα. Μπορεί να φανταστείς μία λεπτομερή περιγραφή μιας παλαιότερης σεξουαλικής εμπειρίας ή με έναν φανταστικό άνθρωπο, διάσημο ή ακόμα και με ένα άλιεν". Στην ουσία οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορεί να είναι το οτιδήποτε, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. Άλλες μπορεί να προξενούν συναισθήματα ντροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χρειάζεται να υπεραναλύσεις τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις από τη στιγμή που δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές σου επιθυμίες.

Από την άλλη, μία σεξουαλική φαντασίωση που δεν συνάδει με την πραγματική ζωή συνήθως παραμένει στο μυαλό επειδή για το εκάστοτε άτομο έτσι είναι πιο ασφαλές. "Άνθρωποι φαντασιώνονται πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν κανονικά γιατί νιώθουν ασφαλείς στο μυαλό τους", εξήγησε η Marla Renee Stewart, ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να νιώθουν τύψεις ή να γνωρίζει κάποιος άλλος για αυτό. 

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η δρ Pitagora, έστω μια σεξουαλική φαντασίωση να μπορούσε να γίνει και πάλι δεν θα έβγαινε στην πραγματικότητα όπως αναμενόταν. Επίσης, αν ποτέ σκεφτόσουν να πραγματοποιήσεις τη φαντασίωσή σου θα έπρεπε πρώτα να αναρωτηθείς αν η συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη που θα λάμβανε χώρα είναι συναινετική και αν είναι νόμιμη. 

Στη συνέχεια, αν ήσουν οκ με τα παραπάνω και θα ήθελες να δεις αν μπορείς να την πραγματοποιήσεις, καλό θα ήταν να εξέταζες αν υπάρχουν εμπόδια ή κάτι που σε σταματάει. Σημείωσε εκείνα που δεν σου αρέσουν και εκείνα που σε ενθουσιάσουν και αποφάσισε αν αξίζει να το πραγματοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση αν θέλεις να το συζητήσεις ή αν νιώθεις πως χρειάζεσαι υποστήριξη μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό χωρίς φόβο και τύψεις.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i