Οι αλγόριθμοι βλάπτουν τις σχέσεις μας;

Υπάρχουν 5 τρόποι με τους οποίους οι αλγόριθμοι μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις μας.

γυναίκα σε laptop και αλγόριθμοι istock

Ένα βράδυ που ένιωσα ιδιαίτερα εκνευρισμένη με κάποιον, άνοιξα τo laptop μου και έκανα scroll down. Είδα ένα βίντεο για τον ναρκισσισμό. Όλα όσα έλεγε φάνηκαν να ταιριάζουν, εκείνη τη στιγμή, με τη συμπεριφορά αυτού του ατόμου. Ένιωσα δικαιωμένη. Ωστόσο, η δικαίωση μετατράπηκε σε μηρυκασμό, δηλαδή σε  επαναλαμβανόμενη ανάλυση άσχημων συναισθημάτων. Έκλεισα το laptop μου, πήγα μια βόλτα κι όταν επέστρεψα, πήρα μια ανάσα, απελευθερώνοντας τον θυμό μου. Με καθαρό κεφάλι, μπόρεσα να σκεφτώ καλύτερα και έριξα μια ματιά στο κινητό μου. Άλλο ένα βίντεο για τον ναρκισσισμό...

Οι αλγόριθμοι υπαγορεύουν πολλές από τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και τις πληροφορίες που λαμβάνουμε στη σύγχρονη εποχή. Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να είναι χρήσιμη, να τροφοδοτεί ενδιαφέροντα και πάθη και να μας συνδέει με κοινότητες που διαφορετικά θα αγνοούσαμε ότι υπήρχαν. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι αλγόριθμοι ενισχύουν τις φυσικές μας τάσεις προς τα πράγματα, όπως ο μηρυκασμός και η επιθυμία να έχουμε δίκιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλγόριθμοι επηρεάζουν επίσης αρνητικά τις σχέσεις μας.

Αγάπη 2.0: Πώς τα Social Media αλλάζουν τον τρόπο που ερωτευόμαστε

5 τρόποι που οι αλγόριθμοι βλάπτουν τις σχέσεις μας

Αυτό που ακολουθεί είναι πέντε τρόποι με τους οποίους οι αλγόριθμοι μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας.

  1. Μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε δίκιο
  2. Ενισχύουν τον θυμό μας
  3. Κλείνουν τον δρόμο στις εναλλακτικές απόψεις
  4. Μας καθοδηγούν στα άκρα
  5. Μας πολώνουν

1. Μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε δίκιο

Το περιεχόμενο που προβάλλουμε στο διαδίκτυο καθοδηγείται από πληροφορίες στις οποίες είχαμε πρόσβαση προηγουμένως. Οι αλγόριθμοι μας οδηγούν συχνά να ασχολούμαστε με μέσα που ενισχύουν αυτό που ήδη πιστεύουμε. Η κοινωνική ψυχολογία χρησιμοποιεί τη λέξη "προκατάληψη επιβεβαίωσης" για να περιγράψει την τάση των ανθρώπων που έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση για μια απόφαση ή πεποίθησή τους, να αποδέχονται μόνο πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την απόφασή τους, αποτυγχάνοντας να επεξεργαστούν πληροφορίες που την αντικρούουν.

Όσο περισσότερο αφιερώνουμε χρόνο σε κάτι, τόσο πιο δυνατός γίνεται αυτός ο σύνδεσμος, δημιουργώντας την ηχώ των ιδεών μας. Στις σχέσεις, η σύγκρουση συχνά πέφτει σε θέματα "σωστού" και "λάθους". Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να μας δώσουν την ψευδαίσθηση ότι η δική μας πλευρά είναι η μοναδική.

2. Ενισχύουν τον θυμό μας

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε σε ένα θέμα, τόσο περισσότεροι αλγόριθμοι προτείνουν σε εμάς αυτό το θέμα. Όταν είμαστε κολλημένοι σε κάτι, μπορεί να αναζητήσουμε πληροφορίες που να μας δικαιώνουν ή προωθούν το πώς νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Αντί να μας μεταφέρει σε άλλο περιεχόμενο καθώς ανανεώνουμε, προτείνει το περιεχόμενο στο οποίο είχαμε πρόσβαση πριν.

Νιώθεις ότι έχεις συσσωρευμένο θυμό; Αυτά τα workouts θα σε βοηθήσουν να τον μειώσεις

3. Κλείνουν τον δρόμο στις εναλλακτικές απόψεις

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, το άνοιγμα του μυαλού μας στις αντιλήψεις και τις εμπειρίες των άλλων είναι σημαντικές. Δυστυχώς, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχουμε ψάξει προηγουμένως, οι αλγόριθμοι μεγεθύνουν τις απόψεις μας ενώ μειώνουν άλλες. Στις σχέσεις, αυτό ενισχύει τη μεροληψία μας. Έτσι, μπορεί να γίνουμε πιο άκαμπτοι στη στάση μας χωρίς να αφήσουμε χώρο για άλλες οπτικές γωνίες. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε στις σχέσεις.

4. Μας καθοδηγούν στα άκρα


Δείχνοντάς μας περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει τις απόψεις μας, είναι πιθανό να κινηθούμε σταδιακά σε πιο ακραίες εκδοχές. Αυτό μπορεί να μας δώσει την αίσθηση ότι η δημοφιλής άποψη είναι αυτή της πόλωσης. Στις ομάδες αυτό εντείνεται. Οδηγούμε ο ένας τον άλλον στα άκρα και όταν έρθουμε αντιμέτωποι με αντίθετες ιδέες είναι πιθανό να μην αποδεχτούμε τίποτα άλλο, εκτός από τη δική μας άποψη. Αυτά τα άκρα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη σχέση με τους άλλους.

5. Μας πολώνουν

Ενθαρρύνοντας περισσότερες ακρότητες στη σκέψη και χρησιμοποιώντας πληροφορίες που βασίζονται σε αυτά που αφιερώσαμε χρόνο, οι αλγόριθμοι μάς οδηγούν στην ομαδική σκέψη. Η ομαδική σκέψη είναι μια ισχυρή δύναμη στην ψυχολογία που μας κλειδώνει σε έναν τρόπο σκέψης, ο οποίος συχνά γίνεται πιο ακραίος λόγω της ομαδικής πόλωσης. Αυτό μας εμποδίζει να πλησιάσουμε ανθρώπους που δεν σκέφτονται όπως εμείς ενώ μπορεί να είναι και επικίνδυνο. 

Τι μπορείς να κάνεις

Ακολουθούν τρία πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις εάν πιστεύεις ότι οι αλγόριθμοι σε παρασύρουν.

1. Κάνε διαλείμματα

Είναι υγιές να αποσυνδέεσαι και να κάνεις digital detox από καιρό σε καιρό. Ακόμη και η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στο τηλέφωνό σου ή το διάλειμμα από συγκεκριμένα SoMe, μπορεί να σε ανανεώσει.

2. Κάνε ερωτήσεις

Όταν μηρυκάζουμε, τείνουμε να κάνουμε υποθέσεις και σενάρια. Αυτές μπορεί να είναι υποθέσεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι ή τι πιστεύουμε ότι πιστεύουν για εμάς. Η άμεση αντιμετώπιση της σύγκρουσης και ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων μέσω ερωτήσεων αποσαφηνίζει την αλήθεια. Όταν ρωτάς απευθείας τον άλλον, αντιμετωπίζεις τις διαφωνίες σας.

3. Φρόντισε να περνάς χρόνο με άλλους χωρίς τεχνολογία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες που βασίζονται στην τεχνολογία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνδεθείς με άλλους. Ωστόσο, αυτά δεν αντικαθιστούν τον ποιοτικό χρόνο που θα διαθέσεις για τους άλλους. Ο προγραμματισμός κάποιου χρόνου για να απολαύσεις δραστηριότητες με στενούς φίλου, όταν είναι δυνατόν, είναι ένας τρόπος για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

Πώς τα social media άλλαξαν τα δεδομένα στη fitness ρουτίνα μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i