Αγάπη και έρωτας για πάντα γίνεται; Γίνεται!

Σύμφωνα με τις στατιστικές, τους ειδικούς, αλλά και με βάση όσα μας δίδαξε η ζωή και όμως γίνεται.

couple-having-wine-on-floorboard-picture-id596568499 Credit:Morsa Images

Να κάτι για το οποίο μπορούν να αδημονούν οι νεόνυμφοι: σε έρευνα σε παντρεμένους τουλάχιστον 10 χρόνια το 74% απάντησαν ότι ήταν «πολύ ερωτευμένοι», «πάρα πολύ ερωτευμένοι» ή «εξαιρετικά ερωτευμένοι» με τον ή τη σύζυγό τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, καταρρίφθηκε η άποψη ότι ο μεγάλος έρωτας φθίνει με τον καιρό και διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια αγάπη ήταν συνηθισμένη σε αυτούς που σκέφτονταν συχνά –και με θετικό τρόπο– το σύντροφό τους. «Είναι σημαντικό να υπάρχει μια δυνατή σεξουαλική σχέση, αλλά και η απλή στοργή είναι εξίσου –ή και περισσότερο– ζωτικής σημασίας» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Daniel O’Leary, Ph,D,, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook. «Το αίσθημα στοργής φαίνεται να έχει ισχυρότερη επίδραση καθώς μεγαλώνουμε και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μειώνεται» συμπληρώνει. Για να κρατήσει, λοιπόν, η αγάπη, συνέχισε να τον κρατάς αγκαλιά.

Σύζυγοι που είπαν ότι είναι «εξαιρετικά ερωτευμένοι»

Μετά τα 10 χρόνια γάμου

  • Άνδρες: 49%
  • Γυναίκες: 46%

Μετά τα 30 χρόνια γάμου

  • Άνδρες: 35%
  • Γυναίκες: 40%

Αν ο έρωτας που ζεις θα κρατήσεις για πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από το σε ποια κατηγορία ανήκει:

“Puppy Love” (Η παιδική αγάπη)

Είναι ο έρωτας που νιώθουμε και ζούμε στα πρώτα νεανικά μας χρόνια, ο οποίος μπορεί να είναι και πλατωνικός.

“Teen Love” (Η νεανική αγάπη)

Είναι ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος μας έρωτας με τον οποίο μυούμαστε στο σεξ, στις σχέσεις και στη συντροφικότητα. Δεν αποκλείεται, αν και στις μέρες μας σπανίζει όλο και περισσότερο αυτή η αγάπη, να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να περάσει στα επόμενα στάδια.

“Just Love” (Απλά αγάπη)

Είναι ο έρωτας αυτός που νιώθεις για κάποιον άνθρωπο, για τον οποίο έχεις τη βεβαιότητα ότι φτιάχτηκε για σένα, και ότι θα ήθελες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου, μαζί του.

“Comfort Love” (Συντροφική αγάπη)

Όταν με έναν άνθρωπο έχεις μοιραστεί πολλά χρόνια από τη ζωή σου, χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, και έχει γίνει δικαιωματικά το άλλο σου μισό. Μπορεί να μην έχει πλέον το πάθος του πρώτου καιρού, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό στη ζωή από το να μοιράζεσαι τα χρόνια σου και την καθημερινότητά σου, με έναν άνθρωπο που έχεις ερωτευτεί παράφορα, ο οποίος σε ξέρεις όσο καλά δε ξέρει και η οικογένεια σου, με τον οποίο δημιούργησες οικογένεια, με τον οποίο έχετε μοιραστεί όλα τα μικρά και μεγάλα, όλα τα εύκολα και δύσκολα, και παρόλα αυτά παραμένετε μία γροθιά. Και όπως έλεγε και ο Ryan Gosling στη Rachel McAdams στην ταινία- σταθμό για τους μεγάλους έρωτες: «Εσύ θα μου λες πότε είμαι ένα εγωιστικό “γουρούνι” και εγώ θα σου λέω πότε είσαι “βραχνάς στο λαιμό”. Που σχεδόν πάντα είσαι. Δεν θα είναι εύκολο. Θα είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να το παλεύουμε κάθε μέρα, αλλά θέλω να το κάνω αυτό επειδή σε θέλω. Θέλω εσένα και οτιδήποτε είναι δικό σου, για πάντα, για κάθε μέρα. Εσύ και εγώ... Κάθε μέρα.

Αυτό λέγεται ευλογία. Δεν θα σου χαριστεί, ούτε θα σου είναι εύκολο αλλά αν το θέλεις πραγματικά μπορεί να είσαι από τις τυχερές που θα το ζήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i