Είμαι γοητευτική, γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση; (Γιατί το ψάχνεις πολύ, λέει η θεωρία των παιγνίων)

H θεωρία των παιγνίων έχει απάντηση.

γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση

Πώς να εφαρμόσεις τη θεωρία των παιγνίων; (και πώς την εφαρμόζουν οι άνδρες)

Οι άνδρες: Σύμφωνα με δύο μαθηματικούς, τον Peter Sozou και τον Robert Seymour, το βασικό πρόβλημα των ανδρών είναι το πώς θα εντυπωσιάσουν τις γυναίκες με δώρα ώστε να βρουν μεν ανταπόκριση, αλλά να μην προσελκύσουν αυτές που ψάχνουν απλώς έναν πλούσιο γαμπρό. Την απάντηση δίνει η θεωρία των παιγνίων (και την ενστερνίζονται πολλές εταιρείες για να εντυπωσιάσουν τους πελάτες τους):

Για να εντυπωσιάσει το κορίτσι, ο άνδρας πρέπει να έχει επιδεικτική και υπερβολική συμπεριφορά κάνοντας αγορές με κόστος, που είναι όμως άνευ ουσίας για τις γυναίκες, όπως να οργανώνουν βραδιά πυροτεχνημάτων, να εμφανίζονται με ακριβά αυτοκίνητα, να αφήνουν καλά φιλοδωρήματα στα εστιατόρια, αλλά να μη δωρίζουν κοσμήματα, για παράδειγμα. Αυτή η θεωρία εξηγεί γιατί οι εταιρείες κάνουν επίδειξη ισχύος με μαρμάρινες ακριβές εισόδους και εντυπωσιακά κτίρια – είναι πιο αποτελεσματικό από το να ξοδεύουν για να κάνουν δώρα στους πελάτες.

Οι γυναίκες: Από την πλευρά της γυναίκας τώρα, η θεωρία των παιγνίων απαντά στο ερώτημα «Γιατί δεν υπάρχουν άνδρες;». Στο παράδοξο του περιζήτητου εργένη απάντησε ο μαθηματικός Mark Gimein, έχοντας ως δεδομένα ότι ένας άνδρας θα βγει με αρκετές γυναίκες –άλλες πιο ισχυρές υποψήφιες για γάμο, άλλες λιγότερο– κι εκείνος θα αποφασίσει να ζητήσει σε γάμο κάποια με βάση το πόσο του αρέσει αλλά και το πόσο αποζητά η γυναίκα την αγάπη του. Ως εδώ, επομένως, ο μαθηματικός περιγράφει τις σχέσεις σαν μια δημοπρασία με κλειστές προσφορές. Αν ο εργένης είναι το αντικείμενο που δημοπρατείται, θα περίμενε κανείς η πιο ισχυρή συμμετέχουσα, μια γυ- ναίκα εντυπωσιακή, έξυπνη, με πολλά θέλγητρα, να έχει περισσότερες πιθανότητες να τον «κερδίσει», σε σχέση με μια πιο ανίσχυρη, λιγότερο ελκυστική συμμετέχουσα.

Κι όμως, στις πραγματικές δημοπρασίες ο πιο ανίσχυρος συμμετέχων είναι αυτός που βγαίνει συχνότερα κερδισμένος. Κι αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν «καλοί» άνδρες, ενώ υπάρχουν τόσες εκπληκτικές γυναίκες.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση ενώ είμαι γοητευτική

Σύμφωνα με τη θεωρία λοιπόν, μια ανίσχυρη συμμετέχουσα, όταν εντοπίσει έναν άνδρα που της αρέσει, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η ισχυρή συμμετέχουσα, από την άλλη, με την πεποίθηση ότι είναι πολύ καλή περίπτωση για κάθε άνδρα μάλλον δε θα τα δώσει όλα, θεωρώντας πιθανό ένας καλύτερος άνδρας να την περιμένει στη γωνία. Βλέποντας την αδιαφορία της πιο γοητευτικής, ο άνδρας συνήθως θα καταλήξει σ’ αυτήν που του δείχνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Καθώς η δημοπρασία συνεχίζεται, όπως και η ζωή, και τους άνδρες αποκτούν οι πιο ανίσχυρες συμμετέχουσες, προκύπτει μια κατάσταση με μόλις μερικούς αξιοπρεπείς άνδρες και έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ωραίων και έξυπνων γυναικών που όλοι μαζί κολυμπούν στην ίδια μικρή λίμνη.

Συμπέρασμα: Όσο γοητευτική και αν είσαι, αν ο στόχος σου είναι να κάνεις σχέση, μην επαναπαύεσαι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i