Mήπως η μονογαμία είναι πασέ; 4 έρευνες απαντούν!

Οι έρευνες που έρχονται από το εξωτερικό δείχνουν ότι οι ανοιχτές σχέσεις κάνουν καλό στην υγεία. Nα τις πιστέψουμε;

Living the fairytale fantasy Credit:PeopleImages

Τέσσερις μελέτες προσπαθούν να πείσουν ότι οι λιγότερο «αυστηρές» σχέσεις δεν είναι ούτε σπάνιες ούτε επικίνδυνες∙ σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να είναι πιο δυνατές. Τα συμπεράσματα δικά σου.

Μύθος: Η μονογαμία προστατεύει από τα ΣΜΝ

Aλήθεια: Η μονογαμία μπορεί να προσφέρει μια εσφαλμένη αίσθηση σιγουριάς. «Συχνά τα ζευγάρια κάνουν έρωτα πριν κάνουν εξετάσεις και σταματούν να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό νωρίς στη σχέση τους» σημειώνει η Ali Ziegler, συν-συγγραφέας της μετά ανάλυσης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology Review.

Μύθος: Η μονογαμία περιορίζει τη ζήλια

Aλήθεια: Τα ανοιχτά μη μονογαμικά ζευγάρια μπορεί στην πραγματικότητα να βιώνουν λιγότερη ζήλια απ’ ότι τα παραδοσιακά.

Οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους λιγότερο ζηλιάρηδες μπορεί να τείνουν προς μη μονογαμικές σχέσεις, αλλά το γεγονός ότι επιλέγουν να μείνουν με το βασικό τους σύντροφο –παρά το ότι βγαίνουν και με άλλους ανθρώπους– μπορεί επίσης να δημιουργήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα ζευγάρια σχετικά με τη δύναμη της σχέσης τους, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Terri Conley, διευθύντρια στο εργαστήριο Stigmatized Sexualities του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν.

Μύθος: Η μονογαμία είναι καλύτερη για την οικογένεια

Aλήθεια: Παρότι τα δεδομένα από πειράματα είναι περιορισμένα, τα παιδιά μπορούν να αντεπεξέλθουν συναισθηματικά σε μια πολυμελή οικογένεια, όπου μπορεί η προσοχή και η επίβλεψη να προέρχεται από περισσότερους ενηλίκους, όπως για παράδειγμα στα παιδιά χωρισμένων γονιών που έχουν ξαπαντρευτεί.

«Συνήθως υπάρχει κάποιος που παίρνει τα παιδιά από το σχολείο ή που θα είναι στο σπίτι όταν θα γυρίζουν», λέει η κοινωνιολόγος Elisabeth Sheff, συγγραφέας του The Polyamorists Next Door: Inside Multiple Partner Relationships and Families. Πολλοί από τους γονείς που μελέτησε η Sheff είναι ειλικρινείς με τους συντρόφους και τα παιδιά, δημιουργώντας ένα οικογενειακό περιβάλλον που δίνει έμφαση στην εμπιστοσύνη.

Μύθος: Η μονογαμία είναι φυσική

Aλήθεια: «Όταν ερευνητές άρχισαν να μελετούν ανθρώπινες κοινωνίες που δεν είχαν επηρεαστεί από τα ήθη της δυτικής κουλτούρας, βρήκαν πως ένας εντυπωσιακός αριθμός από αυτές δεν ήταν μονογαμικές», παρατηρεί ο David Barash, συνσυγγραφέας του The Myth of Monogamy.

Το ζευγάρωμα για πάντα είναι επίσης κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στα ζώα, ειδικά στα θηλαστικά. «Οι πασίγνωστοι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι παρουσιάστηκαν ως ένα υπέροχο παράδειγμα μονογαμίας», λέει ο Barash, «συνήθως όμως οι δεσμοί τους διαρκούν μόνο για μία περίοδο ζευγαρώματος».

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνω τη σχέση μου καλύτερη; 3 πράγματα (από εσένα) που χρειάζεται η σχέση σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i