Πανσεξουαλικότητα: Ο Θάνος Ασκητής αναλύει την έννοια του pansexual

Η Miley Cyrus μίλησε ανοιχτά για την ερωτική της ζωή προσδιορίζοντας τον εαυτό της ως «πανσεξουαλική». Τι σημαίνει αυτός ο όρος και μήπως καταργεί τη σεξουαλική μας ταυτότητα;

Gender symbol Credit:joxxxxjo

Συνεργάστηκε ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Το 2016 η Cyrus δήλωσε στο περιοδικό Variety πως δυσκολεύτηκε να καταλάβει το φύλο και τη σεξουαλικότητά της. «Μισούσα πάντα τον όρο “bisexual”, επειδή ακόμα κι αυτός με έβαζε σε ένα πλαίσιο. Όταν μου αρέσει κάποιος, δεν εξετάζω αν είναι αγόρι ή κορίτσι». Σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξή της στο Billboard, η Cyrus μίλησε ανοιχτά για τη δήλωσή της πως είναι πανσεξουαλική. «Το ποια είμαι δεν έχει καμία σχέση με το σεξ» είπε. «Είμαι σούπερ ανοιχτή, πανσεξουαλική, είμαι απλά ο εαυτός μου».

Απογείωσε τη σχέση σου! 3 «ασκήσεις» για μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση

Το μυστικό για αυτοπεποίθηση στο σεξ δεν είναι καν μυστικό

Τι σημαίνει pansexuality;

Τι ακριβώς είναι η πανσεξουαλικότητα (pansexuality) και πώς διαφέρει από άλλους σεξουαλικούς προσδιορισμούς; «Αυτό που αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως δεν είναι το ίδιο με την αμφιφυλοφιλία (bisexuality)» εξηγεί ο νευρολόγος-ψυχίατρος Θάνος Ασκητής. Το συνθετικό «παν» σημαίνει στα αρχαία ελληνικά «όλον».

Γι’ αυτό και οι pansexuals δεν περιορίζονται σε ένα φύλο αλλά έλκονται ερωτικά από όλα, από τους ετεροφυλόφιλους, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους, τους transgender ή τους άφυλους, τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να προσδιορίζουν τον εαυτό τους με βάση το φύλο τους. Με δυο λόγια, οι pansexuals πιστεύουν πως το φύλο και τα βιολογικά χαρακτηριστικά δεν έχουν καμία σχέση με την ερωτική ή συναισθηματική έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων. Ο όρος είναι σχετικά πρόσφατος. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα σεξοθεραπεύτρια Holly Richmond, PhD, οι πρώτες αναφορές ξεκίνησαν πριν από περίπου 5 χρόνια σε ένα συνέδριο της ένωσης American Association of Sexuality Educators, Counselors, and Therapists και άρχισε να γίνεται γνωστός και κατανοητός στο ευρύτερο κοινό ως σεξουαλική ταυτότητα.

Παρ’όλ’ αυτά, οι ρίζες του όρου φτάνουν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και στη δουλειά του διάσημου ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος πίστευε πως η συμπεριφορά όλων των ανθρώπων υποκινείται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το σεξουαλικό ένστικτο. Ο Φρόιντ κατηγορήθηκε από τους συναδέλφους του γι’ αυτή τη θεωρία, την οποία ονόμασαν δηκτικά «πανσεξουαλικότητα».

Τι είναι η «ταυτότητα του φύλου»;

Η ταυτότητα του φύλου έχει να κάνει με την αίσθηση, το «πώς» αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος το φύλο του, ανεξάρτητα από το βιολογικό του φύλο, εκείνο δηλαδή που του αποδόθηκε όταν γεννήθηκε με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Για αρκετούς ανθρώπους το φύλο ορίζεται ως «φάσμα» και όχι σαν μία ή δύο ή τρεις συγκεκριμένες επιλογές.

Πανσεξουαλικότητα = υπερσεξουαλικότητα;

Αν δε γνωρίζει κανείς τα επιστημονικά δεδομένα, είναι εύκολο να συμπεράνει πως ένας πανσεξουαλικός άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα κάποιος με ασυγκράτητες ορμές και υπερσεξουαλικότητα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται έτσι είναι πολύ επιλεκτικοί ως προς τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που δηλώνουν πανσεξουαλικοί υποστηρίζουν πως η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων δεν ξεκινά από την ερωτική έλξη, αλλά από τη «σύνδεση» που δημιουργείται ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει, τονίζουν, πως οι σχέσεις τους είναι κάτι περισσότερο από σεξουαλικές και χαρακτηρίζονται από τη βαθιά αρμονία και σύνδεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i