Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν

Ακολούθησε τα παρακάτω 12 βήματα για να κάνεις πιο ανώδυνο το χωρισμό και το διαζύγιο, με τις οδηγίες του ψυχολόγου.

jolie-pitt

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι σχέσεις είναι σαν τις ταινίες: ένα κακό τέλος είναι αρκετό για να σβήσει κάθε καλή εντύπωση. Αυτοί είναι οι 12 τρόποι για να πεις, επιτέλους, «αντίο» και να τελειώσεις οριστικά μια σχέση.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 1

Χωρίς αμφιβολία, ο χωρισμός είναι δύσκολος γιατί σημαίνει ότι πρέπει να πεις ή να δεχθείς άσχημα νέα που επηρεάζουν τα βαθύτερα τρωτά σημεία μας: το φόβο ότι δε μας αγαπούν. Οι περισσότεροι από μας έχουμε την τάση να αποφεύγουμε να έρθουμε σε δύσκολη θέση και πολλοί καταφεύγουμε σε διάφορα κόλπα προκειμένου να αποφύγουμε τα άσχημα νέα.

Χρειάζεται θάρρος για να αναγνωρίσεις ότι έχεις ηθική υποχρέωση να βάλεις στην άκρη την προσωπική αμηχανία σου όταν προσεγγίζεις κάποιον για τον οποίο νοιαζόσουν και ο οποίος σε έχει αγαπήσει. Οι καλύτεροι χωρισμοί, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, περιλαμβάνουν την αποδοχή και ελαχιστοποιούν τον ψυχικό τραυματισμό του άλλου, οπότε ο πόνος για το τέλος που επήλθε δεν καταπνίγει τα θετικά αισθήματα και τις καλές αναμνήσεις από τη σχέση.

Η πρόκληση είναι να δώσεις τέλος στη σχέση οριστικά και με αξιοπρέπεια, χωρίς να μειώνεις τον εαυτό σου ή τον άλλο που κάποτε ικανοποιούσε τις βαθύτερες ανάγκες σου. Οι ειδικοί σου προτείνουν πώς να το κάνεις ώστε και οι δυο σας να παραμείνετε συναισθηματικά άθικτοι και σε θέση να αντιμετωπίσετε τον αναπόφευκτο πόνο και τη θλίψη.

1. Ανάλαβε την πλήρη ευθύνη για το χωρισμό που ζητάς

Εάν τα αισθήματα ή οι ανάγκες σου έχουν αλλάξει ή οι ζωές σας έχουν πάρει αντίθετες κατευθύνσεις, μην προκαλείς το σύντροφό σου να πάρει την πρωτοβουλία για το χωρισμό. Η μετάθεση της ευθύνης είναι απλώς μια τακτική που μειώνει αυτόν που την κάνει. Ο σύντροφός σου μπορεί να μην πάρει αρχικά το μήνυμα ότι θέλεις να χωρίσετε, αλλά θα αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό του.

Μπορεί, επίσης, να αρχίσει να αμφισβητεί το ένστικτο και τη διαίσθησή του. Δημιουργείς την αίσθηση ότι φταίει ο άλλος. Έχεις παρακάμψει τη διαίσθησή του – δεν μπορεί πια να εμπιστευτεί ό,τι ένιωσε, άκουσε ή είδε στη σχέση σας. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να τον καταστήσει «ανάπηρο» στις μελλοντικές σχέσεις του: ίσως να μην είναι πια πρόθυμος να πιστέψει την αφοσίωση ή την καταλληλότητα μιας νέας συντρόφου.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 2

2. Κάν’ το μόνο κατά πρόσωπο

Κάποιοι πιστεύουν πως αν πουν τα νέα μέσω e-mail, μηνύματος ή ακόμη και του Facebook είναι λιγότερο σκληρό από το να πουν ευθέως την αλήθεια. Ο χωρισμός εξ αποστάσεως, όμως, αφήνει, τελικά, ψυχικά τραύματα στον «παρατημένο», που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις μελλοντικές σχέσεις του. Όταν δεν έχεις δεχθεί καμία εξήγηση, περνάς πολύ καιρό προσπαθώντας να καταλάβεις τι στραβό έχεις. Και διστάζεις να ξεκινήσεις μια νέα σχέση.

Εάν κάνεις το λάθος να παρατήσεις το σύντροφό σου με τέτοιον τρόπο, μπορεί κάποτε να μετανιώσεις μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο πλήγωσες τον πρώην σου – και πόσο λίγη συμπόνια έδειξες. Σε 5 χρόνια από τώρα δε θα ήθελες να ντρέπεσαι για το πώς το χειρίστηκες – οι ενοχές και η ντροπή επιβαρύνουν τις μελλοντικές συναναστροφές σου.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 3

3. Φέρσου με αξιοπρέπεια

Καθώς ο χωρισμός είναι ένα ενδεχομένως εκρηκτικό σενάριο, αποφάσισε από πριν να συγκρατήσεις τυχόν προσβολές που θέλεις να ξεστομίσεις. Διατηρώντας τον αυτοσεβασμό του συντρόφου σου, διασώζεις και τον δικό σου.

4. Μίλα ειλικρινά

Το να πεις «Δεν είμαι ερωτευμένη πια μαζί σου» δεν είναι και τόσο κακό. Η ειλικρίνεια, όμως, δε χρειάζεται να είναι ένα ρόπαλο ούτε απαιτεί πλήρη αποκάλυψη. Εάν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου είναι βαρετός στο κρεβάτι, καλύτερα να κρατήσεις τη γνώμη σου για τον εαυτό σου. Έχεις την υποχρέωση να προσέξεις την αυτοεκτίμηση του άλλου.

Μην τον μειώνεις με τέτοιον τρόπο που να του είναι αδύνατο να κάνει μια άλλη επιτυχημένη σχέση. Γιατί να ρίχνεις αλάτι στις πληγές; Είναι σαν να τον βασανίζεις. Το μήνυμα που θέλεις να περάσεις είναι: «Δεν είσαι αυτό που ψάχνω». Αυτό δεν υπονοεί ότι ο σύντροφός σου έχει κάποιο ελάττωμα ή κάποια ανεπάρκεια. Είναι απλώς ειλικρινές.

5. Απόφυγε τα κλισέ «Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω»

Αυτές οι γενικευμένες εξηγήσεις ακούγονται ψεύτικες και δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Οφείλεις στο σύντροφό σου μια πραγματική εξήγηση, έστω και σύντομη. Μία προειδοποίηση: αν υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφός σου μπορεί να αντιδράσει βίαια στην απόφασή σου να χωρίσετε, μη μείνεις για να δικαιολογήσεις το γιατί – η ασφάλειά σου προηγείται.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 4

6. Απόφυγε την ανάλυση σημείο προς σημείο του τι πήγε στραβά

Δεν είναι καλή ιδέα, γιατί ποτέ δε θα υπάρξει συμφωνία. Εσύ θα λες «συνέβη αυτό» κι εκείνος θα το αρνείται. Η παρατεταμένη επαναφορά στο παρελθόν συχνά καταλήγει σε καβγά ή κάτι ακόμη χειρότερο: αν ο σύντροφός σου πάρει το πάνω χέρι, μπορεί να σε δελεάσει ξανά σε μια δυσλειτουργική σχέση στην οποία έχεις αποφασίσει να δώσεις τέλος.

7. Κάν’ το ξεκάθαρο

Μην προσπαθήσεις να «χρυσώσεις το χάπι» προτείνοντάς του να μείνετε φίλοι. Μπορεί αυτή η φράση να είναι ένας τρόπος για να διαχειριστείς τις δικές σου ενοχές, αλλά δεν είναι πάντα καλό γι’ αυτόν που απορρίπτεις. Τέτοιου είδους λανθασμένες απόπειρες να απαλύνεις τον πόνο του συντρόφου σου μπορεί να τον αφήσουν με την ελπίδα μιας μελλοντικής επανασύνδεσης, κάτι που θα εμποδίσει και τους δυο σας να προχωρήσετε παρακάτω.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 5

8. Δείξε την εκτίμησή σου για τις καλές στιγμές

Είναι κάτι επιθυμητό, ακόμη κι όταν λέτε «αντίο». Είναι εξίσου αποδεκτό να μοιράζεσαι την απογοήτευσή σου ότι οι ελπίδες για το μέλλον που θα είχατε μαζί δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν. Τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν σταθερή πίστη στην έμφυτη αξία του συντρόφου σου.

9. Μη διαμαρτύρεσαι για την απόφαση του συντρόφου σου

Και μην τον παρακαλάς να το ξανασκεφτεί. Το καλύτερο που έχει να κάνει αυτός που δέχεται την απόρριψη για να επιταχύνει τη συναισθηματική ίαση είναι να αποδεχθεί ότι η σχέση έφτασε οριστικά στο τέλος της. Η διαδικασία της γιατρειάς είναι εύθραυστη και οι προσπάθειες να επικοινωνήσεις ή να ξανακερδίσεις τον πρώην σου μπορεί να την καταστρέψουν.

Αν ξαφνικά σου στείλει e-mail, μπορεί να τον θελήσεις ξανά πίσω. Για να επισπεύσεις την πρόοδό σου, είναι καλύτερα να απέχεις από κάθε είδους επικοινωνία με αυτόν που σε απέρριψε: πέταξε τις κάρτες και τα γράμματά του. Μην τον παίρνεις τηλέφωνο. Και μην προσπαθήσεις να γίνεις φίλη του.

10. Μη δαιμονοποιείς τον πρώην σου

Είναι σπατάλη ενέργειας. Και απόφυγε τις σκέψεις (ή τα σχέδια) για εκδίκηση – θα στραφεί, τελικά, εναντίον σου, κάνοντάς τον να παραμείνει περισσότερο στις σκέψεις σου και να καθυστερεί την ανάρρωσή σου.

11. Μην προσπαθείς να σβήσεις τον πόνο που νιώθεις

Σαν το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης είναι ένα από τα πιο βαριά συναισθηματικά χτυπήματα που βιώνεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό –και μάλιστα απαραίτητο– να πενθήσεις την απώλεια. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις τον πόνο τόσο πιο γρήγορα αυτός θα περάσει.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 6

12. Μη σκέφτεσαι ότι έχασες την αδελφή-ψυχή σου

Υπάρχει κάτι στην αγάπη που σε κάνεις να νιώθεις ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο για σένα και αυτό δημιουργεί μια μυθολογία γύρω του. Όμως, δεν έχει τίποτα το μαγικό αυτό το άτομο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους ο καθένας μας είναι ενδεχομένως συμβατός. Ίσως είναι δύσκολο να το φανταστείς ύστερα από ένα χωρισμό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα βρεις κάποιον άλλο.

Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i