Οικονομικά λάθη που θα σταματήσεις να κάνεις!

Οικονομικά λάθη που κάνεις, και πρέπει να αλλάξεις


Οικονομικά λάθη: αυτά είναι που κάνεις πιο συχνά


 

  • Είσαι Πολύ Επιεικής με την Τράπεζά σου!

Στατιστικά οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χωρίσουν παρά να αλλάξουν τράπεζα. Όμως, μην υποκύπτεις στη συνήθεια. Οι περισσότερο φαντάζονται ότι το μέγιστο ποσό αναλήψεων και το επιτόκιο των καταθέσεων είναι σταθερά, αλλά αλλάζουν συνέχεια. Αυτό που έχουν κοινό οι τράπεζες είναι οι χρεώσεις. Εάν χρειάζεται να δανειστείς χρήματα, πρέπει να γνωρίζεις το επιτόκιο. Εάν θέλεις να αλλάξεις τράπεζα, μάθε τι σε συμφέρει.

 

  • Το Web Banking) αυξάνει τον Kίνδυνο Κλοπής των Στοιχείων σου

Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να πετάμε τις αναλύσεις των λογαριασμών σε περίπτωση που κάποιος ψάξει στα σκουπίδια. Όμως, η πλαστοπροσωπία εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Συνήθεις παγίδες είναι το «phising», όπου διάφοροι απατεώνες στέλνουν e-mails που μοιάζουν σαν να προέρχονται από την τράπεζά σου και ζητούν προσωπικές πληροφορίες, καθώς και το «pharming», όπου στέλνεται ένας ιός στον υπολογιστή σου, επιτρέποντας σε διάφορους να κατασκοπεύουν τις on-line τραπεζικές συναλλαγές σου. Η τράπεζα δε θα σου στείλει ποτέ e-mail –ούτε θα σε πάρει τηλέφωνο– για να ζητήσει τέτοιου είδους πληροφορίες.

 

  • Έχεις Πέσει Θύμα των Πιστωτικών που Προσφέρουν τα Καταστήματα

Κάποια πολυκαταστήματα κάνουν δελεαστικές τις προσφορές των καρτών τους, αλλά για τέτοιου είδους πιστωτικές ο κανόνες είναι απλός: αν δεν έχεις την πειθαρχία να αποπληρώσεις ό,τι ξόδεψες εντός του μήνα, δεν αξίζει να τις πάρεις. Συνήθως υπάρχει ένα κίνητρο, μια έκπτωση για παράδειγμα, και είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα. Όμως, αν δεν πληρώσεις το χρέος μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το ποσοστό του επιτοκίου εκτοξεύεται, πράγμα που γρήγορα εξαλείφει τα όποια πλεονεκτήματα σου δίνει αυτή η κάρτα. Εάν το πιστωτικό υπόλοιπο μιας κάρτας έχει... ξεφύγει, μην πανικοβάλλεσαι – σταμάτα να τη χρησιμοποιείς αμέσως και ξεχρέωσε ό,τι μπορείς. Επίσης, έχε στο νου σου ότι όταν κάνεις αίτηση για αρκετές κάρτες, φαίνεται στην ανάλυση της πιστοληπτικής σου ικανότητας. Το ίδιο ισχύει και όταν αργείς στην αποπληρωμή.

 

  • Χάνεις Λεφτά Μέσω Πολλαπλών Χρεών

Πήρες ένα καταναλωτικό δάνειο, έχεις μια-δυο υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες και ένα στεγαστικό δάνειο – έτσι, μπορεί να πληρώνεις επιτόκιο για αρκετά διαφορετικά χρέη. Έχει νόημα να τα συγκεντρώσεις σε ένα; Σαφώς και έχει – ανάλογα με το επιτόκιο που θα πληρώνεις. Μπορείς να μεταφέρεις τα χρέη σε κάρτα που προσφέρει 0% επιτόκιο στις μεταφορές πιστωτικών καρτών. Έχε στο νου σου, όμως, ότι αν συνεχίσεις να αγοράζεις πράγματα, θα πληρώνεις επιτόκια για τις νέες χρεώσεις.

Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος MSc στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i