Τι είναι οι υπερμελαγχρώσεις, το μέλασμα ή πανάδες και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Οι τρόποι αντιμετώπισης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις ενοχλητικές δυσχρωμίες.

freckles iStock

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη δερματολόγο Ευτυχία Πλατσιδάκη, www.medicalartclinic.gr

Η μελανίνη είναι η χρωστική που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Ως υπερμελαγχρώσεις ορίζονται οι περιοχές του δέρματος που αποκτούν πιο σκούρο χρώμα λόγω της αύξησης των επιπέδων της μελανίνης και της άνισης ανάπτυξης αυτής.Κλινικά παρουσιάζονται με πολλές διαφορετικές μορφές, από μεμονωμένες καφέ κηλίδες (ηλιακές εφηλίδες) που εντοπίζονται  στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο ντεκολτέ και στα χέρια μέχρι εκτεταμένες σκούρες περιοχές και διάχυτο ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος (μέλασμα).

Το 1/3 των γυναικών κινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπερμελαγχρώσεις. Παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση τους είναι πρωτίστως η ηλιακή ακτινοβολία (ορατό φως, UVA και UVB) και ακολούθως η ηλικία, η κληρονομικότητα και ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, εμμηνόπαυση). Μολονότι αποτελεί μια ακίνδυνη κατάσταση, παραμένει ένα αισθητικό πρόβλημα καθώς δίνει την εντύπωση ενός ταλαιπωρημένου και γηρασμένου δέρματος, που δεν συνάδει με την ηλικία του ατόμου που πάσχει. Το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο έντονο στη διάρκεια των διακοπών και μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Η καλή αντιηλιακή προστασία (συχνές επαλείψεις με αντιηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλό SPFπου να παρέχει προστασία ενάντια τόσο σε UVA όσο και σε UVB ακτίνες) αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης καθώς ακόμα και σε συννεφιά, οι ακτίνες UV αρκούν για να διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης και να πυροδοτήσουν τόσο τις κηλίδες όσο και το μέλασμα.Υπάρχουν πολλαπλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Στην περίπτωση των ηλιακών κηλίδων χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως το laser, τα peelings  ή η κρυοθεραπεία. Στο μέλασμα συστήνεται εφαρμογή τοπικών λευκαντικών σκευασμάτων σε συνδυασμό με χημικά peelings, microneedling, μεσοθεραπεία και σύγχρονες από του στόματος θεραπείες.O ρόλος του εξειδικευμένου δερματολόγου σας είναι να εξατομικεύσει τις θεραπείες στις ανάγκες σας ώστε να απομακρυνθούν οι ενοχλητικές δυσχρωμίες μακριά από το δέρμα σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i