Εμβολιάζονται από σήμερα οι 30+: Πώς θα κλείσεις ραντεβού και τι ισχύει με το AstraZeneca για τις γυναίκες

Εάν ανήκεις σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, πιθανότατα έχεις ήδη λάβει μήνυμα ότι άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμών για σένα.

coronavirus-vaccine-line-icon-covid-virus-sign-vector-vector-id1291909653 (1)

Από σημέρα ξεκινά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca για την ηλικιακή κατηγορία 30-39 ετών. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, έχουν λογικά ήδη λάβει μήνυμα που τους ενημερώνει ότι έχουν προτεραιοποιηθεί για εμβολιασμό. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ηλικιακές ομάδες, για τους τριαντάρηδες δεν υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού, αλλά θα πρέπει να μπεις στο emvolio.gov.gr και να κλείσεις το ραντεβού σου. Μάλιστα, τα διαθέσιμα ραντεβού μπορεί να ξεκινούν από αύριο κιόλας. 

Τι αλλάζει στα ραντεβού με το AstraZeneca 

Έως τώρα, η δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο προγραμματιζόταν 11 με 12 εβδομάδες μετά την πρώτη. Από σήμερα, οι εμβολιαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τη δεύτερη δόση νωρίτερα, από την 8η εβδομάδα. 

Οι επόμενοι στη σειρά για εμβολιασμό

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επόμενη κατηγορία 45-49. Τα άτομα αυτής της ηλικίας θα μπορούν να επιλέξουν από τα διαθέσιμα εμβόλια, ανάμεσά τους και εκείνο της Johnson & Johnson. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχύει με το AstraZeneca στις γυναίκες 30-40 ετών

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση τύπου η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. "Με το άνοιγμα της πλατφόρμας, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο έχει συμπεριλάβει, όπως είναι φυσικό, και τις νέες γυναίκες, τις γυναίκες μεταξύ 30-40 ετών. Είναι η ηλικία η κατάλληλη και η πιο συνήθης και για τη χώρα μας της αναπαραγωγής.

Θυμόσαστε ότι την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε στο να πούμε από την πλήρη απαγόρευση το να εμβολιάζεται μία έγκυος, στο στάδιο του ναι, να εμβολιάζεται μία έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός. Και όχι μόνο, όπως είχε προϋπάρξει η σύσταση, αν υπάρχει παράγοντας αυξημένου κινδύνου.

Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε. Προήλθαν κατ’ αρχάς, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ένα registry καλό, με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση.

90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με το mRNA στην κύηση είναι ασφαλής.

Τι γίνεται με τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα; Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος – και ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ μικρό διάστημα – είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση.

Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή  της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης.

Επομένως, είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική ας την πούμε τυπικότητα, να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας".

Σε διευκρινιστική ερώτηση για τα παραπάνω, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε: "Νομίζω αναφέρθηκα αρκετά, αλλά να το επαναλάβουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Χρειαζόμαστε όμως τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα, αυτά που είναι γραμμένα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, η παραμικρή αμφιβολία.

Είναι πράγματα τα οποία θα προκύψουν πάρα πολύ γρήγορα. Επομένως θα ήταν νομίζω αρνητικό, το να μην αναφέρουμε ότι είναι προτιμότερο μια γυναίκα η οποία εγκυμονεί τώρα, μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία, να εμβολιαστεί καλύτερα με ένα εμβόλιο mRNA, που έχουμε τη μεγάλη σειρά από τις κυήσεις στην Αμερική με δεδομένη την ασφάλεια 100%.

Επαναλαμβάνω, και αν γίνει εμβολιασμός με AstraZeneca σε μία γυναίκα χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ούτε διακοπή κύησης, ούτε ιδιαίτερος προβληματισμός".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i