Υγιές συκώτι: Ο ρόλος του στον οργανισμό

Η πρόληψη για τα νοσήματα του ήπατος είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμένουμε υγιείς.

ήπαρ συκώτι istock

Το συκώτι είναι το βασικό όργανο της αποτοξίνωσης του οργανισμού καθώς καθαρίζει το σώμα φιλτράροντας συνεχώς το αίμα απ’ οτιδήποτε τοξικό εισέρχεται μέσω της διατροφής, της αναπνοής και της επαφής με το περιβάλλον. Το ήπαρ είναι επίσης υπεύθυνο για την παραγωγή της χολής, μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για την κατανομή και την αφομοίωση των λιπών και των πρωτεϊνών από τη διατροφή μας καθώς και των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Ο Βασίλης Γράβαρης, μέχρι πρότινος υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας", μας εξηγεί λίγο περισσότερα για την υγεία του ήπατος.

Τι είναι ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος 

Με τον όρο "ηπατοκυτταρικός καρκίνος", αναφερόμαστε στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων στο ήπαρ. Σε περίπτωση που ο καρκίνος ξεκινήσει από το ήπαρ, ονομάζεται πρωτοπαθής, ενώ εάν εξαπλωθεί από άλλο όργανο, ονομάζεται μεταστατικός.

Διαβάστε Επίσης

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο συνηθέστερος τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Πιο συγκεκριμένα το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι τέσσερις με οκτώ φορές πιο συχνός στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες και αυτό, μάλλον, αντανακλά διαφορετικές συνήθειες που αφορούν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξή του. Οι άντρες, τέλος, έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΗΚΚ από ότι οι γυναίκες.

Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του ήπατος παραμένει ένας τύπος καρκίνου για τον οποίο δεν συζητάμε ιδιαίτερα, παρά το γεγονός ότι είναι ο 6ος πιο εμφανιζόμενος παγκοσμίως και 4ος πιο θανατηφόρος. Ελλείψει αυτής της δημοσιότητας, οι παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια παραμένουν άγνωστοι τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Υγιές συκώτι: Μάθε πώς θα το προστατέψεις αποτελεσματικά

Για να προλάβεις ένα σοβαρό νόσημα θα πρέπει να το γνωρίζεις, τόσο το ίδιο όσο και τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματά του. Όλα αυτά τα περιγράφει καλύτερα και πιο αναλυτικά η ολιστική ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας". Η καμπάνια έχει τίτλο "Δουλεύει για Σένα!" και εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης, ιδίως των ατόμων που ενδέχεται να ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου για καρκίνο του ήπατος. 

Η ενημερωτική εκστρατεία υλοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και την υποστήριξη της εταιρείας Roche Hellas.  
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i