Φάκελος: Έτσι θα είσαι πιο υγιής! Τα tips των ειδικών και πού να στρέψεις την προσοχή σου

Στις 7 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ωστόσο, κάθε μέρα θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να είμαστε πιο υγιείς.

γυναίκα χειμώνας istock

Η υγεία είναι πάντα προτεραιότητα και ειδικότερα εν μέσω της COVID-19 η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι πιο σημαντική από ποτέ. Σε έρευνα των NewYork-Presbyterian doctors το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο στόχος για την υγεία τους για φέτος θα είναι να ασκηθούν περισσότερο, ενώ το 39% είπαν ότι θα ήθελαν να βελτιώσουν τη διατροφή τους. Σήμερα οι διαγνωστικές και οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι τεράστιες σε σχέση με το παρελθόν. Η κορτιζόνη, τα αντιβιοτικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιλιπιδαιμικά έχουν βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στα καλά επίπεδα υγείας ή και στην ίαση ανθρώπων που στο παρελθόν για τα ίδια προβλήματα υγείας πέθαιναν.

Παρ’ όλ’ αυτά, έχει αποδειχτεί ότι η ανθρώπινη υγεία σχετίζεται λιγότερο με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και τους γιατρούς και περισσότερο με το βιοτικό επίπεδο και συγκεκριμένα τη σωστή επιλογή διατροφής, ασφαλούς κατοικίας, πόσιμου νερού, τη στοιχειώδη εκπαίδευση, κυρίως των γυναικών, και την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τον εμβολιασμό, τον οικογενειακό προγραμματισμό και την υιοθέτηση σωστών συνηθειών ζωής. Στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια μετατόπιση από τα "νοσήματα της αφθονίας" (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, ατυχήματα) σ’ εκείνα της αστάθειας. Αυτό σημαίνει ότι θα νοσούμε συχνότερα από ψυχικές, ψυχοσωματικές και κοινωνικοσωματικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη.

Παρακάτω θα δεις τι αξίζει να εντάξεις στη ζωή σου ώστε να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ασκήσου τακτικά

Η άσκηση δε θα σου χαρίσει μόνο όμορφο σώμα. Θα ενισχύσει την καρδιαγγειακή και τη μυϊκή σου υγεία, θα είναι σύμμαχός σου στην καταπολέμηση των ασθενειών και θα επηρεάσει θετικά την ψυχική σου κατάσταση συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Η προστασία της ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κατά την πανδημία, οπότε προσπάθησε να την ενισχύσεις με ελάχιστη αερόβια άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα, που συνιστάται από το American Heart Association, συν 2 ημέρες άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης.
Παραδείγματα ασκήσεων
‣    Προγραμμάτισε τουλάχιστον δύο βόλτες των 30 λεπτών την εβδομάδα ή φρόντισε κάποια από τα digital meetings της εβδομάδας να τα κάνεις περπατώντας.
‣    Κάνε 30 λεπτά προπόνηση δύναμης με βάρη χεριών ενόσω παρακολουθείς τηλεόραση.
‣    Ασκήσου με το σχοινάκι για 15 λεπτά όταν σηκωθείς το πρωί και ξανά όταν φτάνεις στο σπίτι το βράδυ.
‣    Εκτέλεσε 10 squats στο γραφείο σου τρεις φορές την ημέρα.

Ισορροπημένη διατροφή

"Εκτός από την κατανάλωση αρκετών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, επικεντρώσου στην πρωτεΐνη το πρωί" προτείνει ο δρ Rekha B. Kumar, παθολόγος ενδοκρινολόγος στο Columbia University Irving Medical Center. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες θα διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι λεγόμενες "ορμόνες πείνας" θα παραμείνουν σταθερές βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξής σου. Κι αν θέλεις κάποια παραδείγματα του εν λόγω πρωινού, δοκίμασε ομελέτα με το ασπράδι του αβγού, γιαούρτι και πρωτεϊνικά ροφήματα. Ο δρ Kumar αντιτίθεται, επίσης, στην κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης (ειδικά με τη μορφή φρουκτόζης), καθώς οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, με συνέπειες όπως εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, λιπώδους ήπατος και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι θα συμβεί αν μειώσεις το κρέας;

"Μια δίαιτα με λιγότερο κόκκινο κρέας θα οδηγήσει σε πολλά οφέλη, ειδικά αν αντικαταστήσεις τις θερμίδες του μ’ εκείνες από μη επεξεργασμένες φυτικές τροφές" σημειώνει η δρ Shilpa Ravella, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του NewYork-Presbyterian/Columbia University και βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia. Τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σου θα μειωθούν και θα μειώσεις δραματικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η διατροφή που τα "σπάει"

Μια εύκολη διατροφή που δεν περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος είναι η μεσογειακή. "Είναι μία από τις καλύτερες διατροφές για την καρδιά" λέει ο δρ Gary Gabelman, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο NewYork-Presbyterian Lawrence και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia College of Physicians and Surgeons. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ξηρούς καρπούς και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τη γενικότερη υγεία.

Και με το σνακ τι γίνεται;

"Μια βασική συμβουλή είναι να τρως προτού αισθανθείς πεινασμένη" επισημαίνει η Alexandra Rosenstock, RD, CDN, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NewYork Weill Cornell. Εάν περιμένεις να πεινάσεις πριν βάλεις κάτι στο στόμα σου, ίσως καταναλώσεις τροφές που δε θα έτρωγες ποτέ σε άλλη περίπτωση. Αντί γι’ αυτό, η συμβουλή της δρος Rosenstock είναι να έχεις μαζί σου κάτι υγιεινό που έχεις ήδη προετοιμάσει. 

Κεφάλαιο "Ύπνος"

"Η πανδημία έχει διαταράξει τον ύπνο πολλών ανθρώπων, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσεις ένα κανονικό πρόγραμμα περίπου 8 ωρών κάθε νύχτα" υποστηρίζει ο δρ Daniel Barone, ειδικός νευρολόγος στο Κέντρο Ιατρικής Ύπνου στο Center for Sleep Medicine στη Νέα Υόρκη. "Έχοντας ένα ισχυρό, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργούμε άμυνα κατά της εκδήλωσης μιας λοίμωξης COVID, οπότε είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο" λέει ο δρ Barone.

Τι προτείνει ο ειδικός

Την καθιέρωση τακτικής ώρας ύπνου και αφύπνισης, αποφεύγοντας την καφεΐνη πολύ νωρίς το πρωί και το απόγευμα, απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο, τακτική άσκηση, παράλειψη του μεσημεριανού υπνάκου, μείωση του αλκοόλ και προσοχή στα πιθανά σημάδια ύπαρξης υπνικής άπνοιας.

Προστατέψου από το "twindemic"

Μέχρι σήμερα έχουμε μάθει πολύ καλά πλέον τι μας προστατεύει από την COVID-19: Μάσκα, καλό πλύσιμο των χεριών και τήρηση των αποστάσεων. Ωστόσο, οι ειδικοί ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να προστατεύονται από τη γρίπη για να αποφύγουν ένα πιθανό "twindemic", κάνοντας το εμβόλιο κατά της γρίπης, αν ανήκουν στις προβλεφθείσες ομάδες. Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης. "Ευτυχώς, τα προληπτικά μέτρα κατά της COVID-19 ισχύουν επίσης για τη γρίπη: Χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση, συχνό πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι όταν αισθάνεσαι άρρωστη" λέει ο δρ Ting Ting Wong, λοιμωξιολόγος στο NewYork Brooklyn Methodist Hospital.


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i