HPV: Μπορεί να εξαλειφθεί η λοίμωξη; Ναι, απαντούν τρεις σύλλογοι και φορείς

Κοινό αίτημα η διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού HPV και η εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου των γυναικών.

HPV iStock

Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη νοσήματα. Ως εκ τούτου, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα από την Πολιτεία, ως σημαντικό σκέλος της προσπάθειας εκρίζωσης του ιού από τη χώρα μας. Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η σύμπραξη συλλόγων ασθενών "Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)", (Ελληνική Συμμαχία για τον HPV), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των προτάσεών της για την εξάλειψη της HPV λοίμωξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών Υγείας με καίριο ρόλο στη χάραξη εμβολιαστικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας, μέλη επιστημονικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Διαβάστε Επίσης

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους στους στόχους της Συμμαχίας, αναγνωρίζοντας την αξία του έργου της και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων για τη μείωση του κινδύνου από τον ιό HPV και τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. 

Λοίμωξη HPV και καρκίνος

Η HPV λοίμωξη είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και οι περισσότεροι  σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Μολονότι οι περισσότεροι από τους 150 περίπου τύπους του ιού δεν είναι επικίνδυνοι, ορισμένοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Ωστόσο, ο ιός HPV δεν είναι μόνο "γυναικεία υπόθεση". Επηρεάζει σημαντικά και τα δύο φύλα, αφού πέρα από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ευθύνεται επίσης για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και του πρωκτού. Γίνεται επομένως φανερή η αξία του εμβολιασμού για την προστασία και των ανδρών από τον ιό και η αναγκαιότητα προάσπισης αυτού του δικαιώματος μέσω της γενίκευσης του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών. 

Ο εμβολιασμός ως όπλο για την εξάλειψη της λοίμωξης

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV. Σήμερα, 87% των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνουν τον εμβολιασμό των κοριτσιών και 46% αυτών συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια σε αυτές τις συστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον καθολικό εμβολιασμό, όπως η Αυστραλία, έχουν επιτύχει ως και 90% μείωση των λοιμώξεων HPV! Στη χώρα μας ο HPV εμβολιασμός των γυναικών 11-26 ετών (παρεχόμενος δωρεάν μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ενώ στους άνδρες συστήνεται μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Σχετικά με την Ελληνική Συμμαχία κατά του HPV

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου "ΑγκαλιάΖΩ", της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας "ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ" και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών. Σκοπός της σύμπραξης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των Φορέων Υγείας σχετικά με τον ιό HPV, τα σχετιζόμενα με αυτόν νοσήματα και τη σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της HPV λοίμωξης, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την HPV λοίμωξη νοσημάτων. Η Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αποστολή και τους στόχους της Συμμαχίας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hpvalliancegreece.gr.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών MSD Ελλάδος και Roche Hellas.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i