Έγκριση νέου θεραπευτικού συνδυασμού για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο

Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab αποτελεί το πρώτο σχήμα διπλής ανοσοθεραπείας που λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ορθοκολικό καρκίνο.

κλινικές μελέτες εργαστήριο υγεία istock

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) ή υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H) οι οποίοι έχουν προηγουμένως λάβει χημειοθεραπευτικό σχήμα με βάση τη φθοριοπυριμιδίνη.

Ο μεταστατικός ορθοκολικός καρκίνος


Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι μία μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στο κόλον ή το ορθό, τα οποία αποτελούν τμήμα του πεπτικού συστήματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου. Το 2020, υπολογίζεται ότι διαγνώστηκαν σχεδόν 1.931.000 νέα περιστατικά, ενώ η νόσος αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες μαζί.
Η ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) οφείλεται σε έλλειψη ή ανεπαρκή λειτουργία των πρωτεϊνών που επιδιορθώνουν τα σφάλματα αταίριαστων ζευγών κατά την αντιγραφή του DNA, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη όγκων που εμφανίζουν υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H). Σχεδόν το 5% των ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο εμφανίζουν όγκους με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) ή υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H). Οι ασθενείς με τέτοιους βιοδείκτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη συμβατική χημειοθεραπεία και συνήθως η πρόγνωσή τους είναι δυσμενής.

Η έγκριση του νέου θεραπευτικού συνδυασμού

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 2 CheckMate -142, σύμφωνα με τα οποία ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab κατέδειξε κλινικά σημαντική βελτίωση του ποσοστού αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) σε ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι οποίοι είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία με φθοριοπυριμιδίνη, οξαλιπλατίνη και ιρινοτεκάνη. Επιπλέον, το προφίλ ασφάλειας για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab ήταν αντίστοιχο με το προφίλ που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες του συνδυασμού σε άλλους τύπους καρκινικών όγκων.

"Ο μεταστατικός ορθοκολικός καρκίνος είναι μια επιθετική νόσος με δυσμενή πρόγνωση, γεγονός που αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη διάθεση νέων θεραπευτικών επιλογών στους ασθενείς, πέρα από την τυπική χημειοθεραπεία", δήλωσε ο Ian M. Waxman, M.D., επικεφαλής ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος της Bristol Myers Squibb. "Χάρη σε αυτήν την έγκριση, οι ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πάσχουν από μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) ή υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H), θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους το πρώτο σχήμα διπλής ανοσοθεραπείας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την προώθηση αυτού του δόκιμου συνδυασμού". 

Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή διπλής ανοσοθεραπείας για οποιονδήποτε όγκο του γαστρεντερικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι επίσης εγκεκριμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Η άδεια κυκλοφορίας αφορά την έγκριση για χρήση του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία, στην Ισλανδία και στο Λιχτενστάιν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i