Κονδυλώματα και καλοκαιρινές σχέσεις για το γυναικείο φύλο: Απλές συμβουλές για ξένοιαστες διακοπές

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος λύνει όλες μας τις απορίες.

couple vacation sex iStock

Για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, της πλέον συχνής πάθησης των καλοκαιρινών διακοπών, τα αίτια, τους τρόπους που μεταδίδεται, κυρίως όμως για τους τρόπους που μπορούμε να τον αποφύγουμε, μας απαντά μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Τι είναι ο ιός των κονδυλωμάτων:

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται σε στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων Human Papillomaviruses (HPV). Τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς, με τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι άνω του 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό, μόλις 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Τα όργανα τα οποία προσβάλλονται είναι ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας, η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους;

Ως κύριοι παράγοντες για τη μετάδοση του ιού θεωρούνται η σεξουαλική συμπεριφορά, η ηλικία στην οποία ξεκίνησαν οι σεξουαλικές επαφές, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η χρήση ή όχι προφυλακτικού από το σύντροφο, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, το κάπνισμα, άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η διατροφή, κ. α.

Ποια είναι τα συμπτώματα για τις γυναίκες;

Οι περισσότερες γυναίκες με HPV δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο απαιτείται ο τακτικός έλεγχος με test Παπανικολάου, το οποίο θα πρέπει να ξεκινά από σχετικά μικρή ηλικία (προτείνεται η ηλικία των 21 ετών). Η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει τυχόν αλλαγές που πραγματοποιούνται στον τράχηλο της μήτρας από το συγκεκριμένο ιό.Παράλληλα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, προτείνεται και το HPV test (εξέταση DNA που ανιχνεύει τους περισσότερους τύπους HPV), σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν, βέβαια και περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι εμφανή και παρουσιάζονται ως μεμονωμένο εξόγκωμα ή ως σύμπλεγμα εξογκωμάτων. Οι βλάβες μπορεί να είναι επίπεδες ή ανάγλυφες, μικρές ή μεγάλες ή να έχουν την όψη του κουνουπιδιού.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού;

Όπως προαναφέραμε, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, είτε δια της κολπικής, είτε δια της πρωκτικής, είτε διά της στοματικής οδού. Δεν είναι όμως απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση. Ακόμη και στην περίπτωση τριβής με μολυσμένα δάχτυλα, μολυσμένα sex toys ή με άλλα μολυσμένα αντικείμενα (όπως πετσέτες, σεντόνια, κ.α.) είναι πιθανή η μετάδοση του ιού. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από τις μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Μολύνονται όλοι όσοι εκτίθεται στον ιό;

Δε μολύνονται όλοι όσοι εκτίθενται στον ιό, ούτε εκδηλώνουν βλάβες όλοι όσοι μολυνθούν, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και εάν τα συμπτώματα εκδηλωθούν μετά από καιρό, (καθόσον ο ιός ενδέχεται να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμα και για αρκετά χρόνια) και με δεδομένο ότι ο έχει μεγάλο χρόνο ίασης, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του (από ποιόν ερωτικό σύντροφο προήλθε η μετάδοση), ειδικά στην περίπτωση εφήμερων σχέσεων.

Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας;

Η πλέον αποτελεσματική, ανώδυνη και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα θεραπεία πραγματοποιείται με την εφαρμογή του υπερπαλικού LASER CO2, καθώς επίσης και με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν προκαλούν πόνο, δεν απαιτούν χρόνο για αποθεραπεία, ενώ την ίδια στιγμή, προσφέρουν ένα άρτιο οπτικό αποτέλεσμα, χωρίς σημάδια ή ουλές.

Απλές συμβουλές για ξέγνοιαστο καλοκαίρι:

Ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο, θα πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας και την υγεία μας. Για να προφυλαχθούμε από τα κονδυλώματα θα πρέπει πάντα, να χρησιμοποιείται προφύλαξη (προφυλακτικό) κατά τις ερωτικές συνευρέσεις, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις ξυρίσματος ή αποτρίχωσης των περιγεννητικών οργάνων και να μην παραμελούμε την ιατρική δερματολογική εξέταση, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου ετήσιου και τακτικού checkup, ιδίως πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Καλές και όμορφες διακοπές, σε όλους!

Ευχαριστούμε θερμά τον Αναστάσιο Γ. Ξιάρχο, Γενικό Χειρούργο και Διευθυντή Χειρουργικής στο Ιατρικό Περιστερίου ο οποίος διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (www.axiarchos.gr)

Αναστάσιος Ξιάρχος

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i