Εξελίξεις στην Ιατρική: Ελπιδοφόρα νέα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως

Ο Λουκάς Κοντοβίνης, παθολόγος-ογκολόγος, Ογκολογική ομάδα Oncomedicare, μας μιλά για τις εξελίξεις στη θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου.

λεμόνι αιματουρία καρκίνος ουροδόχου κύστης milicenta

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι πέντε φορές πιο συχνός στους άνδρες, με το 70% των ασθενών να είναι άνω των 65 ετών. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη αιματουρία, ενώ στη συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνονται, επίσης, η δυσκολία στην ούρηση, η συχνουρία ή η έντονη ανάγκη για ούρηση.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η βασική εξέταση διάγνωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως είναι η κυστεοσκόπηση, η οποία, εκτός από την ιστολογική ταυτοποίηση, προσδιορίζει και τα χαρακτηριστικά σταδιοποίησης της νόσου. Όταν δεν υπάρχει μυϊκή διήθηση στο τοίχωμα της κύστης, τότε μιλάμε για θηλώματα ή για βλάβες μικρής διήθησης και η αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των βλαβών με συνδυασμό ή μη ενδοκυστικών εγχύσεων (εγχύσεις φαρμάκων στην κύστη).

Στην περίπτωση που υπάρχει διήθηση του μυϊκού τοιχώματος είναι απαραίτητη η κυστεκτομή και ο λεμφαδενικός καθαρισμός. Πολλές φορές ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης. Εάν δεν προηγηθεί χημειοθεραπεία, θα αποφασιστεί η χρήση ή μη συμπληρωματικής θεραπείας με βάση τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης που διενεργείται στο πλαίσιο της χειρουργικής επέμβασης. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών (ηλικιωμένοι ή ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα υγείας) δεν πραγματοποιείται κυστεκτομή, αλλά εφαρμόζεται πρωτόκολλο διατήρησης της κύστης με ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να συνδυάζεται και με χημειοθεραπεία. Στην περίπτωση μεταστατικής νόσου, είτε λόγω υποτροπής είτε επειδή ο ασθενής διαγνώστηκε εξαρχής με μεταστατική νόσο, η χρήση της χημειοθεραπείας με πλατίνα αποτελεί τη βασική θεραπευτική επιλογή. Παρ’ όλ’ αυτά, ποσοστό 50% των ασθενών δεν μπορούν για διάφορους λόγους να λάβουν μια τέτοια θεραπεία. Επομένως, η εξέλιξη της ανοσοθεραπείας πρόσφερε πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές για τους συγκεκριμένους ασθενείς, αλλά και για την αντιμετώπιση του καρκίνου συνολικά.

Διαβάστε Επίσης

Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της ανοσοθεραπείας ως μονοθεραπείας σε συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών με καρκίνο ουροδόχου κύστεως παρουσίασε αποτελεσματικότητα ανάλογη της χημειοθεραπείας, ενώ σχετικά πρόσφατα αποδείχτηκε το όφελος της προσθήκης της ανοσοθεραπείας ως θεραπείας συντήρησης μετά από χορήγηση χημειοθεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση υποτροπής μετά από χημειοθεραπεία η ανοσοθεραπεία φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν αποτελέσματα από την ανοσοθεραπεία στην εισαγωγική αλλά και τη συμπληρωματική θεραπεία, τα οποία, μολονότι χρήζουν περαιτέρω εκτίμησης, φαίνεται να αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο της νόσου στο μέλλον. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i