Έχεις νοσήσει από κορονοϊό ή έχεις εμβολιαστεί: Τι ισχύει για το γυμναστήριο και τις εξόδους

Πόσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης και που μπορείς να κάνεις rapid test;

φίλοι παρέα φαγητό διασκέδαση istock

Εάν έχεις νοσήσει από κορονοϊό τους προηγούμενους έξι μήνες ή έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να πας "κανονικά" στο γυμναστήριο και να βγεις με τους φίλους σου για φαγητό ή ποτό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα τα οποία θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα νέα μέτρα, αφού όσοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης επιστρέφουν σε έναν μεγάλο βαθμό στην "κανονικότητα" και τις συνήθειές τους, ενώ περιορισμοί ισχύουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. 

Τι θα λειτουργεί κανονικά για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει

Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης είναι μέσα στις δραστηριότητες όπου πλέον θα λειτουργούν "όπως πριν". Επίσης, τα γυμναστήρια είναι πλέον "ελεύθερα" για εμβολιασμένους, αλλά και για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή δεν έχουν νοσήσει αλλά έχουν κάνει rapid test το πολύ 48 ώρες πριν. 

Το ίδιο ισχύει για τους φοιτητές: Όσοι έχουν βεβαίωση νόσησης ή εμβολιασμού θα επιστρέψουν κανονικά στις Σχολές τους, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα χρειάζεται να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα προκειμένου να παρακολουθούν τις παραδόσεις και τα εργαστήρια. 

Σε πολλούς από τους παραπάνω χώρους, π.χ. στα Πανεπιστήμια, θα εξακολουθείς να φοράς μάσκα αφού η χρήση της σε εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική.

Διαβάστε Επίσης

Μπορείς να κάνεις δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές υγείας;

Ναι, εφόσον είσαι εμβολιασμένη ή έχεις νοσήσει ή εάν παρουσιάζεις συμπτώματα. Για τα απαραίτητα προληπτικά τεστ οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. 

Για πόσο διάστημα διαρκεί το πιστοποιητικό νόσησης;

Εάν έχεις νοσήσει θεωρείται ότι για τους επόμενους έξι μήνες έχεις αρκετά αντισώματα που προστατεύουν εσένα και τους γύρω σου. Μετά τους έξι μήνες, όπως αναγράφεται και στο πιστοποιητικό, θα πρέπει να κάνεις την πρώτη δόση του εμβολίου για να είσαι καλυμμένη. 

Διάβασε αναλυτικά τα νέα μέτρα στο Thetoc.gr
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i