Έρευνα: Πώς το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης

Ο κρόκος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

safran iStock

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο κρόκος (σαφράν) μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Η περιεμμηνόπαυση είναι η προεμμηνοπαυσιακή περίοδος ορμονικών αλλαγών που συνήθως πλήττει τις γυναίκες στα 40 τους - και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως 10 χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης συχνά περιλαμβάνουν εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές του ύπνου, άγχος, κόπωση και κολπική ξηρότητα και, για πολλές γυναίκες η εμπειρία αυτού του προεμμηνοπαυσιακού σταδίου μπορεί να είναι τρομακτική, άβολη και να προκαλέσει επιπλέον άγχος, καθώς προσπαθούν να συμβιβαστούν με τις αλλαγές στο σώμα τους.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλές αναζητούν φυσικούς τρόπους για να καταπραΰνουν τα συμπτώματά τους. Μια νέα μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Menopausal Medicine διαπίστωσε ότι οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν ένα επώνυμο εκχύλισμα σαφράν (Affron από την Pharmactive Biotech) δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες ανέφεραν μείωση των ορμονικών συμπτωμάτων τους.

Διαβάστε Επίσης

Ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για να καταπραΰνει προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και για τους πόνους του τοκετού και τις επιδράσεις του στη διάθεση. Υπάρχουν μάλιστα όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι προσφέρει ενίσχυση της διάθεσης στους ενήλικες, καθώς και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Για την τελευταία αυτή μελέτη όμως, οι συμμετέχουσες που βιώνουν την περιεμμηνόπαυση έλαβαν αιθέριο εκχύλισμα σαφράν 14mg - ή την ίδια ποσότητα εικονικού φαρμάκου - δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες, προκειμένου να δουν τί αντίκτυπο μπορεί να έχει. Εν τέλει, κλήθηκαν να αναφέρουν τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μέχρι την εβδομάδα 12, οι γυναίκες που έπαιρναν σαφράν είδαν μείωση των συμπτωμάτων τους κατά 32%, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου είδε μείωση κατά 14%. Η έκθεση έδειξε 33% μείωση στα επίπεδα άγχους και 32% μείωση σε αυτά της κατάθλιψης μετά από 12 εβδομάδες.

Επιπλέον, περαιτέρω έρευνα που μέτρησε τη θετική και αρνητική επίδραση, έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν το εκχύλισμα σαφράν, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, είχαν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα, λιγότερη κόπωση και καλύτερη συνολική συναισθηματική ευεξία.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του Affron που εξετάζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε μέσες γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση", δήλωσε ο διευθυντής της Pharmactive, Alberto Espinel, και ελπίζει ότι θα ανοίξει μια νέα κατηγορία υποστήριξης που θα βασίζεται σε εξατομικευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να γίνει αυτό το είδος θεραπείας διαθέσιμο στο κοινό, ωστόσο, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική - και ευπρόσδεκτη - ανακάλυψη, για όσες δυσκολεύονται με τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης.

Μέχρι να κυκλοφορήσουν περισσότερες πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη διάφορες διαθέσιμες επιλογές υποστήριξης, οπότε αν οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον γενικό τους ιατρό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i