Ήρθες σε επαφή με κρούσμα: Είναι ΟΚ το καθημερινό τεστ;

Νέα μελέτη ερευνά την αποτελεσματικότητα του καθημερινού ελέγχου αναφορικά με τη μετάδοση σε σχολεία και πανεπιστήμια.

self test τεστ κορονοϊού istock

Με αφορμή τη σύσταση που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα παιδιά και τους φοιτητές που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι, διενεργήθηκε μελέτη για την εναλλακτική αξία του καθημερινού τεστ. Το αποτέλεσμα της μελέτης δίνει μια δυνατότητα για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με θετικό ασθενή, χωρίς να διακινδυνεύεται μεγαλύτερη διασπορά της νόσου. 

Διαβάστε Επίσης

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό "The Lancet”. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 201 σχολεία από τα οποία τυχαιοποιήθηκαν 99 σχολεία για τα οποία επελέγη η απομόνωση των εκτεθειμένων ατόμων και 102  σχολεία για τα οποία επελέγη ο καθημερινός έλεγχος όσων ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η μελέτη διήρκησε από τις 18 Μαρτίου 2021 έως τις 4 Μαΐου 2021. 

Διαβάστε Επίσης

Στο διάστημα αυτό, 2432 (42,4%) από τους 5763 μαθητές έκαναν καθημερινά τεστ ως επαφές θετικών ασθενών. Εντοπίστηκαν 657 συμπτωματικές επιβεβαιωμένες με PCR λοιμώξεις COVID-19 στην ομάδα που τυχαιοποιήθηκε στην απομόνωση, και 740 στην ομάδα του καθημερινού "testing". Στην πρώτη ομάδα μετρήθηκαν συνολικά 59422 σχετιζόμενες με τον COVID-19 απουσίες και 51541 στην δεύτερη ομάδα αντίστοιχα. 

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι ο καθημερινός έλεγχος με test δεν είναι κατώτερος από την απομόνωση κατ’ οίκον για τον έλεγχο της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19, με παρόμοια ποσοστά συμπτωματικών λοιμώξεων και στις δύο ομάδες, και ότι τα ποσοστά λοιμώξεων ήταν μικρά, με λίγες επαφές να είναι θετικές. Συνεπώς, ο καθημερινός έλεγχος προτείνεται ως μία ασφαλής εναλλακτική για τις επαφές με θετικό κρούσμα για την πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και πανεπιστημίων.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i