Ρινοπλαστική: 5 αλήθειες για μόνιμη και οριστική αποκατάσταση

Ο ειδικός εξηγεί απλά και κατανοητά, τις νέες εξελίξεις και τα οφέλη για τον ασθενή.

nose plastic surgery iStock

Ο Γεώργιος Καρκατζούλης, ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου μάς μιλά, μέσα από πέντε απλές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν στον τομέα της ρινοπλαστικής, εξηγώντας απλά και κατανοητά, τις νέες εξελίξεις και τα οφέλη για τον ασθενή.

Γιώργος Καρκατζούλης

Τι σημαίνει ρινοπλαστική και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος;

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία καταφέρνουμε να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικότερα την εξωτερική όψη της μύτης, καθιστώντας τη έτσι αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συγκεκριμένα, με το μέθοδο της "κλειστής" ρινοπλαστικής οι τομές γίνονται εσωτερικά δίχως να είναι εμφανείς. Πέρα, όμως, από την αισθητική αποκατάσταση της μύτης, πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διόρθωση της λειτουργίας της. Στην ίδια επέμβαση δηλαδή, προβαίνουμε και σε χειρουργικό ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών και αφαίρεση πιθανών ρινικών πολυπόδων. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα αλλά και η μέγιστη αναπνοή!

Ποιους αφορά και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ρινοπλαστική αφορά άτομα τα οποία επιθυμούν να διορθώσουν τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της μύτη τους. Ιδανική ηλικία θεωρείται όταν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του υποψηφίου. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Πολύ συχνά, άτομα 60 ετών και άνω επιθυμούν να διορθώσουν κυρίως προβλήματα αναπνοής από τη μύτη και να τα συνδυάσουν με αισθητική βελτίωση.

Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται, ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρείται δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, επαναλαμβανόμενη αλλεργική ρινίτιδα, ροχαλητό και πολλές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα συμπτώματα να μην ξεκουράζονται καθόλου και να μην έχουν επαρκή απόδοση στην καθημερινότητα τους. Όπως έχει βέβαια προαναφερθεί, η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με ταυτόχρονη διόρθωση της εξωτερικής όψης της μύτης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από έναν εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η εξέταση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Λήψη ιστορικού – Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα που παρουσιάζετε και αν είχατε κάποιο τραυματισμό στη μύτη τα προηγούμενα χρόνια.
  • Πλήρης ΩΡΛ εξέταση – Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει έναν πλήρη ΩΡΛ έλεγχο, ο οποίος στο τέλος θα επικεντρωθεί στη μύτη.
  • Ενδοσκόπηση μύτης – Είναι η σημαντικότερη εξέταση για τη συγκεκριμένη πάθηση. Ο ΩΡΛ ιατρός, με ειδική κάμερα θα εντοπίσει που βρίσκεται το πρόβλημα και το ακριβές μέγεθος του. Συγχρόνως, μπορεί να εκτιμήσει αν υπάρχουν και άλλες ρινικές παθήσεις όπως είναι η υπερτροφία των ρινικών κογχών και η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων.
  • Αξονική τομογραφία – Όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπάρχουν έντονα συμπτώματα, ο γιατρός ενδέχεται να ζητήσει και μία αξονική τομογραφία. Με αυτή μπορεί να δει ξεκάθαρα περισσότερες πληροφορίες για το διάφραγμα και τις ρινικές κοιλότητες.

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει από νωρίς το πρόβλημα και να απαλλαγεί από μεγάλη ταλαιπωρία γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ανώδυνα μέσω της σύγχρονης Ωτορινολαρυγγολογίας.

Υπάρχει κάποια νέα τεχνική για γρήγορη και μόνιμη αποκατάσταση;

Φυσικά! Τη σημερινή εποχή, η σύγχρονη ωτορινολαρυγγολογία έχει επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και ιδιαίτερη πρόοδο. Παρακολουθώντας, σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και με σύμμαχο τις γνώσεις και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διατίθεται, προσφέρουμε την ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική λύση για κάθε περίπτωση. Ειδικά με τη μέθοδο της "κλειστής" ρινοπλαστικής προσφέρουμε στον ασθενή μία ασφαλή, άμεση και ανώδυνη επέμβαση. Μάλιστα, η εισαγωγή στην κλινική γίνεται την ίδια μέρα της επέμβασης και ο ασθενής είναι σε θέση να φύγει λίγες ώρες μετά χωρίς καμία αδιαθεσία και πόνο. Την πρώτη μέρα ξεκουράζεται και από τη μεθεπόμενη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητα του. Βέβαια, για λίγες μέρες συνιστάται η αποφυγή χειρωνακτικών εργασιών. Ένα μεγάλο ποσοστό του αποτελέσματος είναι φανερό σε 7-10 μέρες μετά την επέμβαση, μόλις δηλαδή αφαιρεθεί και ο νάρθηκας. Αρχικά, η μύτη είναι λίγο πρησμένη, όμως σταδιακά γίνεται πιο κομψή καθώς το πρήξιμο υποχωρεί.

Σε λίγες εβδομάδες, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο θα διαρκέσει σε όλη σας τη ζωή!

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο χειρουργό, ώστε να θεραπευθώ, οριστικά;

Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική μπορεί να βασιστεί μόνο στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην χειρουργική τεχνική που ακολουθεί καθώς αυτή είναι που θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στην γρήγορη αποθεραπεία και οριστική αποκατάσταση του προβλήματος. Αν, λοιπόν, διαθέτει μεγάλη εξοικείωση με αυτό το αντικείμενο και έχει μία πολύ καλή εικόνα εμπειρίας και προσόντων, αξίζει να τον συμβουλευτείτε!

Μην ξεχνάτε, στο ραντεβού με τον ιατρό θα πρέπει να υπάρχει άρτια επικοινωνία μεταξύ σας και να εκφραστούν όλες οι προσδοκίες και οι πιθανές ανησυχίες σας. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, ο ιατρός θα σας ενημερώσει με πλήρη αντικειμενικότητα έτσι ώστε να έχετε επίγνωση τι είναι ορθό και τι όχι. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα υλοποιεί τις επιθυμίες του ασθενή που κρίνει ότι δεν αρμόζουν στο πρόσωπο του. Κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό και θέλει τις ανάλογες αισθητικές παρεμβάσεις που του αρμόζουν. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο από το χρόνο σας και με σωστά κριτήρια προβείτε στην επιλογή του κατάλληλου χειρουργού, στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i