"Ύποπτα" συμπτώματα καρκίνου του μαστού - Τι πρέπει να κάνεις

Ο καρκίνος του μαστού δεν εκδηλώνεται πάντα σαν ένα ογκίδιο αλλά μπορεί να εμφανιστεί με λιγότερο γνωστά συμπτώματα.

καρκίνος μαστού istock

Συνεργάστηκε ο Νίκος Τσούλος, βιοχημικός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Genekor Ιατρική ΑΕ.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τις στατιστικές, μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, όμως, σε συνδυασμό με αυτήν της τεχνολογίας έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας (ESMO), ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους στις γυναίκες και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ευρωπαίες. Εκτιμάται ότι μία στις εννέα Ευρωπαίες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 332.000 γυναίκες διεγνώσθησαν με καρκίνο του μαστού το 2008. Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται από κύτταρα/ιστούς στον αδένα του μαστού. Οι γυναίκες επηρεάζονται μακροχρόνια από τις ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που ενισχύουν την ανάπτυξη κάποιων συνήθων υποτύπων καρκίνου του μαστού. Αυτό που πρέπει όλες να θυμόμαστε είναι ότι πλέον η θεραπεία για τον καρκίνο εξατομικεύεται, γεγονός που σημαίνει ότι η επιλογή της θεραπευτικής στρατηγικής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες τόσο του όγκου όσο και της ίδιας της ασθενούς. Και κάτι ακόμα: Τα νέα είναι συνήθως καλά και στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες-suvrivors συνεχίζουν τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω τη νόσο.

Τρία πιο σπάνια συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Το πιο προφανές σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι ένας όγκος. Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση αναφορικά με τα οφέλη της αυτοεξέτασης οδηγεί σε όλο και περισσότερες έγκαιρες διαγνώσεις. Αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα εξόγκωμα ή ένα ογκίδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος τρόπος που μπορεί να εκδηλωθεί. Αλήθεια, τι γίνεται με τα άλλα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού; Ποια είναι εκείνα που είναι λιγότερο γνωστά και λιγότερο συνήθη;
Παρακάτω θα δεις τρία συμπτώματα που ίσως δε γνώριζες ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού:

1. Ανεστραμμένη θηλή: Σε αυτή την περίπτωση η θηλή έχει φορά προς τα μέσα και όχι προς τα έξω. Μερικές γυναίκες γεννιούνται με ανεστραμμένες θηλές και αυτό συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, αν παρατηρείς ότι οι θηλές σου, ενώ ήταν προηγουμένως προς τα έξω, τώρα αρχίζουν να αλλάζουν με οποιονδήποτε τρόπο και έχουν αρχίσει να στρέφονται, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείς έναν ειδικό μαστολόγο. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες ανεστραμμένων θηλών, οπότε κανείς δεν πρέπει να βγάλει άμεσα το συμπέρασμα ότι μια ανεστραμμένη θηλή ισοδυναμεί με καρκίνο του μαστού, αλλά "είναι σημαντικό να ελεγχθεί το σύμπτωμα από τον γιατρό" επισημαίνουν οι ειδικοί.

2. Έκκριση αίματος από τις θηλές: Η έκκριση υγρού από τις θηλές σου συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Όταν η έκκριση είναι γάλα, ορίζεται ως γαλακτόρροια εκτός περιόδου γαλουχίας. Το χρώμα της έκκρισης μπορεί να είναι διαυγές, κίτρινο, λευκό ή πρασινωπό, παρ’ όλα αυτά, μόνο ο γιατρός σου μπορεί να εκτιμήσει αν πρόκειται για φυσιολογική κατάσταση ή για μη φυσιολογική ένδειξη, καθώς μπορεί το σύμπτωμα να σχετίζεται με κάποια ορμονική διαταραχή. Αν όμως η θηλή σου εκκρίνει αίμα ή αιματηρό υγρό, τότε η κατάσταση κρίνεται ως πιο σοβαρή και κατά ένα 10% είναι ένδειξη για καρκίνο του μαστού. Η έκκριση αίματος από τη θηλή μιας γυναίκας ή ενός άνδρα δεν είναι ποτέ φυσιολογική.

3. Το δέρμα στο στήθος είναι κόκκινο: Δεν είναι μόνο η θηλή που μπορεί να υποδηλώνει πιθανό καρκίνο του μαστού – μπορεί να είναι και το δέρμα στο στήθος. Το ερεθισμένο δέρμα στον μαστό μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ή σύμπτωμα καρκίνου του μαστού, αν και είναι λιγότερο συχνό. Μια μορφή καρκίνου του μαστού που εμφανίζεται με κόκκινο δέρμα στο στήθος θα μπορούσε να είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, εξαιτίας του οποίου μια μεγάλη περιοχή του δέρματος στο στήθος μπορεί να κοκκινίσει ή και να πρηστεί.

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού - Οι πρώτες σου κινήσεις 

Δυστυχώς, ο καρκίνος του μαστού είναι ένας συνηθισμένος τύπος καρκίνου, που αρκετές γυναίκες θα συναντήσουν στη ζωή τους. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο (Cancer Research UK), υπάρχουν περίπου 55.200 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα, ακόμα και τα λιγότερο συνηθισμένα. Εάν εντοπίσεις κάποιο από τα παραπάνω, αναζήτησε τάχιστα ιατρική συμβουλή από τον γιατρό σου, που θα σε παραπέμψει όπου χρειαστεί.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναδείξει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού:
• Ηλικία
• Οικογενειακό ιστορικό
• Ατομικό ιστορικό
• Ιστορικό αναπαραγωγής-Ορμονικό ιστορικό
• Έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες

Διάγνωση

Παρακάτω θα μάθεις για τις πιο σημαντικές σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές αναφορικά με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
•    Αυτοεξέταση μαστού: Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, αφού η γυναίκα μαθαίνει το στήθος της και τυχόν αλλαγές θα την κινητοποιήσουν να απευθυνθεί στον γιατρό. Είναι καλό να γίνεται μία φορά τον μήνα, μεταξύ της 5ης και της 10ης ημέρας του κύκλου. Μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, κάθε φορά την ίδια. Θα πρέπει να κάνεις οπτική εξέταση μπροστά στον καθρέφτη, ψηλάφηση σε όρθια στάση, κατά προτίμηση την ώρα του μπάνιου, και ψηλάφηση ξαπλωμένη.
•    Ιστορικό: Πρέπει να αναζητείται κάθε στοιχείο σχετικό με τον μαστό της γυναίκας, να λαμβάνεται το ατομικό ιστορικό, το γυναικολογικό/ορμονικό ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό.
•    Κλινική εξέταση: Ο γιατρός εξετάζει μέσω της ψηλάφησης τη θέση των μαστών, το μέγεθός τους, την κινητικότητά τους. Μια καρκινική μάζα είναι κατά κανόνα σκληρή, ανώδυνη και μη κινητή, αλλά αυτό δε σημαίνει πως, αν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να είναι καρκίνος. Τέλος, πιέζεται η θηλή για τη διερεύνηση εκκρίσεων.
•    Μαστογραφία: Ακτινολογική απεικόνιση των μαστών. Η νεότερη ψηφιακή μαστογραφία διαθέτει ψηφιακή τεχνική και υψηλή απόδοση της εικόνας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά για πυκνούς μαστούς. Η ασθενής λαμβάνει ακτινοβολία, ωστόσο η σχέση κινδύνου-οφέλους δικαιολογεί τη θέση της στη διάγνωση.
•    Υπερηχοτομογραφία: Διακρίνει τις κυστικές από τις συμπαγείς βλάβες και συμπληρώνει κατά κανόνα τον έλεγχο με τη μαστογραφία.
•    Μαγνητική τομογραφία των μαστών (MRI): Είναι μια πολύ ευαίσθητη μέθοδος, κατά την οποία γίνεται απεικόνιση των μαστών με τη μέθοδο του μαγνητικού συντονισμού.
•    Κυτταρολογική εξέταση: Γίνεται σε υγρά που εκκρίνονται από τη θηλή ή από τον μαστό.
•    Ιστολογική εξέταση: Είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο μικρού τεμαχιδίου ιστού του μαστού, που έχει ληφθεί με λεπτή βελόνα, συνήθως με τοπική αναισθησία με την καθοδήγηση υπερηχογράφου. Η ιστολογική εξέταση είναι η εξέταση με την οποία μια μάζα που έχει βρεθεί στον μαστό χαρακτηρίζεται ως καλοήθης ή ως κακοήθης (καρκίνος).

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις υψηλό ρίσκο για καρκίνο του μαστού 

✖ Αυτoψηλάφηση κάθε μήνα σε σταθερή ημερομηνία
✖ Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
✖ Σωματική άσκηση
✖ Αποφυγή αλκοόλ
✖ Μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους
✖ Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριού
✖ Παρακολούθηση με 
μαστογραφία νωρίτερα από τη συμβατική ηλικία
✖ Τακτική κλινική εξέταση από ειδικό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i