Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα (εκτός από το τυπικό "hangover")

Προβλήματα στην ακοή, στη μνήμη, στο σώμα. Όλα όσα μπορεί να συμβούν εάν το παρακάνουμε με την κατανάλωση του αλκοόλ.

Woman alchool iStock

Το αλκοόλ επηρεάζει πολλές λειτουργίες και όργανα του σώματος, ακόμη και με τρόπους που δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι. Πέρα από το γνωστό "hangover", τι άλλο προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ;

Κατευθύνεται αμέσως στο εγκέφαλο 

Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη γουλιά, το αλκοόλ "τρέχει" στον εγκέφαλο. Επιβραδύνει τις χημικές ουσίες και τα "μονοπάτια" που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να στέλνουν μηνύματα. Αυτό μεταβάλλει τη διάθεση, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και μειώνει την ισορροπία. Επίσης, μειώνει τη δυνατότητα καθαρής σκέψης, κάτι που μπορεί ο καταναλωτής του να μην θυμάται αργότερα, επειδή θα δυσκολευτεί να "αποθηκεύσει" τις εμπειρίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Διαβάστε Επίσης


Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται

Αν κάποιος πίνει πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και τη λειτουργία του εγκεφάλου του. Τα κύτταρά του αρχίζουν να αλλάζουν και ακόμη και να μικραίνουν. Το πολύ αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να συρρικνώσει τον εγκέφαλό του και αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ικανότητά του να σκέφτεται, να μαθαίνει και να θυμάται πράγματα. Μπορεί επίσης να τον δυσκολέψει να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία σώματος και να ελέγχει τις κινήσεις του. 

Κακή ποιότητα ύπνου

Η επιβραδυντική επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει νύστα και να κάνει κάποιον να αποκοιμηθεί πιο εύκολα, αλλά δεν θα κοιμηθεί καλά. Το σώμα του θα επεξεργάζεται το αλκοόλ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μόλις εξασθενήσει η επίδρασή του, θα καταλήξει να στριφογυρνά στο κρεβάτι, ενώ δεν έχει κάνει τον καλό ύπνο REM που χρειάζεται το σώμα για να νιώσει ξεκούραστο. Ακόμη, με το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να βλέπει εφιάλτες και έντονα όνειρα, ενώ πιθανότατα θα ξυπνά πιο συχνά για επισκέψεις στην τουαλέτα.

Περισσότερο στομαχικό οξύ

Το αλκοόλ ερεθίζει την επένδυση του στομάχου και κάνει τα πεπτικά υγρά να ρέουν. Όταν συσσωρεύεται αρκετό οξύ και αλκοόλ, προκαλείται ναυτία και μπορεί και έμετος. Τα χρόνια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν επώδυνες πληγές που ονομάζονται έλκη στο στομάχι και τα υψηλά επίπεδα στομαχικών υγρών μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αίσθησης πείνας. Αυτός είναι ένας λόγος που οι μακροχρόνιοι πότες συχνά δεν λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Διαβάστε Επίσης

Διάρροια και καούρα

Το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο ερεθίζονται επίσης. Το αλκοόλ διαταράσσει την κανονική ταχύτητα με την οποία κινείται η τροφή μέσα από αυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μακροχρόνιο πρόβλημα. Κάνει επίσης πιο πιθανή την καούρα - χαλαρώνει τον μυ που κρατάει το οξύ έξω από τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι.

Συχνοουρία

Ο εγκέφαλος εκπέμπει μια ορμόνη που εμποδίζει τα νεφρά να παράγουν πάρα πολλά ούρα, αλλά όταν το αλκοόλ "αναλαμβάνει" δράση, κάνει τον εγκέφαλο νατην αναστείλει. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται συχνοουρία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Όταν πίνει κανείς για πολλά χρόνια, οι τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ μπορεί να φθείρουν τα νεφρά του.

Ηπατική νόσος

Το συκώτι διασπά σχεδόν όλο το αλκοόλ. Κατά τη διαδικασία αυτή, διαχειρίζεται πολλές τοξίνες. Με την πάροδο του χρόνου, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ καθιστά το όργανο λιπαρό και αφήνει να συσσωρευτεί παχύτερος, ινώδης ιστός. Αυτό περιορίζει τη ροή του αίματος, οπότε τα ηπατικά κύτταρα δεν παίρνουν αυτό που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Καθώς πεθαίνουν, το συκώτι αποκτά ουλές και σταματά να λειτουργεί επίσης, μια ασθένεια που ονομάζεται κίρρωση.

Βλάβη στο πάγκρεας και διαβήτης

Κανονικά, αυτό το όργανο παράγει ινσουλίνη και άλλες χημικές ουσίες που βοηθούν το έντερο να διασπάσει την τροφή, αλλά το αλκοόλ μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία. Οι χημικές ουσίες παραμένουν μέσα στο πάγκρεας. Μαζί με τις τοξίνες από το αλκοόλ, προκαλούν φλεγμονή στο όργανο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη. Μετά από χρόνια, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να παραχθεί η απαραίτητη ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και κάνει επίσης πιο πιθανό τον καρκίνο του παγκρέατος.

Hangover

Το αλκοόλ αφυδατώνει και κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα και τον εγκέφαλο να διαστέλλονται. Αυτό προκαλεί πονοκέφαλο. Το στομάχι θέλει να απαλλαγεί από τις τοξίνες και τα οξέα που αναμοχλεύει το αλκοόλ, γεγονός που προκαλεί ναυτία και εμετό, ενώ επειδή το συκώτι ήταν "απασχολημένο" με την επεξεργασία του αλκοόλ, δεν απελευθέρωσε αρκετό σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας αδυναμία και τρέμουλο. Εν ολίγοις, όλα τα παραπάνω συνθέτουν αυτό που αποκαλείται hangover.

Προβλήματα στην καρδιά

Μια νύχτα αλκοολικής κραιπάλης μπορεί να μπερδέψει τα ηλεκτρικά σήματα που κρατούν σταθερό τον ρυθμό της καρδιάς. Αν αυτό γίνεται χρόνια, μπορεί αυτές οιαλλαγές να είναι μόνιμες και το αλκοόλ δύναταικυριολεκτικά να φθείρει την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί πτώση και τέντωμα των καρδιακών μυών, με την καρδιά να μην μπορεί να αντλήσει το αίμα τόσο καλά, και αυτό επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος.

Αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος

Το αλκοόλ διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τη ροή αίματος στο δέρμα. Αυτό προκαλεί κοκκίνισμα στο δέρμα και αίσθηση ζέστης - αλλά όχι για πολύ. Η θερμότητα από αυτό το επιπλέον αίμα περνάει κατευθείαν έξω από το σώμα, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας. Από την άλλη πλευρά, η μακροχρόνια, βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Κάνει τον οργανισμό να απελευθερώνει ορμόνες του στρες που στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, οπότε η καρδιά πρέπει να αντλεί πιο δυνατά για να προωθήσει το αίμα.

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Κι όμως μπορεί να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε ένακρυολόγημα και μια νύχτα ποτού. Το αλκοόλ "φρενάρει" το ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα δεν μπορεί να παράγει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Έτσι, για 24 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιο πιθανό κάποιος να αρρωστήσει. Μακροχρόνια, οι βαριά πότες είναι πολύ πιο πιθανό να πάθουν ασθένειες όπως η πνευμονία και η φυματίωση.

Ορμονική καταστροφή

Αυτές οι ισχυρές χημικές ουσίες διαχειρίζονται τα πάντα, από τη σεξουαλική ορμή μέχρι το πόσο γρήγορα χωνεύεται το φαγητό. Για να κυλήσουν όλα ομαλά, χρειάζεται η σωστή ισορροπία τους, την οποία το αλκοόλ εμποδίζει. Στις γυναίκες, αυτό μπορεί να βγάλει εκτός κύκλου την περίοδό τους και να προκαλέσει προβλήματα εγκυμοσύνης. Στους άνδρες, μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στύσης, χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, συρρίκνωση των όρχεων και αύξηση του μεγέθους του στήθους.

Απώλεια ακοής

Το αλκοόλ επηρεάζει την ακοή, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς ακριβώς. Όπως και να έχει, το αλκοόλ σημαίνει ότι πρέπει ο ήχος να είναι πιο δυνατός για να μπορεί ο καταναλωτής του να ακούσει, κάτι πουμπορεί να γίνει μόνιμο. Οι μακροχρόνιοι πότες έχουν συχνά απώλεια ακοής.

Λεπτά οστά, λιγότεροι μύες

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ασβεστίου. Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί το αλκοόλ, αυτό μπορεί να εμποδίσει το σώμα να χτίσει νέα οστά. Γίνονται λεπτότερα και πιο εύθραυστα, μια κατάσταση που ονομάζεται οστεοπόρωση. Το αλκοόλ περιορίζει επίσης τη ροή του αίματος στους μυς και εμποδίζει τις πρωτεΐνες που τους χτίζουν. Με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σεμικρότερη μυϊκή μάζα και λιγότερη δύναμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i