Υπερκατανάλωση φαγητού: Τι να κάνεις για να "επανέλθεις"

Hint: Τα αναψυκτικά φαίνεται να μην είναι καλή ιδέα εάν θέλεις να "ξεφουσκώσεις" μετά από πολύ φαγητό.

woman eating iStock

Σε όλους έχει συμβεί ανά περιόδους να καταναλώσουν υπερβολικά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που απαιτείται για να χορτάσουν. Υπάρχει μια σειρά από βήματα που μπορούν να κάνουν μετά από αυτή την "κραιπάλη" προκειμένου να "επανέλθουν", σωματικά και πνευματικά.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Να χαλαρώσουν

Δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους. Ένα υπερβολικά μεγάλο γεύμα δεν θα καταστρέψει την υγεία τους. Επιπλέον, οι πολλές ενοχές για τις διατροφικές συνήθειες μπορεί να τους οδηγήσουν σε στερήσεις και στη συνέχεια να οδηγηθούν ξανά σε έναν φαύλο κύκλο ανθυγιεινών επιλογών. Αντ' αυτού, μπορούν να σκεφτούν τι θα κάνουν διαφορετικά στο μέλλον, ειδικά τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε Επίσης

Να περπατήσουν

Ένας γρήγορος περίπατος ή βόλτα με το ποδήλατο θα τους βοηθήσει να τονώσουν την πέψη τους και να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Να πιούν νερό

Ένα ποτήρι νερό μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό τους να απαλλαγεί από την περίσσεια αλατιού που πιθανότατα πήραν από το γεύμα τους. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Να μην ξαπλώνουν

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοιμηθούν. Πρώτον, χάνουν την ευκαιρία να κάψουν μερικές από τις θερμίδες που μόλις έφαγαν, π.χ. πλένοντας τα πιάτα ή πηγαίνοντας μια βόλτα. Επίσης, όταν ξαπλώνουν με γεμάτο στομάχι, το φαγητό μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο του προς τα πάνω. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Να αποφύγουν τα αναψυκτικά

Αν το έχουν ήδη παρακάνει με το φαγητό, τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, γιατί μαζί θα καταπιούν και αέρια που μπορεί να γεμίσουν το πεπτικό τους σύστημα. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν ακόμα πιο φουσκωμένοι.

Διαβάστε Επίσης

Να δώσουν ό,τι περίσσεψε

Αν έχει μείνει ακόμα φαγητό μετά από ένα γεύμα, μπορεί να τους κάνει να νομίζουν ότι έχουν φάει μια υγιεινή ποσότητα, παρόλο που στην πραγματικότητα έχουν φάει πάρα πολύ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να τους κάνει να τρώνε περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο. Ακόμη, αν κρατήσουν τις θερμιδικές βόμβες όπως τα επιδόρπια, μπορεί να μην μπορέσουν να αντισταθούν και να φάνε ξανά.

Να γυμναστούν

Αφού περάσει αρκετή ώρα, είναι καλή ιδέα να κάνουν γυμναστική. Είναι καλύτερο να περιμένουν τουλάχιστον 3 με 4 ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Θα κάψουν μερικές από τις επιπλέον θερμίδες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του μεταβολισμού τους και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ακόμη, η τακτική άσκηση φαίνεται να βοηθά στον έλεγχο της διάθεσης και της πείνας, ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να φάνε πάλι υπερβολικά στο μέλλον.

Να σχεδιάσουν το επόμενο γεύμα τους

Παρόλο που έφαγαν ήδη πάρα πολύ, μπορούν να φροντίσουν ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί και να προετοιμαστούν ώστε να μην το παρακάνουν αύριο και μετέπειτα. Να επιλέξουν συνταγές με χαμηλές θερμίδες και να σχεδιάσουν τα γεύματά τους για την εβδομάδα. Να αφιερώσουν χρόνο για να φτιάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα γεύματά τους εκ των προτέρων.

Να τρώνε με προσοχή

Να προσπαθήσουν να δουν το φαγητό ως ένα είδος διαλογισμού. Να δίνουν προσοχή στη γεύση, την αίσθηση και το χρώμα του φαγητού τους. Να προσπαθήσουν να τρώνε μικρές μπουκιές και να μασάνε καλά. Να σταματούν κατά διαστήματα και να εξετάζουν αν αισθάνονται ήδη χορτάτοι. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να τρώνε λιγότερο και να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι.

Να τρώνε αργά

Μπορεί να χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να πει το στομάχι στον εγκέφαλο ότι έχει χορτάσει. Αν έχουν ήδη φάει πάρα πολύ μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, δεν έχουν δώσει στον εγκέφαλό τους την ευκαιρία να το καταλάβει. Μισή ώρα αργότερα, είναι βέβαιο ότι θα νιώθουν άβολα από το πολύ φαγητό. Αν τρώνε όμως πιο αργά, μπορεί να διαπιστώσουν ότι όχι μόνο θα φάνε λιγότερες θερμίδες, αλλά θα νιώσουν και πιο ικανοποιημένοι.

Αλλαγή επιλογής τροφίμων

Μπορούν να τρώνε περισσότερο φαγητό με λιγότερες θερμίδες αν αλλάξουν τρόφιμα όπως το λιπαρό κρέας, το λευκό ψωμί και τις τηγανητές πατάτες με πιο υγιεινές επιλογές, όπως λαχανικά. Ακόμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερα από το λευκό ρύζι ή τα ζυμαρικά, επειδή έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό θα τους βοηθήσει να μείνουν χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να τρώνε λιγότερο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i