H "νόσος των αναψυκτικών": Ποια είναι και πώς θα την αποφύγεις

Τι είναι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και πώς συνδέεται με τα αναψυκτικά;

γυναίκα πίνει αναψυκτικά istock

Οι ειδικοί των αποκαλούν συχνά ως η "νόσος των αναψυκτικών". Πρόκειται για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH. Η νόσος αυτή προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από μια διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και συκώτι

"Το 30% του πληθυσμού πάσχει πλέον από λιπώδη διήθηση, δηλαδή συσσώρευση λίπους μέσα στο ήπαρ", αναφέρει στο βιβλίο του La Maladie de la malbouffe (εκδ. Flammarion), ο Γάλλος ηπατο-γαστρεντερολόγος Dominique Lannes. "Σε αυτό το στάδιο έχουμε ακόμα περιθώρια δράσης, αλλά συντελείται το πρώτο βήμα της εκδήλωσης της NASH, μιας νόσου που κάποιοι αρμόδιοι της δημόσιας υγείας αναφέρουν ήδη ως τη 'μάστιγα του αιώνα' και αυξάνεται σιωπηλά εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουμε".

Υπάρχει θεραπεία; Και πώς θα προστατευτείς από τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη NASH. Πολλά μόρια ωστόσο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κλινικές μελέτες φάσης III, γεννώντας ελπίδες για τα επόμενα χρόνια. Στο μεταξύ, τι μπορείς να κάνεις; Περιόρισε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αναψυκτικών και γλυκών και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Τόσο απλό!

Διάβασε επίσης: Λίπος στο συκώτι: Γιατί είναι σοβαρό και πώς μπορεί να μειωθεί Διάβασε επίσης: Λίπος στην κοιλιά: Ακόμη κι αν έχεις φυσιολογικό βάρος είναι επικίνδυνο λέει νέα έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i