Λίπος στην κοιλιά: Ακόμη κι αν έχεις φυσιολογικό βάρος είναι επικίνδυνο λέει νέα έρευνα

Πιθανότατα ξέρεις ότι δεν πρέπει να έχεις λίπος στην κοιλιά, και οι λόγοι δεν είναι αισθητικής αλλά υγείας.

Επίπεδη κοιλιά ως τα Χριστούγεννα

Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με πολλούς κινδύνους για την υγεία σου. Μάλιστα, νέα έρευνα από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος και λίπος στην κοιλιά κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνες που είναι παχύσαρκες. Με άλλα λόγια, η περίμετρος της μέσης σου μετράει πολύ -όχι για το τζιν που θα φορέσεις- αλλά για την υγεία σου.

Η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού, που περιλάμβανε πάνω από 12.000 ενήλικες. Αυτό που βρήκαν είναι πως ενήλικες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με σωματότυπο μήλο (πιο φαρδιά μέση από γλουτούς) ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από διάφορες αιτίες, ακόμη και συγκριτικά με την ομάδα που ήταν παχύσαρκοι. Επιπλέον, οι άνθρωποι στην ομάδα αυτή ήταν 2,75 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθεια.

Σπλαχνικό και υποδόριο λίπος

Εάν έχεις παραπάνω λίπος στην κοιλιά, μην πανικοβάλλεσαι. Το λίπος που αυξάνει τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας είναι το σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος στην κοιλιά, αυτό που μπορείς να μαλάξεις κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δεν θεωρείται επικίνδυνο. Το σπλαχνικό λίπος, από την άλλη βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή χώρα, κάτω από τους κοιλιακούς, και συγκεντρώνεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Το σπλαχνικό αυτό λίπος συνδέεται με πολλά ακόμη προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια, η υπέρταση και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τι μπορείς να κάνεις

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Wake Forest βρήκαν πως δύο καλές συνήθειες μπορούν μα μειώσουν το λίπος στην κοιλιά: Αύξησε την κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα. Στους περίπου 1.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη, κάθε 10 γραμμάρια αύξησης των διαλυτών ινών που κατανάλωναν την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα 4% μείωση του σπλαχνικού λίπους σε βάθος πενταετίας. Και η τακτική φυσική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 7% μείωση στο σπλαχνικό λίπος κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Διάβασε επίσης: Λίπος στο συκώτι: Γιατί είναι σοβαρό και πώς μπορεί να μειωθεί

Διάβασε επίσης: Σωματότυπος μήλο: Πώς θα χάσεις το λίπος από την κοιλιά; Η δρ Μαρία Ψωμά δίνει τις 11 κινήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i