Ενεργοποιεί η λοίμωξη COVID-19 αυτοάνοσες παθήσεις;

Η λοίμωξη με κορονοϊό μπορεί να "ενεργοποιήσει" τις αυτοάνοσες αντιδράσεις στον οργανισμό.

ψωρίαση γυναίκα φαγούρα δέρμα κνησμός istock

Μία ακόμη επίδραση της COVID-19 στον οργανισμό μπορεί να είναι η δημιουργία αυτοαντισωμάτων και η "ενεργοποίηση" αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ψωρίαση, σύμφωνα με τον Δρ. Γιώργο Μπέλλο, Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός, Επιδημιολόγος, Συντονιστής Δ/ντής Κ.Υ Κορωπίου Αττικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και το 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου. Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα από τους άνδρες.

Ψωρίαση, εμβόλια Mrna και διατροφή 

Μελέτες μας δείχνουν, συνέχισε ο κος Μπέλλος, ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή και τρόπος ζωής με επάρκεια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία όχι μόνον θωρακίζουν το ανοσοποιητικό κυρίως μέσω προάσπισης υγιούς συμβιωτικού μικροβιώματος άλλα υποβοηθούν στην σωστή ανοσογονικότητα των εμβολίων όπως των Mrna, που τόσο αναγκαία και ασφαλή πλέον χαρακτηρίζονται μέσα από την χρήση τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι στην επιφυλακτικότητα που αρχικά είχε εκφρασθεί σχετικά με την αποκρισιμότητα και ασφάλεια των νέων εμβολίων τύπου Mrna, πολύ πρόσφατες μελέτες πραγματικής ζωής όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού όπως Stanford και Harvard όπου τονίζεται η δυνατότητα αναμνηστικών δόσεων 3 και 4 αν χρειασθεί, ιδιαίτερα στους ψωριασικούς ασθενείς με απόλυτη ασφάλεια πάντοτε όμως μετά συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, κατέληξε ο ειδικός. 

Διαβάστε Επίσης

Φροντίδα υγείας για τους ασθενείς με ψωρίαση εν μέσω πανδημίας

H ασφάλεια των ασθενών με χρόνια νοσήματα είναι μεγάλης σημασίας . Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι παραπάνω  από το να μη νοσούμε με COVID-19, ανέφερε η κα Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Msc Συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας 3ης ΥΠΕ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ ΠΣΕΥ.
 

Oι ασθενείς με ψωρίαση την δύσκολη αυτή εποχή θα πρέπει να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 αλλά και για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό  όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

Τα μέτρα υγιεινής, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας, σχολεία κ.τ.λ. αλλά και η αυτοφροντίδα (προστασία και φροντίδα του σώματος, διαχείριση του στρες ,καλός και ποιοτικός ύπνος) θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας των ασθενών με Ψωριασικά Νοσήματα κατέληξε η κα Τοπάλη. 

Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια webinar του Σωματείου "ΚΑΛΥΨΩ" το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ-Λίλλυ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i