Έχεις εύθραυστα νύχια; Τι προκαλεί το σπάσιμο και πώς να τα φροντίσεις

Ο λόγος που πρέπει να αποφύγεις τα τεχνητά νύχια και γιατί να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τα νύχια ως εργαλείο,

Brittle Nails iStock

Από την ηλικία μέχρι την κακή διατροφή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα νύχια λεπτά και εύθραυστα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες θεραπείες αλλά και ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να τα κάνουν να σπάνε. Ωστόσο, με τη  σωστή φροντίδα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να διατηρήσουμε τα νύχια μας υγιή και δυνατά.

Διαβάστε Επίσης

Αιτία: Υπερβολική υγρασία
 

Όταν τα νύχια βρέχονται, διογκώνονται. Όταν στεγνώσουν, συρρικνώνονται. Εάν τα χέρια είναι πολύ μέσα στο νερό, ειδικά αν χρησιμοποιούμε επίσης σκληρά σαπούνια ή απορρυπαντικά, αυτή η συνεχής αλλαγή μπορεί να κάνει τα νύχια  μαλακά και εύκολα στο ξεφλούδισμα.

Αιτία: Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, τα νύχια μπορεί να ξηρά και να μεγαλώσουν πιο αργά. Τα νύχια των ποδιών συνήθως γίνονται πιο παχιά και πιο σκληρά, ενώ τα νύχια των χεριών γίνονται πιο λεπτά και πιο εύκολο να σπάσουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία όταν συμβαίνει αυτό, και δεν συμβαίνει σε όλους, αλλά θα μπορούσε να είναι η αιτία των εύθραυστων νυχιών.

Αιτία: Σύνδρομο Raynaud
 

Τα εύθραυστα νύχια είναι ένα κοινό σύμπτωμα του συνδρόμου Raynaud. Μιλάμε για μια κατάσταση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τα χέρια και τα πόδια να πάρουν αρκετό αίμα. Αυτό δυσκολεύει τα νύχια να έχουν αυτό που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή.

Αιτία: Χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς

Ο ιδρώτας είναι η φυσική ενυδατική κρέμα του σώματός μας. Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς, που ονομάζεται "υποθυρεοειδισμός", μειώνουν την ποσότητα ιδρώτα στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι πιο ξηρά μαλλιά, δέρμα και νύχια. Μαζί με τα εύθραυστα νύχια, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πόνος, κόπωση, αύξηση βάρους και προβλήματα μνήμης.

Αιτία: Αναιμία

Η πιο κοινή αιτία αναιμίας, ή χαμηλού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι η ανεπαρκής ποσότητα σιδήρου στο αίμα. Η αναιμία μπορεί να κάνει τα νύχια εύθραυστα ή να υποχωρήσουν προς τα μέσα σε σχήμα κουταλιού. Εάν δεν λαμβάνουμε αρκετό σίδηρο στη διατροφή μας ή έχουμε μια ιατρική κατάσταση που εμποδίζει να το απορροφήσουμε μπορούμε να λάβουμε κάποιο εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής.

Διαβάστε Επίσης

Αιτία: Θεραπεία καρκίνου

Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, η ξηροδερμία και τα προβλήματα στα νύχια είναι συχνά. Τα νύχια μπορεί να γίνουν λεπτά, να σπάσουν εύκολα και να αναπτυχθούν πιο αργά από το κανονικό.

Αιτία: Δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά

Σπάνια, τα εύθραυστα νύχια μπορεί να δείχνουν ότι δεν λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν φολιδωτό δέρμα, ξηρά μαλλιά και εύθραυστα νύχια μαζί με μυϊκές κράμπες.

Οι συμβουλές φροντίδας για εσένα που έχεις εύθραυστα νύχια

Φόρα γάντια

Ένας εύκολος τρόπος για να προστατεύσεις τα νύχια σου από την υπερβολική υγρασία ή τις σκληρές χημικές ουσίες είναι να φοράς γάντια όταν πλένεις πιάτα ή καθαρίζεις το σπίτι. Επίλεξε λαστιχένια γάντια με επένδυση από βαμβάκι, ώστε να ιδρώνουν τα χέρια λιγότερο.

Συμπληρώματα βιοτίνης

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη μιας ημερήσιας δόσης βιοτίνης μπορεί να πυκνώσει και να δυναμώσει τα νύχια. Συμβουλέψου το γιατρό σου για να δείτε εάν είναι εντάξει να δοκιμάσεις.

Απόφυγε τα τεχνητά νύχια

Τα ακρυλικά νύχια, το είδος που κολλάει ένας τεχνικός στα φυσικά νύχια, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Ένας τεχνικός νυχιών πρέπει να λιμάρει την επιφάνεια προς τα κάτω για να τα κάνει να κολλήσουν, κάτι που τα κάνει λεπτά. Οι χημικές ουσίες στην κόλλα τα καθιστούν αδύναμα. Απόφυγε αυτή τη ρουτίνα ομορφιάς εάν έχεις θέμα με εύθραυστα νύχια.

Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη

Όταν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη, αυξάνεις την ποσότητα κερατίνης που παράγει το σώμα σου. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που χτίζει τα μαλλιά και τα νύχια και τα κάνει πιο δυνατά. 

Διατήρησε τα νύχια σου κοντά

Κόψε και λίμαρε τα νύχια σου τακτικά για να αποφύγεις και να επιδιορθώσεις προβλήματα. Θα πρέπει να τα κόψεις ευθεία με ειδικό ψαλίδι νυχιών. Στη συνέχεια, τα λιμάρεις σε μια ελαφριά καμπύλη στα άκρα.

Βάψε με διαφανές βερνίκι

Ορισμένα βερνίκια με νάιλον ίνες μπορεί να ενισχύσουν τα νύχια και να τα εμποδίσουν να σπάσουν. Δοκίμασε μια εφαρμογή μία φορά την εβδομάδα, αλλά απόφυγε τα αφαιρετικά με βάση το ασετόν -το οποίο ίσως να βλάψει τα νύχια σου.

Βάλε Λοσιόν

Οι λοσιόν με άλφα-υδροξυοξέα ή λανολίνη μπορεί να είναι χρήσιμες για εύθραυστα νύχια που προκαλούνται από ξηρές συνθήκες. Μούλιασε τα νύχια σου σε νερό για 5 λεπτά πριν βάλεις.

Μην χρησιμοποιείς τα νύχια ως εργαλείο

Σου αρέσει να ανοίγεις κουτιά αναψυκτικών ή άλλα δοχεία με τα νύχια σου; Αυτή είναι μια συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά και συνεχή προβλήματα και να σαμποτάρει την προσπάθειά σου να τα φροντίσεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i