Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τα καλά νέα για τις θεραπείες

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου που οι ειδικοί ονομάζουν The game changer και άλλες σημαντικές εξελίξεις.

καρκίνος iStock

Ο Αλέξιος Στριμπάκος, MD, PhD, MRCP, παθολόγος ογκολόγος, διευθυντής Ε' Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής ΔΘΚΑ "Υγεία", μας μιλά για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Η ογκολογία είναι ένα από τα ταχύτατα και διαρκώς εξελισσόμενα πεδία της ιατρικής, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών, των νευροεκφυλιστικών (π.χ. άνοια, νόσος Alzheimer) και, δυστυχώς, των νεοπλασματικών νοσημάτων, με αποτέλεσμα να γίνεται σημαντική έρευνα στους τομείς αυτούς.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, στα πρώτα 20 χρόνια της νέας χιλιετίας, 2000-2020, έχει επιτελεστεί ασύλληπτη εξέλιξη στην κατανόηση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των περισσοτέρων καρκίνων. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη του γονιδίου HER2 στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και η επιτυχημένη θεραπεία τους με Trastuzumab, οι βιολογικές θεραπείες αλλά και η ανακάλυψη της πλέον εντυπωσιακής και αποτελεσματικής θεραπείας, που δεν είναι άλλη από την ανοσοθεραπεία. Ο τύπος αυτός της θεραπείας στοχεύει στην απευθείας ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών (που είναι απενεργοποιημένο από τη δράση των καρκινικών κυττάρων) ώστε αυτό να καταπολεμήσει το "ξένο σώμα", δηλαδή τον καρκινικό όγκο.

The game changer

Η ανοσοθεραπεία είναι ο παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού, όπως χαρακτηριστικά λέγεται (game changer), διότι με σχετικά μικρή τοξικότητα μπορεί ως μονοθεραπεία ή συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες να επιτύχει μακρά βελτίωση και όφελος που δεν είχαμε ξαναδεί στην ογκολογία. 

Διαβάστε Επίσης

Οι εξελίξεις στους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού

Οι καρκίνοι του ανώτερου πεπτικού (του οισοφάγου, του στομάχου και του ήπατος) είναι οι πλέον πρόσφατοι για τους οποίους έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις έρευνες με την προσθήκη της ανοσοθεραπείας. Αφορούν και την πρώιμη νόσο στον οισοφάγο με μείωση του κινδύνου υποτροπής από την προληπτική χορήγηση του αναστολέα Nivolumab μετά από χημειοακτινοθεραπεία και χειρουργείο (μελέτη CheckMate 577), αλλά και στην προχωρημένη νόσο στον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου.

Σε αυτούς τους τύπους καρκίνου οι βασικότερες εξελίξεις αφορούν τους αναστολείς Pembrolizumab και Nivolumab (μελέτες Keynote 590 και CheckMate 649), αρκεί ο όγκος να εκφράζει κατά κάποιο ποσοστό τον υποδοχέα που δρουν τα μόρια αυτά. Το Pembrolizumab αποτελεί και τη βέλτιστη επιλογή στην υποομάδα των ασθενών με μικροδορυφορική αστάθεια (υποδηλώνει αδυναμία επιδιόρθωσης βλάβης του DNA) οι οποίοι και ανταποκρίνονται αρκετά αποτελεσματικά στην ανοσοθεραπεία. Παρόμοια, στον προχωρημένο καρκίνο ήπατος ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας (atezolizumab) με αντιαγγειογενετική θεραπεία (bevacizumab) αποτελεί την πρώτη και βέλτιστη πλέον επιλογή με αύξηση της ζωής και της ποιότητάς της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i