Ρήξη μηνίσκου και ρήξη χιαστού: Οι διαφορές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο πιο συχνών τραυματισμών και ποια η αντιμετώπισή τους

woman knee iStock

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα μας, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε τραυματισμούς. Γεγονός, που πλήττει εκατομμύρια κόσμο ετησίως μέσω πληθώρας προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή που χρήζουν άμεσης ορθοπεδικής αντιμετώπισης.

Αν είστε λάτρεις των σπορ, έχετε σίγουρα δει αθλητές να τραυματίζονται, συνήθως προσβαλόμενοι από ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή ρήξη μηνίσκου.

Λόγω της συχνότητας εμφάνισης των δύο τραυματισμών, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση και συσχέτιση μεταξύ τους. Εντούτοις, πρόκειται για δύο είδη τραυματισμών τα οποία διαφέρουν αισθητά στα συμπτώματα όπως και στις θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούνται για την αποκατάστασή τους.

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Γεώργιος Μπεσίρης μάς αναλύει διεξοδικά τις διαφορές μεταξύ της Ρήξης Χιαστού και της Ρήξης Μηνίσκου.

Διάκριση λειτουργίας μηνίσκου και χιαστού συνδέσμου

Οι μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδείς δομές από χόνδρο που βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης. Η λειτουργία του Μηνίσκου είναι καθαρά αντικραδασμική και βασικός ρόλος του είναι η ίση κατανομή του βάρους μεταξύ του άνω και του κάτω ποδιού. Όπως γίνεται αντιληπτό, λόγω του σημαντικού ρόλου του μηνίσκου στην ανθρώπινη κινησιολογία, προκαλείται καθημερινή τριβή στο σημείο, εξού και η επιρρέπεια σε τραυματισμούς.

Παράλληλα ο Χιαστός Σύνδεσμος είναι μια λωρίδα ιστού που διατρέχει τη μέση του γονάτου σας και παρέχει δομική υποστήριξη για το γόνατο κατά τη διάρκεια συστροφής και έντονων δραστηριοτήτων.

Αν και πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές δομές, υπάρχει περίπτωση να συμβούν τραυματισμοί και στα δύο σημεία ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια ελιγμών συστροφής. Τραυματισμοί οι οποίοι κυμαίνονται από ήπια διαστρέμματα και παραμορφώσεις έως μερική ή πλήρη ρήξη.

Διαφορές στη συμπτωματολογία της Ρήξης Μηνίσκου και της Ρήξης Χιαστού

Τα συμπτώματα της Ρήξης Μηνίσκου από τη Ρήξη Χιαστού διαφέρουν αισθητά, επομένως μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε. Εντούτοις, η διάγνωση με σκοπό την αποκατάσταση του γόνατος θα πρέπει να παρθεί από έναν εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπεδικό.

Συμπτώματα Ρήξης Μηνίσκου:

Συνήθως η ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται με οξύ πόνο σε καθημερινές δραστηριότητες, ειδικά στη στάση οκλαδόν ή στη γονατιστή θέση.

Άλλα βασικά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι:

  • Ευαισθησία στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της άρθρωσης
  • Κλείδωμα ή αίσθημα αστάθειας στο γόνατο
  • Δυσκαμψία και πρήξιμο
  • Απώλεια εύρους κίνησης της άρθρωσης

Συμπτώματα Ρήξης Χιαστού Συνδέσμου:

Συνήθως το βασικό σύμπτωμα της Ρήξης Χιαστού Συνδέσμου είναι η αίσθηση υποχώρησης ή μετατόπισης του γόνατος ενώ φαίνεται εμφανώς ότι το γόνατο έχει μία στραμμένη κλίση. Υπάρχουν περιπτώσεις που κατά τον τραυματισμό ακούγεται ένας έντονος ήχος σαν σπάσιμό.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ευαισθησία και πόνος κατά μήκος της γραμμής της άρθρωσης ο οποίος διογκώνεται γρήγορα μέσα σε 24 ώρες
  • Έντονο οίδημα στο γόνατο
  • Δυσκολία αντοχής σε βάρος
  • Πόνος κατά τη βάδιση
  • "Μπλοκάρισμα" κατά την κίνηση της άρθρωσης

Θεραπεία της Ρήξης Μηνίσκου και της Ρήξης Χιαστού

Οι ρήξεις Μηνίσκου και Χιαστού υπάρχει περίπτωση να υπόκεινται σε μη εγχειρητική θεραπεία, αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για πλήρη αξιολόγηση.

Μη χειρουργικές επιλογές:

Ακινητοποίηση: φορώντας νάρθηκα ή γύψο για να αποτρέψει την κίνηση του γονάτου σας για σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον τραυματισμό.

Φυσικοθεραπεία: ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών των ποδιών που υποστηρίζουν το γόνατό σας και αποκαθιστούν τη λειτουργία του.

Μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο: για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Χειρουργική Θεραπεία:

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση της ρήξης, το επίπεδο δραστηριότητάς σας και εάν το γόνατό σας παραμένει επώδυνο παρά την μη επεμβατική θεραπεία αποκατάστασης. Και στις δύο περιπτώσεις εφόσον χρειαστεί χειρουργική θεραπεία η αποκατάσταση επέρχεται μέσω της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου της Αρθροσκόπησης Γόνατος.

Εντούτοις, εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

Ευχαριστούμε τον Χειρουργό Ορθοπεδικό Γεώργιο Μπεσίρη, orthopedia.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i