Έχεις μειωμένη δύναμη στα χέρια ή ούλα που αιμορραγούν; Τι μπορεί να σου "λέει" το σώμα σου

Μερικές φορές το σώμα μας έχει αναπάντεχους τρόπους να μας δηλώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Γι' αυτό πρέπει πάντα να το ακούμε και να παρατηρούμε τυχόν αλλαγές.

woman hand iStock

Οι καρδιακές παθήσεις αφορούν γυναίκες και άντρες και -δυστυχώς- είναι πολύ συχνές στις μέρες μας. Και επειδή το σώμα μας έχει την ικανότητα να μας "μιλάει" όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, χρειάζεται από εμάς να αναπτύξουμε την ικανότητα να το ακούμε. Οι παρακάτω ενδείξεις αποτελούν μια καλή αφορμή για ένα τσεκ απ στον καρδιολόγο, ειδικά εάν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Άπνοια στον ύπνο

Όταν το ροχαλητό διακόπτεται από παύσεις στην αναπνοή, ο εγκέφαλος μπορεί να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο. Θα στείλει σήματα στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά για να εργαστούν σκληρότερα για να κρατήσει τη ροή του αίματος σε εξέλιξη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ευτυχώς, η υπνική άπνοια είναι θεραπεύσιμη.

Κίτρινα-πορτοκαλί εξανθήματα στο δέρμα

Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να κάνουν το δέρμα να "σπάσει" γύρω από τις αρθρώσεις των δακτύλων και των ποδιών και στο κάτω μέρος. Πολλά από αυτά τα λίπη στο αίμα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη σκλήρυνση των αρτηριών και οι υψηλοί αριθμοί συχνά σχετίζονται με άλλες καταστάσεις που θέτουν κάποιον σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μειωμένη δύναμη στα χέρια

Η δύναμη του χεριού μπορεί να σημαίνει κάτι για τη δύναμη της καρδιάς. Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν είναι δύσκολο για κάποιον να συγκρατήσει ένα αντικείμενο, οι πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα είναι υψηλότερες.

Διαβάστε Επίσης

Σκούρα σημάδια κάτω από τα νύχια

Εάν κάποιος δεν έχει χτυπήσει ή βλάψει το δάχτυλό του πρόσφατα, οι μικρές κουκίδες αίματος παγιδευμένες κάτω από το νύχι θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μόλυνση στην επένδυση της καρδιάς ή των βαλβίδων, που ονομάζεται ενδοκαρδίτιδα.

Αλλαγές χρώματος δέρματος

Τα μπλε ή γκρίζα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών θα μπορούσαν να προέρχονται από κακή κυκλοφορία αίματος πλούσιου σε οξυγόνο, συχνά λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ενδοκαρδίτιδα.

Ούλα που αιμορραγούν

Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι η αιμορραγία, τα πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά.

Δυσκολία στην αναπνοή

Το αίσθημα δύσπνοιας μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ή καρδιακής προσβολής. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει κανείς να ενημερώσει τον γιατρό του εάν δυσκολεύεται να πάρει αναπνοή μετά από πράγματα που ήταν εύκολα για εκείνον στο παρελθόν όπως αν του είναι δύσκολο να αναπνεύσει ενώ ξαπλώνει.

Πρήξιμο στα πόδια

Συμβαίνει όταν κανείς στέκεται ή είναι όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι επίσης κοινό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συσσώρευση υγρών μπορεί επίσης να οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια και να έχει ως αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία στα πόδια. Τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι από θρόμβο που εμποδίζει την επιστροφή αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά.

Κούραση

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αφήσει κάποιον με αίσθημα κούρασης και εξάντλησης, επειδή ο μυς της δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός του. Μάλιστα, θα έπρεπε να προσέξει και για άλλα συμπτώματα, όπως βήχα και πρήξιμο, δεδομένου ότι το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πολλών διαφορετικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, του καρκίνου ή ακόμη και της κατάθλιψης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i