Τι είναι η αλλαντίαση από την οποία έχασε τη ζωή της 46χρονη γυναίκα στο Κιάτο

Για τη μοιραία δηλητηρίαση πιθανώς έφταιγαν τα πράσινα φασόλια που έφαγε η ίδια και η μητέρα της.

ακράτεια ούρων iStock

Μπορεί ένα καθημερινό φαγητό να προκαλέσει τόσο σοβαρό ή ακόμη και θανατηφόρο πρόβλημα υγείας; Αυτό εξετάζουν τις τελευταίες ώρες οι ειδικοί, καθώς η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο έχασε αιφνίδια τη ζωή της και η 77χρονη μητέρα της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Κορίνθου.

Οι γιατροί προσπαθούν να εντοπίσουν το ακριβές πρόβλημα και η αλλαντίαση από φασόλια είναι μια σοβαρή πιθανότητα που εξετάζουν. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η αλλαντίαση 

Όπως διαβάζουμε στο TheToc.gr Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. 

Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο.

Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Τα συμπτώματα και η θεραπεία για την αλλαντίαση

Η αλλαντίαση προκαλεί συμπτώματα από το νευρικό σύστημα, τα οποία ξεκινούν με ίλιγγο, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και καταλήγουν πολύ σοβαρότερα με μυική παράλυση, η οποία εάν φτάσει στους αναπνευστικούς μυς μπορεί να είναι θανατηφόρα. 

Η τροφιμογενής αλλαντίαση αντιμετωπίζεται με την έγκαιρη χορήγηση αντιτοξίνης που αν δοθεί έγκαιρα προλαμβάνει την παράλυση και κάνει πιο σύντομο το διάσημα αποθεραπείας. Στην περίπτωση που η δηλητηρίαση οφείλεται σε τρόφιμο, γίνεται τεχνητή κένωση του στομάχου και του εντέρου ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση της τοξικής ουσίας στον οργανισμό. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i