5 απρόσμενα "συμπτώματα" που συνδέονται με την κατάθλιψη

Αναπάντεχες συμπεριφορές και ενδείξεις που έχουν ως αιτία την κατάθλιψη, την ασθένεια που προσβάλλει περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

κατάθλιψη iStock

Όπως ορίζει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η κατάθλιψη είναι μία συχνή και σημαντική ιατρική ασθένεια που επηρεάζει ψυχολογικά το πώς νιώθεις, τον τρόπο που σκέφτεσαι και πράττεις. Στις συχνότερες ενδείξεις της κατάστασης, για την οποία υπάρχει θεραπεία, εντοπίζουμε τη στενοχώρια και την απώλεια του ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες που κάποτε μπορεί να απολαμβάναμε. Ωστόσο, ποικίλλει το πώς ο καθένας από εμάς θα εκφράσει την ψυχολογική του κατάσταση, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις που συνδέονται με την κατάθλιψη, τις οποίες μαντεύουμε πως δεν θα περίμενες πως είχαν σχέση με την ασθένεια που προσβάλλει περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

1. Κακή μνήμη

Για κάποιον, το ότι ξεχνάει πράγματα και είναι αφηρημένος, μπορεί να αποδοθεί σε μία κακή συνήθεια. Σε κάποιον άλλο, όμως, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης. Πιο αναλυτικά, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ο λόγος που κάποιος δεν έχει καλή μνήμη ή ξεχνάει, καθώς όπως έχουν δείξει έρευνες, σε τέτοια περίπτωση, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται. Αυτό οδηγεί στη συρρίκνωση του μέρους του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη θυμάται ή να ξεχνά πράγματα.

2. Υπερβολική χρήση του Διαδικτύου 

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη, ενδέχεται να περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της κατάθλιψης και της υπερβολικής χρήσης στο ίντερνετ, καθώς μπορεί να έχει να κάνει με το ότι τα άτομα αυτά αποφεύγουν τις πραγματικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

3. Ανεξέλεγκτο shopping

Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει ακούσει την έκφραση "shopping therapy". Ωστόσο, όταν τα ψώνια και το να ξοδεύεις χρήματα, ξεπερνούν τα όρια, εξηγούν πως κάτι δεν πάει καλά. Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, δεν είναι παράξενο να ξεσπούν εκεί, αφού η συνήθεια αυτή λειτουργεί ως τρόπος για να ξεχαστούν. 

4. Αυξημένη σεξουαλική διάθεση

Όσο κι αν η κατάθλιψη τις περισσότερες φορές οδηγεί στην έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης, σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα χρησιμοποιούν το σεξ ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, σύμφωνα με έρευνες. Ο εθισμός στο σεξ, η απιστία και η επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα η σεξουαλική πράξη χωρίς ασφάλεια, αποτελούν σημάδια κατάθλιψης, που κατά μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική ζωή του ατόμου.

5. Πόνος στη μέση

Δύσκολα κάποιος μπορεί να συνδέσει την κατάθλιψη με έναν πόνο στη μέση, γεγονός που συχνά εξηγεί γιατί ένα άτομο ενδέχεται να μη γνωρίζει καν πως πάσχει από την ασθένεια αυτή. Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις, με μία εξ' αυτών να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το 42% των ανθρώπων με χρόνιο πόνο στη μέση, είχαν βιώσει κατάθλιψη πριν ξεκινήσει ο σωματικός πόνος.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i