Κακοσμία στόματος: 8 παράγοντες που δεν ήξερες πως προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή είναι πάντα ένα πρόβλημα. Ίσως τώρα μπορείς να καταλάβεις γιατί σου συμβαίνει.

κακή αναπνοή iStock

Σε όλους μας έχει συμβεί είτε να γνωρίζουμε ένα άτομο που έχει δυσάρεστη αναπνοή, είτε να το διαπιστώσουμε και στον εαυτό μας. Αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα ακολουθούμε κακή υγιεινή, απλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά την αναπνοή μας, προκαλώντας κακοσμία του στόματος, τους οποίους συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Ραγισμένα δόντια

Είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες καθώς στα σημεία που έχουν ραγίσει τα δόντια, παγιδεύονται τροφές που αναπαράγουν βακτήρια που έχουν ως αποτέλεσμα ασθένειες των ούλων και κακή αναπνοή. 

Γλώσσα

Γνώριζες πως εκτός από τα δόντια σου, καλό είναι να καθαρίζεις και τη γλώσσα σου; Είτε με την οδοντόβουρτσα ή με μία ειδική ξύστρα μπορείς να απομακρύνεις τα βακτήρια της γλώσσας που προκαλούν την κακοσμία. 

Φάρμακα

Δυστυχώς, η επιλογή των φαρμάκων που αναγκαζόμαστε να λάβουμε δεν βρίσκεται στα χέρια μας, καθώς την εκάστοτε θεραπεία μας την έχει συστήσει ο γιατρός μας. Ωστόσο, πολλά από αυτά τείνουν να καταπνίξουν τη ροή του σάλιο, που βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών και των βακτηρίων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να ενυδατωνόμαστε και να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, για να διατηρείται το υγρό στο στόμα μας. 

Κετογονική διατροφή

Αποφασίζοντας να κόψεις από τη διατροφή σου τους υδατάνθρακες, προκειμένου να χάσεις βάρος, συνήθως συμβαίνει να αυξάνεται η ποσότητα των πρωτεϊνών με αποτέλεσμα να καίγεται το λίπος για ενέργεια. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενώσεων που ονομάζονται κετόνες, που είναι υπεύθυνες για την κακή αναπνοή. 

Αποξηραμένα φρούτα

Χάρη στη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν, παράγονται βακτήρια τα οποία λατρεύουν να τρέφονται με αυτή. Επιπλέον, χάρη στην κολλώδη υφή τους, ενδέχεται να παγιδεύονται πάνω και ανάμεσα στα δόντια, επομένως ύστερα από ένα σνακ μπορείς να κάνεις χρήση του οδοντικού νήματος και να βουρτσίζεις τα δόντια σου. 

Οξεογαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα

Η κακοσμία του στόματος ενδέχεται να οφείλεται σε πεπτικές διαταραχές, καθώς για παράδειγμα στην περίπτωση της παλινδρόμησης, η αχώνευτη τροφή επιστρέφει προς τα πάνω ή στην περίπτωση της καούρας, ο ερεθισμός από τα στομαχικά οξέα να σου προκαλεί συμπτώματα ρινίτιδας ή ιγμορίτιδας.

Ποτό

Εάν το βράδυ ήπιες πολύ ενδέχεται την επόμενη ημέρα να στεγνώσει το στόμα σου, γεγονός που ενθαρρύνει την παραγωγή βακτηρίων και κατ' επέκταση οδηγεί στη δυσάρεστη αναπνοή. Παράλληλα, η καφεΐνη, τα τσιγάρα και τα πικάντικα φαγητά ακολουθούν την ίδια λογική και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Άλλωστε, γι' αυτό το πρωί όταν ξυπνάμε παρατηρούμε κακοσμία, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν παράγουμε αρκετό σάλιο. 

Κρυολόγημα

Όχι μόνο νιώθεις άβολα εξαιτίας της βουλωμένης μύτης και του πονόλαιμου, έχεις και κακή αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που προκαλούν οσμές, παράγονται σωρηδόν, καθώς λατρεύουν να τρέφονται με βλέννα. Επιπλέον, το γεγονός πως δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη μύτη, οδηγεί στο να στεγνώσει το στόμα σου και κατ' επέκταση στη δυσάρεστη αναπνοή. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i