Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί γονείς και επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά και οι ειδικοί συστήνουν προσοχή.

παιδί άρρωστο γιατρός νοσοκομείο istock

Τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά έχουν ανησυχήσει γονείς και επιστήμονες. 

"Οτιδήποτε είναι άγνωστο, είναι ανησυχητικό", είπε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι τα περιστατικά δεν αφορούν στους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και η νόσος αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών. "Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί", τόνισε και συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. "Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις".

Επίσης, επεσήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν κάποια αγωγή, αλλά να απευθύνονται στον γιατρό. "Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος", ανέφερε η κ. Ψαλτοπούλου.

Αυξημένη επιφυλακή προς την ιατρική κοινότητα και τους γονείς συνέστησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Κομισιόν. "Είναι μία ανησυχητική κατάσταση. Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές. Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες".

Διαβάστε Επίσης

Άκυρο το "ύποπτο" περιστατικό στη Λάρισα 

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ακόμη κρούσμα, αν και χτύπησε συναγερμός χθες για ένα ύποπτο κρούσμα στη Λάρισα. Επρόκειτο για ένα 16χρονο κορίτσι που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα (πυρετό και εξανθήματα) και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο οι εξετάσεις έδειξαν πως η 16χρονη δεν νοσεί με οξεία ηπατίτιδα.

Εντούτοις τα παιδιατρικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση εμφάνισης παιδιών με ύποπτα συμπτώματα. Οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών και η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αδενοϊός 41 θεωρείται το πιο πιθανό αίτιο της νόσου, χωρίς να αποκλείεται ότι υπάρχει και δεύτερος ενισχυτικός παράγοντας.

Πηγή: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i