Γονιμότητα: Οι πιο σημαντικές διατροφικές αρχές που ευνοούν την αναπαραγωγική ικανότητα

Στις ημέρες μας τα ζευγάρια παίρνουν την απόφαση να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το παρελθόν και η υπογονιμότητα, ανεξήγητη ή για διάφορους λόγους, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

γονιμότητα unsplash

Από τη δρα Έρρικα Παπαβενετίου, MD, MSc, γενική-οικογενειακή ιατρό, ειδική σε θέματα διατροφής (drerrikapapavenetiou.gr)

Γνωρίζουμε πια αρκετά καλά με ποιον τρόπο το υγιές σωματικό βάρος, η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η πρόσληψη βιταμινών, η αποφυγή έκθεσης σε τοξίνες από το περιβάλλον αλλά και το στρες επηρεάζουν τα κύτταρα όλου του ανθρώπινου οργανισμού και τη γενικότερη υγεία μας. Τα πολύτιμα γεννητικά μας κύτταρα, το ωάριο και το σπερματοζωάριο φέρουν μέσα τους τον σπόρο της ζωής και δεν μπορεί παρά να επηρεάζονται καθοριστικά και επαναλαμβανόμενα από τις διατροφικές συνήθειες, τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα – και όχι μόνο! Η ευαίσθητη ορμονική ισορροπία του οργανισμού, ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική σύλληψη αλλά και για όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σχετίζεται καθοριστικά με το σωματικό βάρος και την επάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Τεκμηριωμένες κλινικές μελέτες που έγιναν σε ζευγάρια που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης έδειξαν ότι, όταν η επάρκεια του οργανισμού τους σε απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές για διάστημα 3-4 μηνών από την ημερομηνία επιθυμητής σύλληψης, παρατηρείται αυξημένο οξειδωτικό στρες, που είναι επιβλαβές για τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Απ’ ό,τι φαίνεται, το ωάριο και το σπερματοζωάριο είναι τόσο υγιή όσο είναι και ο οργανισμός που τα παράγει και αυτό εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή που κάνει η γυναίκα αλλά και o άντρας. Με άλλα λόγια, "η γονιμότητα περνά και από το στομάxι" και η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει τη σύλληψη αλλά και την εγκυμοσύνη.

Διαβάστε Επίσης

Διατροφή και γονιμότητα

Εκατοντάδες διδακτορικές διατριβές αλλά και σημαντική έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σχετίζουν συγκεκριμένες τροφές, ποτά και θρεπτικά συστατικά με την επίδραση στη γονιμότητα και παρουσιάζουν ευρήματα που καταλήγουν σε σημαντικές διατροφικές αρχές, που ευνοούν την αναπαραγωγική ικανότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα.

Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα από τα ευρήματα αυτά;

•    Το σωματικό βάρος φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο. Γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες παρουσιάζουν διαταραχή στην αναλογία των οιστρογόνων - τεστοστερόνης και αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα μειωμένα ποσοστά σύλληψης, ενώ γυναίκες που ακολουθούν στερητικές δίαιτες και έχουν δείκτη μάζας σώματος κάτω από τον φυσιολογικό έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

•    Η υπερκατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκό ρύζι, πατάτα, των γλυκών και γενικά της ζάχαρης ευνοεί την αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετίζεται με υπογονιμότητα. 

•    Η γονιμότητα μπορεί να ελαττωθεί μέχρι και 50% με κατανάλωση καφέ μεγαλύτερη από 2 φλιτζάνια τη μέρα, αλκοόλ μεγαλύτερη από 2 ποτήρια την εβδομάδα, κόκκινου κρέατος που ξεπερνά τις τέσσερις φορές την εβδομάδα, λαχανικών και φρούτων μικρότερη από έξι μερίδες την εβδομάδα. 

•    Κάθε γεύμα καλό είναι να αποτελείται κατά 50% από ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά με δεδομένο ότι έχουν 83% περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά.

•    Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή υγιών κυττάρων.

•    Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.

•    Ο καλός ύπνος αυξάνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και βοηθά τα κύτταρά μας να μη γερνούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, ενώ η αυξημένη κορτιζόλη σε περιόδους στρες αναστέλλει την έκκριση πολύτιμων ορμονών και επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i