Οι καλές συνήθειες που όμως σε κάνουν "υποψήφια" για τη νόσο Lyme

Εάν ασχολείσαι με τον κήπο σου, εάν έχεις σκυλάκο και βγαίνετε μεγάλες βόλτες ή αν αγαπάς τις πεζοπορίες στην εξοχή, ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορεί να έχεις έναν εχθρό: Τα τσιμπούρια.

βόλτα σκύλος φύση istock

Η επαφή με τα οικόσιτα -και μη- ζωάκια, οι βόλτες στη φύση και η ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να μας φέρουν αντιμέτωπους με έναν μικρό ανεπιθύμητο επισκέπτη, τα τσιμπούρια! Και παρότι το τσίμπημα από τσιμπούρι δεν είναι κάτι σπάνιο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του Lyme ή αλλιώς βορρελίωση. Η νόσος οφείλεται σε ένα βακτήριο, το Borrelia burgdorferi. και "ένοχο" για τη μετάδοσή του είναι το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα

Η νόσος του Lyme εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης. Στην πορεία, επηρεάζει πιο συνολικά τον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα στο μυοσκελετικό, τις αρθρώσεις, νευρολογικά ή και καρδιολογικά. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι η ένα κόκκινο ερεθισμένο σημείο, με πιο ανοιχτόχρωμο κέντρο. Το σημάδι αυτό ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα και μπορεί να μεγαλώνει.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η νόσος του Lyme συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική εάν δοθεί στο ξεκίνημα της νόσου. Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Καθυστερημένη θεραπεία συχνά οδηγεί σε "προχωρημένη" βορρελίωση η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Εάν έχεις κατοικίδιο είναι σημαντικό για την υγεία του μικρού σου φίλου αλλά και τη δική σου να φροντίζεις για την αποπαρασίτωσή του και την προστασία του από τσιμπούρια. 

Στις βόλτες στην εξοχή ή όταν κάνεις δουλειές στον κήπο καλό είναι να φοράς μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια, ώστε να κάνεις πιο δύσκολο να πηδήξει επάνω σου ένα τσιμπούρι που κατοικεί στους θάμνους και τη χαμηλή βλάστηση. 

Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με τη νόσο Lyme

Το 14% του πληθυσμού στη Γη - ή τουλάχιστον ο ένας άνθρωπος στους επτά - έχει ή είχε τη νόσο Lyme ή βορρελίωση, η οποία μεταδίδεται από τσιμπούρια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που βάσισε τις εκτιμήσεις της στην παρουσία αντισωμάτων στο αίμα. Η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και η Ανατολική Ασία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου, η οποία πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών σε μη αστικές περιοχές.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Global Health", ανέλυσαν στοιχεία από 137 έρευνες έως το 2021, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 158.287 ανθρώπους. Η παρουσία αντισωμάτων κατά της νόσου στο αίμα εκτιμήθηκε στο 14,5%, ένα ποσοστό υψηλότερο του αναμενομένου.

Η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς, αλλά δεν υπήρχε έως τώρα συμφωνία των επιστημόνων σχετικά με το πόσο συχνή είναι παγκοσμίως ή ποιοί είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (όποιος πάντως έχει τσιμπηθεί από τσιμπούρι στη ζωή του, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου). Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι περιοχές μεγαλύτερης εξάπλωσης είναι η Κεντρική Ευρώπη (21% του πληθυσμού), η Ανατολική Ασία (16%) και η Δυτική Ευρώπη (13,5%), ενώ η μικρότερη εξάπλωση καταγράφεται στην Καραϊβική (2%), στη Νότια Ασία (3%) και στην Ωκεανία (5,5%).

Η εξάπλωση της νόσου - με βάση την παρουσία των αντισωμάτων στον πληθυσμό - ήταν μεγαλύτερη κατά την τελευταία δεκαετία 2010-2021 από ό,τι την προηγούμενη 2001-2010. Πιθανές εξηγήσεις γι' αυτό είναι τα μακρύτερα και πιο ζεστά καλοκαίρια, οι λιγότερες βροχοπτώσεις, οι ολοένα συχνότερες μεταναστεύσεις των ζώων, η ολοένα πιο κατατμημένη καλλιεργήσιμη γη και ο περισσότερος χρόνος επαφής των ανθρώπων με τα όλο και περισσότερα κατοικίδια ζώα.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι "η παγκόσμια εξάπλωση της νόσου είναι σχετικά μεγάλη, αλλά η Lyme δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής παγκοσμίως".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i