Κορονοϊός: Οι 4 περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και οι ηλικίες που "χτυπά" η Όμικρον

Σε έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ οδήγησε ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

self test κορονοϊός istock

Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και οι συχνές επαναλοιμώξεις οδήγησαν τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ σε μία έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. 

Νωρίτερα από το αναμενόμενο το έκτο κύμα της πανδημίας

Όπως τόνισαν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο Α’ Αντιπρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, το κύμα ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι "κόκκινες" περιοχές

Τέσσερις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο. Πρόκειται για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και την περιφέρεια της Αττικής. 

"Η πανδημία δεν έχει τελειώσει", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρουσιάζοντας δεδομένα των τριών τελευταίων εβδομάδων, που δείχνουν άνοδο των κρουσμάτων και των επαναλοιμώξεων. Όπως σημείωσε, η άνοδος καταγράφεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, στην ομάδα 18-24 ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 150 με 200 χιλιάδες. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή τη στιγμή η αύξηση στις νοσηλείες δεν μεταφράζεται σε αύξηση στις ΜΕΘ. 

Στο "κόκκινο" και η Ευρώπη

Όλη η Ευρώπη πλέον είναι στο "κόκκινο" όσον αφορά στην πανδημία, σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε, αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις - είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i