Το αυτοάνοσο που ταλαιπωρεί την Kim Kardashian

Τα αυτοάνοσα "προτιμούν" τις γυναίκες. Το επιβεβαιώνει η Kardashian που μοιράστηκε την εμπειρία της με ψωριασική αθρίτιδα.

Kim Kardashian Splash News / Ideal Image

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Allure η Kim Kardashian αποκάλυψε ότι είχε μία έξαρση ψωριασικής αθρίτιδας. "Δεν μπορούσα να κουνήσω καλά καλά τα χέρια μου" είπε. Σύμφωνα με την ίδια αυτό που πυροδότησε την κρίση ήταν το γεγονός ότι έβαλε ξανά το κρέας στη διατροφή της (γενικά ακολουθεί plant based διατροφή) με αφορμή τη δίαιτα που έκανε πριν το Met Gala. "Η ψωρίαση κατέλαβε το σώμα μου. Ήταν πραγματικά επώδυνο και χρειάστηκε να επισκεφθώ ρευματολόγο που με έβαλε ξανά σε αγωγή με στεροειδή. Είχα φρικάρει. Έκοψα ξανά το κρέας και η κατάσταση ηρέμησε", μοιράστηκε στη συνέντευξή της.

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις;

Υπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικά αυτοάνοσα. Παρότι το κάθε ένα είναι μοναδικό, πολλά έχουν παρόμοια συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδα και πυρετικά δέκατα. Το κλασικό σύμπτωμα πολλών αυτοάνοσων είναι η φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στην περιοχή, αίσθηση καύσου, πόνο και πρήξιμο. Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε ασθένεια, συνήθως όμως συμπεριλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό ή νεότερους βιολογικούς παράγοντες που είτε μιμούνται ουσίες που παράγει φυσιολογικά το σώμα είτε μπλοκάρουν άλλες ουσίες που αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, εξηγεί ο Howard Smith, M.D., ρευματολόγος και διευθυντής της Κλινικής για το Λύκο στο Νοσοκομείο του Κλίβελαντ. Υπάρχει επίσης μια στροφή προς τις φυσικές θεραπείες, όπως μείωση των φλεγμονωδών τροφών (π.χ. τροφών με πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά), του άγχους, των τοξινών ενώ πολλές εναλλακτικές θεραπείες εστιάζουν στην υγεία του εντέρου. Όπως σημειώνει η Myers, το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εντοπίζεται στο έντερο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο καλύτερος τρόπος να καθυστερήσεις την εξέλιξή τους, θα πρέπει όμως να ξέρεις τι να ψάξεις.

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ένα συχνό αυτοάνοσο 

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική πάθηση, η οποία προσβάλλει το 10-40% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία η νόσος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, όπως μόνιμες και μη αναστρέψιμες παραμορφώσεις στις αρθρώσεις, προκαλώντας έντονα προβλήματα στη λειτουργικότητα και επιβαρύνοντας την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Υπάρχει θεραπεία;

Ναι. Σήμερα υπάρχουν πολλές νέες και αποτελεσματικές θεραπείες που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι ειδικοί γιατροί, δηλαδή οι ρευματολόγοι. Πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή εξέλιξη και έλεγχο της νόσου παίζει η έγκαιρη διάγνωση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i