Γυναίκες στο τιμόνι της Υγείας: Μένια Κουκουγιάννη

Η Μένια Κουκουγιάννη έχει "παλέψει" πολύ για την ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία και είναι συνιδρύτρια του "Καρκινάκι" - και όχι μόνο.

Μένια Κουκουγιάννη

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Μαζί μας σε αυτό το άρθρο η Μένια Κουκουγιάννη, Managing Partner "The adcase", Health Affairs Advocate, Συνιδρύτρια "Καρκινάκι, ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα. 

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Επίμονη, οραματίστρια, αισιόδοξη…

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Ο πρωινός καφές μου πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι και η καθημερινή πρωινή μου επίσκεψη στο γυμναστήριο… 

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Μπορεί να συνδυαστεί αν ξέρεις τι θέλεις και ποιες είναι οι προτεραιότητες σου! Εμείς οι μαμάδες αυτοτιμωρομούμαστε με τύψεις μητρότητα vs καριέρα. Ναι, είναι μεγάλες και πολλές οι δυσκολίες και οι προκλήσεις αλλά αν ξέρεις τι θέλεις μπορείς και να το πετύχεις!

Έχουν αλλάξει οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια με τους ρόλους να μοιράζονται ισάξια. Έχουν αυξηθεί τα δίκτυα υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εντός και εκτός των εργασιακών χώρων, αλλάζει, με αργό ρυθμό βέβαια, και η εργασιακή κουλτούρα με πολλές εταιρείες να επιλέγουν διαφορετικά μοντέλα ηγεσίας και να στηρίζουν τις μητέρες.

Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, αλλά γίνονται βήματα σημαντικά. Αναγκαία είναι η δημιουργία ενός συστήματος που θα βοηθά και θα στηρίζει την γυναίκα στην απόφαση της να ισορροπεί την προσωπική και την επαγγελματική της ταυτότητα.

Συνομιλώντας αυτή τη στιγμή με μία γυναίκα που βρίσκεται "στο τιμόνι της Υγείας", ίσως η ερώτηση αυτή είναι περιττή, θα την κάνω όμως: Πιστεύεις ότι το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες έχει πλέον σπάσει;

Όχι, σίγουρα όχι! Σε έρευνα της McKinsey & Lean, για κάθε εκατό άντρες που προάχθηκαν αναλογούσαν μόνο εβδομήντα δύο γυναίκες. Οι γυναικείες προαγωγές ήταν λιγότερες κατά ένα τρίτο. Το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής εξέλιξης είναι αληθινό! Είμαστε μακριά από την απόλυτη ισότητα των δύο φύλων στην εργασιακή αρένα!

Ευεξία και υγεία: Συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι κατά τη γνώμη σας;

Οπωσδήποτε! Η ευεξία είναι κύριο χαρακτηριστικό της καλής υγείας! Και η καλή υγεία μας βοηθάει να έχουμε ευεξία. Η ευεξία είναι αυτό το αίσθημα της πληρότητας και της καλής υγείας που αισθανόμαστε καθημερινά, ψυχικά και σωματικά! Το ένα συμπαρασύρει το άλλο και όταν πάσχει!

Πιστεύεις ότι λόγω φύσης οι γυναίκες έχουμε "ρυθμιστικό" ρόλο στην καλή υγεία του στενού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός μας;

Ναι, σίγουρα! Σε βάρος της δικής μας υγείας. Μελέτες δείχνουν ότι η γυναίκα θα φροντίσει για το πλάνο ιατρικής φροντίδας όλης της οικογένειας, αμελώντας ή και επιλέγοντας συνειδητά να μην ακολουθήσει το δικό της.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Η ζωή είναι ωραία! Το γέλιο είναι το τονωτικό μας! Αν μου έλειψε κάτι πολύ στην διάρκεια της πανδημίας, ειδικά τον πρώτο χρόνο των λοκνταούν, ήταν το γέλιο! Χάσαμε την χαρά, το να γελάμε με ένα αστείο, να τραγουδάμε δυνατά. Χάσαμε την ξενοιασιά μας αλλά και καταλάβαμε πόσο ωραία είναι η ζωή, πόσο καλό μας κάνουν απλά πράγματα όπως το να γελάμε με τους αγαπημένους και τους φίλους μας! Η επιστήμη για μια ακόμη φορά, μας έδωσε πίσω όσα η πανδημία μας στέρησε. Η επιστήμη είναι υπέρ της ζωής και αυτό για μένα είναι κάτι που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας.

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Ο τομέας της υγείας τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει κάνει άλματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία μας απέδειξε ότι αν συνεργαστούν βιομηχανία, κράτη, και επιστήμη, γίνονται θαύματα! Και μας έδειξε ότι όλοι αυτοί μπορούν να συνεργαστούν καλά! Και στην χώρα μας, η Υγεία, ενώ είναι ένας παθογόνος τομέας, αναδείχθηκε η σημασία του, τα 2,5 χρόνια της πανδημίας.

Πριν την πανδημία, η Ελλάδα κατέγραφε σταθερά το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων. Αυτό αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αλλά παράλληλα επεκτάθηκε η χρήση τηλεσυμβουλευτικής για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην περίθαλψη σε απομακρυσμένες περιοχές και περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς.

Τα έτη μεταξύ 2009 και 2015 οι δαπάνες για την υγεία σημείωσαν μείωση αλλά τώρα πια έχουμε καταγράφουν αύξηση με ένα ευρύ φάσμα μέτρων, όπως η σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου, η βελτίωση της διακυβέρνησης και της τιμολόγησης, και η επιβολή ανώτατων ορίων δαπάνης προκειμένου να μειωθούν τα κίνητρα για "κατασκευασμένη" ζήτηση. 

Η έμφαση στην ψηφιακή υγεία θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση του γενικότερου τομέα και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. 

Το στοίχημα της ψυχικής υγείας είναι ένα μεγάλο στοίχημα αλλά βλέπουμε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες για την βελτίωση των υπηρεσιών και την άμεση πρόσβαση όλων σε σύγχρονες δομές.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Να είναι η ψυχή μου γεμάτη…

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i