Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Κατερίνα Κουτσογιάννη

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και μέσα από την ενασχόλησή της με τους συλλόγους ασθενών έχει προσφέρει πολλά σε πολλούς.

Κατερίνα Κουτσογιάννη

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε με την Κατερίνα Κουτσογιάννη, η οποία είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα "ΡευΜΑζήν", ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και επί σειρά ετών Πρόεδρος αλλά και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Πρώτα απ΄όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση. 
Απαντώντας στο ερώτημά σου θα έλεγα ότι προτιμώ να μιλούν οι άλλοι για μένα παρά εγώ για τον εαυτό μου. Με μια διάθεση όμως κυρίως αυτοκριτικής θα έλεγα ότι ως άτομο είμαι επίμονη, ανυπόμονη κάποιες φορές, αλλά και υπομονετική τις περισσότερες. Ως θετικό στοιχείο θα έλεγα ότι προτιμώ να ακούω τον συνομιλητή μου παρά να μιλάω και αυτό μου δίνει την δυνατότητα να σκέφτομαι περισσότερο και να διαμορφώνω μια πληρέστερη και αντικειμενική άποψη για τα πράγματα.    

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό σου τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Η αυθόρμητη απάντηση στο ερώτημά σου είναι όχι. Δεν μου αρέσει ο προγραμματισμός στις καθημερινές μου συνήθειες. Έχοντας όμως ένα χρόνιο νόσημα και αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση μιας ισορροπημένης ζωής θα έλεγα ότι ακολουθώ κάποιες "συνταγές" ώστε να διατηρώ το σώμα μου σε καλή σχετικά κατάσταση. Επομένως αυτά που προσπαθώ να τηρήσω καθημερινά είναι περπάτημα τουλάχιστον μισή ώρα το πρωί κυρίως, συχνά γεύματα με επιλογές από την πλούσια κρητική κουζίνα με το τελευταίο γεύμα το αργότερο στις 8 το βράδυ και κυρίως έχω μάθει να σέβομαι και να ακούω το σώμα μου. Ξεκουράζομαι όταν παίρνω ανάλογα μηνύματα και χαλαρώνω τους ρυθμούς των υποχρεώσεων μου.     

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Απαντώ με ένα μεγάλο ναι! Έχουμε άπειρα παραδείγματα στη σημερινή κοινωνία όπου γυναίκες είναι καλές επαγγελματίες με διακρίσεις στον επαγγελματικό στίβο και παράλληλα έχουν μια όμορφη ισορροπημένη προσωπική ζωή. Οι γυναίκες σήμερα έχοντας ξεπεράσει τα στερεότυπα με τα οποία έχουν μεγαλώσει, μορφώνονται, εργάζονται, ταξιδεύουν, βάζουν τους προσωπικούς τους στόχους και αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενεργό μέλος στην κοινωνία. Πολλές μάλιστα συνδυάζουν και την κοινωνική προσφορά με την εθελοντική τους συμμετοχή σε διάφορες οργανώσεις αφού και σ' αυτό τον τομέα συναντάμε κυρίως γυναίκες με σημαντική δράση και προσφορά. Θεωρώ ότι σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί οι προτεραιότητες στις επιλογές της γυναίκας καθώς και τα πρότυπα και αυτό σαφώς και έχει απελευθερώσει την γυναίκα σήμερα.   

Ευεξία και υγεία: Συνδυάζονται αυτοί οι δύο όροι κατά τη γνώμη σου; 

Η ευεξία (wellness) είναι ένας όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει να κάνει μόνο με την καλή σωματική κατάσταση, την υγεία γενικότερα ή την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, "η ευεξία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλά η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας".

Αυτοί οι δυο όροι συνήθως ακούγονται μαζί. Θα έλεγα όμως ότι η υγεία είναι ο στόχος και η ευεξία είναι όλη αυτή η διαδικασία για να φτάσουμε στο στόχο. Επομένως σαφώς και συνδυάζονται αυτοί οι όροι αφού δεν μπορούμε να έχουμε καλή υγεία αν δεν έχουμε πρώτα κατακτήσει την ευεξία.

Πιστεύεις ότι λόγω φύσης οι γυναίκες έχουμε "ρυθμιστικό" ρόλο στην καλή υγεία του στενού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός μας;

Ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια είναι σημαντικός. Η γυναίκα ειδικά στη χώρα μας έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών, και όχι μόνο, των παιδιών της από πολύ μικρή ηλικία και είναι, όπως ξέρουμε, ιδιαίτερα σημαντικό ο υγιεινός τρόπος διαβίωσης να διαμορφώνεται από την παιδική ακόμα ηλικία. Εκείνη φροντίζει τη διατροφή της οικογένειας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσα στην οικογένεια και μπορώ να πω ότι καθορίζει τις συνήθειες αλλά και τον τρόπο ζωής των μελών της. Είναι βέβαια σημαντικό να είναι ενημερωμένη και σ’ αυτό το σημείο ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει και εδώ η εκπαίδευση από την πρωτοβάθμια κιόλας βαθμίδα. 

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Νομίζω ότι πραγματικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τον 21ο αιώνα θα ζήσει η ανθρωπότητα μια τόσο θανατηφόρα πανδημία. Όλοι βιώσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με απομόνωση, αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, και ανατροπή της καθημερινότητάς μας σε όλα τα επίπεδα. Εκείνο όμως που νομίζω ότι όλοι βιώσαμε πραγματικά δραματικά ήταν ο φόβος και η ανασφάλεια για το μέλλον. Από την άλλη θεωρώ ότι εκτιμήσαμε το σημαντικό αγαθό της υγείας, καθώς και μικρά καθημερινά πράγματα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα και ούτε καν τα προσέχαμε. Μια βόλτα στα μαγαζιά, ένα καφέ η ένα γεύμα με φίλους ακόμα και μια απλή χειραψία ή αγκαλιά. Πάνω απ’ όλα συνειδητοποιήσαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι θα πρέπει τελικά να χαιρόμαστε με μικρά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε όντας υγιείς. 

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;   

Τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γνωστό ότι τα τελευταία τρία χρόνια με την πανδημία δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται, και φυσικά η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Χρονίζοντα προβλήματα επιδεινώθηκαν και άλλα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια. Η πανδημία ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη αναδιάρθρωσης του υγειονομικού συστήματος  σε ένα  σύστημα ασθενοκεντρικό με σύγχρονη αντίληψη, με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους και βέβαια αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρωταρχικό ρόλο θα πρέπει να έχει η πρόληψη,  ο προσυμπτωματικός έλεγχος καθώς και η βελτίωση των καθημερινών συνηθειών διαβίωσης όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, η καταπολέμηση του άγχους κ.α. με συγκεκριμένα προγράμματα προαγωγής της υγείας από την πολιτεία. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι το πρώτο βήμα  για τον εντοπισμό των προβλημάτων έχει γίνει καθώς και η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων των ασθενών και της κοινωνίας κατ’ επέκταση.        

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύ παραγωγικό κύκλο τόσο επαγγελματικό όσο και σε επίπεδο οικογένειας ούσα πλέον γιαγιά, αλλά και έχοντας καταφέρει να δαμάσω και να διαχειριστώ το νόσημά μου μετά από 35 χρόνια κοινής πορείας, έχω αφιερώσει όλο μου τον χρόνο  και όλες μου τις δυνάμεις στην εθελοντική προσφορά για την ανάπτυξη των οργανώσεων ασθενών. Στόχος μου είναι να έχω υγεία και δύναμη ώστε να εξακολουθώ να προσφέρω σ’ αυτό τον χώρο για ένα σύστημα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, χωρίς ανισότητες, με τους ασθενείς ενημερωμένους και ενδυναμωμένους ώστε να παίζουν τον ρόλο που τους ανήκει αλλά και τους αξίζει, ως χρήστες του συστήματος υγείας και ως ενεργοί πολίτες. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i