Οι ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις στον δερματολόγο σχετικά με την καλοκαιρινή ρουτίνα σου (και οι απαντήσεις τους)

Ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνεις στην περιποίηση του προσώπου σου και τι να προσέξεις τους καλοκαιρινούς μήνες;

καλοκαιρινή ρουτίνα iStock

Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις αλλαγές στην επιδερμίδα σου, αναρωτιέσαι αν χρειάζεται να μεταβάλεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου, ενώ σκέφτεσαι το τι πρέπει να προσέξεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Αμέτρητες ερωτήσεις που γυρίζουν γύρω από το μυαλό σου, ωστόσο όταν φτάσεις μπροστά στον δερματολόγο σου ντρέπεσαι να τις κάνεις. Η Marnie Nussbaum, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη και απόφοιτος του πανεπιστημίου Cornell, έδωσε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν κάθε γυναίκα. 

Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνω το αντηλιακό;

Το ότι πρέπει να φοράς αντηλιακό πριν εκτεθείς στον ήλιο το γνωρίζεις καλά και το κάνεις. Ωστόσο, το ανανεώνεις συχνά; Σύμφωνα με τη γιατρό, οφείλεις να φορέσεις το αντηλιακό 15 λεπτά πριν βγεις έξω, ανανεώνοντάς κάθε 2 ώρες ή νωρίτερα αν βραχείς ή ιδρώσεις. 

Ποια στοιχεία πρέπει να αναζητάμε στο αντηλιακό μας;

Η δερματολόγος συστήνει αντηλιακά που έχουν ευρύ φάσμα, πράγμα που σημαίνει πως προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB. Μάλιστα, προτιμά τα ορυκτά αντηλιακά, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια για τις ακτίνες, με κύρια συστατικά τον ψευδάργυρο και το διοξείδιο του τιτανίου. Και πάντα ο δείκτης SPF πρέπει να είναι από 30 και πάνω. 

Χρειάζεται να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας από τον χειμώνα στο καλοκαίρι;

Δεδομένου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το δέρμα μας παράγει περισσότερα έλαια και οι πόροι ενδέχεται να φράξουν πιο εύκολα, οφείλουμε να κάνουμε μικρές αλλαγές, όπως υπογραμμίζει η Nussbaum. Αρχικά, μπορούμε να αφήσουμε για λίγο τις πλούσιες κρέμες για πιο λεπτόρευστες υφές, προτιμώντας gel και serums. Αν και πολλοί πιστεύουν πως είναι η ιδανική περίοδος για scrub, η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να το αποφύγουμε, ώστε να μην τραυματίσουμε το δέρμα μας. Βέβαια, η χειρότερη άποψη που κυκλοφορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθείται, είναι ότι δεν πρέπει να ενυδατώνουμε το πρόσωπό μας εξαιτίας των ελαίων που παράγονται. Αντίθετα, ο ήλιος αντλεί από το δέρμα τη φυσική υγρασία, έτσι η ενυδάτωση είναι το παν.

Πόσο ήλιο πρέπει να παίρνουμε;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δεν υπάρχει ένα ασφαλές διάστημα για το οποίο μπορούμε να κάτσουμε στον ήλιο. Ειδικότερα, ο οργανισμός συστήνει να λαμβάνουμε τη βιταμίνη D από την υγιεινή διατροφή, απορρίπτοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με το μαύρισμα, όπως το σολάριουμ που είναι απαγορευτικό.

Είναι πιο ασφαλή τα spray-tan ή μαυριστικές λοσιόν;

Όσο κι αν δεν πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή επιλογή, τα spray - tan και τα μαυριστικά προϊόντα είναι σίγουρα μια προτιμότερη λύση για μαύρισμα. Όπως υπογραμμίζει η δερματολόγος, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν Διυδροξυακετόνη (DHA) που μαυρίζει την επάνω στοιβάδα του δέρματος. Βέβαια, αν προτιμάς τα spray tan, που επίσης περιέχουν το συστατικό αυτό, πρέπει να προστατεύσεις τη μύτη και το στόμα σου, ώστε να μην εισπνεύσεις τη DHA. Σύμφωνα με έρευνες,το συστατικό αυτό περνάει στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως την πιθανότητα του καρκίνου. Οπότε, αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, κάνε χρήση σε μικρές δόσεις.

Κάνουν τα serum με βιταμίνη C;

Τα serum και τα προϊόντα με βιταμίνη C είναι κατάλληλα για όλες τις εποχές, ωστόσο την περίοδο του καλοκαιριού πρέπει να γίνουν must, αφού προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος. Παράλληλα, μειώνουν τις λεπτές γραμμές και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i