Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Πένυ Ρέτσα

Η Πένυ Ρέτσα είναι Market Access & External Relations Director της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, μία νέα και δυναμική γυναίκα που προσωποποιεί τις αξίες της εταιρείας για ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Πένυ Ρέτσα

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε και γνωρίζουμε καλύτερα την Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Relations Director της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie. Πέρα από τον απαιτητικό της ρόλο, η Πένυ είναι μια νέα γυναίκα που επιθυμεί να αφήσει το προσωπικό της στίγμα επαγγελματικά αλλά και προσωπικά υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την αξία της έμφυλης ισότητας.

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας και χάρη στις έως σήμερα προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις νιώθω ότι έχω καταφέρει να είμαι πιο υποστηρικτική και πιο δίκαιη με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι και σχετίζομαι, έχω μάθει να ακούω ουσιαστικά και να αξιολογώ καλύτερα τις ανάγκες, τις απόψεις και τις επιθυμίες τους, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Η εμπειρία του χρόνου μού έχει δώσει, επίσης, τη δυνατότητα να είμαι πιο αποτελεσματική σε ό,τι αναλαμβάνω, να βλέπω γρήγορα τον τελικό στόχο και να αποφασίζω πιο γρήγορα και δυναμικά για τον τρόπο που θα πράξω. Είμαι πιο αισιόδοξη, πιστεύοντας πραγματικά, ότι παρά τις δυσκολίες η επόμενη ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα που μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο, εφόσον έχεις διδαχθεί από την προηγούμενη.

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό σου τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Τα τελετουργικά έχουν συμβολική σημασία, κι έχουν νόημα να τα ακολουθούμε όταν πιστεύουμε ότι ακολουθώντας τα μας χαρίζουν απόλαυση και χαρά. Κάθε τελετουργία έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο λειτουργίας, δηλαδή υπάρχει κάτι που επαναλαμβάνεται και της δίνει πλήρες νόημα. Προσωπικά, απολαμβάνω να επαναλαμβάνω καθημερινά, στην αρχή της ημέρας την πρώτη καλημέρα με φιλιά και χαμόγελα με τα παιδιά μου και στο τελείωμα κάθε ημέρας την τελευταία καληνύχτα και το τελευταίο φιλί της ημέρας που λειτουργεί ως απελευθερωτική κάθαρση! Είναι σημαντικός ο δεσμός που δημιουργείται με την οικογένεια μέσα από απλές αλλά καθημερινές συνήθειες, ένας δεσμός που λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για όλα όσα επιθυμούμε να επιτύχουμε.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Μου αρέσει να θέτω στόχους, είτε επαγγελματικούς είτε προσωπικούς. Οι στόχοι που θέτουμε μας δίνουν διαύγεια, δύναμη και εγρήγορση κατά τη διαδικασία να τους υλοποιήσουμε. Ένας στόχος είναι πηγή ζωής, καθορίζει το ποιοι είμαστε, που θέλουμε να φτάσουμε, να γίνουμε δημιουργικοί και εφευρετικοί για να καταφέρουμε να τον πετύχουμε. Είναι ένα μέσο για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Γι’ αυτό η επιτυχία ενός στόχου δεν είναι αυτοσκοπός, ακόμα κι αν δεν τον πετύχουμε η διαδικασία εκπλήρωσής του μας έχει εφοδιάσει με χρήσιμες εμπειρίες και μαθήματα για το επόμενο στάδιο.

Ο προσωπικός μου στόχος είναι η εξέλιξη, η αυτοανάπτυξη, η αυτοβελτίωση και η αυτοπραγμάτωση. Είναι ένας στόχος διαχρονικός που δεν σταματά στο σήμερα, συνεχώς ανανεώνεται όσο αποκτάμε νέες εμπειρίες και ωριμάζουμε. Αντιστέκομαι στη στασιμότητα, καθώς δεν είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που θέλουν να πετύχουν, να μάθουν και να ζήσουν μία γεμάτη ζωή. Οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε τους συνανθρώπους μας, κάθε ημέρα, οπότε είναι νομοτελειακό να αναθεωρούμε, να θέτουμε νέους στόχους για να γίνουμε καλύτεροι, και να τους ανανεώνουμε ώστε να είναι επίκαιροι με την εποχή και τις εξωγενείς επιρροές και προκλήσεις.

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Παρόλο που πολλά βήματα έχουν γίνει για να ενθαρρύνουμε την πραγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και επιθυμίες κάθε ανθρώπου, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κατακτήσει, συλλογικά, την έμφυλη ισότητα. Ο ρόλος των γυναικών είναι, πράγματι, πολύπλευρος και απαιτητικός τόσο στην προσωπική και οικογενειακή όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Παρόλο όμως τον πολυεπίπεδο ρόλο τους παρατηρούμε ακόμα ανισότητες στη γυναικεία ενσωμάτωση στην κοινωνία και στην εργασία. Στην εργασία είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πρόοδος, παρόλα αυτά ακόμα οι γυναίκες υπολείπονται σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης και απολαβές.

Στη θετική κατεύθυνση είναι ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι η ισότιμη συμπερίληψη γυναικών και ανδρών στο οικοσύστημά τους αποτελεί πλεονέκτημα και σημείο προόδου και ευημερίας. Οι γυναίκες διακρίνονται για ιδιότητες που προσδίδουν αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά σε μία επιχείρηση που θέλει να καινοτομεί και να έχει διάρκεια στον χρόνο. Ιδιότητες όπως είναι η ενσυναίσθηση, η αφοσίωση, η ανθεκτικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, η αφοσίωση στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Είναι ευθύνη όλων μας, λοιπόν, να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ευρεία ισορροπία που θα είναι αυτονόητη και όχι εξαίρεση. Πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν στον δρόμο της αποδοχής και της έμφυλης ισότητας αλλά και η κοινωνία να συμβαδίσει προχωρώντας με γρήγορο ρυθμό στις απαιτούμενες τομές.

Όμως είναι και ευθύνη κάθε γυναίκας να παραμένει πιστή στις επιθυμίες της, να αναγνωρίζει τις αντοχές της και να θέτει τις δικές της προτεραιότητες, ώστε να επιτυγχάνει τη δική της χρυσή τομή μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής, αυτήν που η ίδια επιθυμεί και δεν ορίζεται από κοινωνικά ή πολιτισμικά πρότυπα συμπεριφοράς. Το πάθος, ο δυναμισμός και η πίστη σε ό,τι κάνουμε είναι απαραίτητα για να είμαστε οι ίδιες γεμάτες, ανεξάρτητες και ικανοποιημένες.

Η εργασιακή μου εμπειρία στην AbbVie με κάνει ιδιαίτερα περήφανη καθώς ο σεβασμός προς κάθε γυναίκα είναι ορατός και έμπρακτος. Όλες οι γυναίκες ενθαρρύνονται ενώ τους παρέχονται και τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εκφραστούν, να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να προοδεύσουν. Η παρουσία μας σε θέσεις ευθύνης στην AbbVie είναι μια πραγματικότητα γιατί είναι ακλόνητη πεποίθησή μας να απορρίπτουμε κάθε στερεότυπο που αποτελεί εμπόδιο στην προσωπική και επαγγελματική ευημερία κάθε ανθρώπου, αδιακρίτως φύλου. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και οι γυναίκες αξίζουν να απολαμβάνουν αποδοχή και αναγνώριση στην κοινωνία και στην εργασία τους.

Ως εργαζόμενη μητέρα, νιώθω έντονα ότι θα πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές πιο συμπεριληπτικές επαγγελματικές και κοινωνικές δομές που θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικού και θρησκευτικού προσανατολισμού να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και αναγνώρισης. Οραματίζομαι ομάδες εργασίας και κοινωνίες που όχι απλά δε θα χαρακτηρίζονται από έμφυλες ανισότητες, αλλά θα διέπονται από ποικιλομορφία. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις του παρελθόντος και να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός.

Πιστεύεις ότι λόγω φύσης οι γυναίκες έχουμε "ρυθμιστικό" ρόλο στην καλή υγεία του στενού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός μας;

Αμφότεροι, γυναίκες και άνδρες έχουμε την ευθύνη να προλαμβάνουμε και να προσέχουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας ανθρώπων. Έχουμε, πλέον, τα εργαλεία και τη γνώση να προστατεύσουμε την υγεία μας από "αχρείαστους" κινδύνους και νόσους, εφόσον είμαστε επιμελείς στις προληπτικές μας εξετάσεις, εφόσον ακούμε το σώμα μας και εμπιστευόμαστε τον γιατρό μας και δεν αμελούμε συμπτώματα που δεν μας είναι γνώριμα.

Πράγματι, οι γυναίκες πολλές φορές παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα υγείας και φροντίδας των αγαπημένων τους, των παιδιών τους. Όμως η ευθύνη βαραίνει γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα, για να διατηρούμε την καλή μας υγεία και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας και να προσθέτουμε ποιοτικά χρόνια ζωής αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.

Άνδρες και γυναίκες μπορεί να διαφέρουμε από βιολογικής ή σωματικής απόψεως, όμως έχουμε την ίδια δύναμη, τις ίδιες ικανότητες φροντίδας και ευαισθησίας ώστε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, όπως και σε θέματα καλής υγείας.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Χωρίς αμφιβολία η πανδημία ήρθε σε μία εποχή που είχαμε την επίπλαστη βεβαιότητα ότι ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη ζωή μας τόσο δομικά και με διάρκεια. Οι μάσκες, η καραντίνα, η τηλεργασία, τα sms για βόλτα, το άγνωστο της έκβασης μετά από τη νόσηση, τα νέα εμβόλια. Όλα αυτά θα ταίριαζαν περισσότερο σε ένα κινηματογραφικό σενάριο παρά στη δική μας πραγματική ζωή, αρκετά εφησυχασμένοι ότι έχουμε κατακτήσει την ελευθερία και τον έλεγχο από αόρατους ή και ορατούς εχθρούς. Η πανδημία ήρθε να ανατρέψει δεδομένα, ήρθε για να δοκιμάσει κάθε έναν από εμάς ατομικά αλλά και συλλογικά ως μία κοινωνία που η συμπεριφορά του ενός επηρεάζει τη ζωή των συνανθρώπων του. Ήρθε για να αλλάξει τη ζωή των παιδιών μας και τις ισορροπίες στην οικογένεια.

Χρειάστηκε άμεσα και απρογραμμάτιστα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε - και άρδην την καθημερινότητά μας. Κληθήκαμε και ακόμα καλούμαστε να επιδείξουμε ευελιξία, εφευρετικότητα, επινοητικότητα και σθένος. Και κυρίως εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στις κοινωνικές δομές, στις κυβερνήσεις, στους συνανθρώπους μας, στους γιατρούς και στην επιστήμη, στις επιχειρήσεις. Πολλές και θεμελιώδεις οι αλλαγές για να αγκαλιαστούν και να κατανοηθούν από το σύνολο των κοινωνιών με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά ανά την υφήλιο. Είναι μία κρίση που έθεσε εκ νέου ερωτήματα και προβληματισμούς που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί οριστικά και χρειάζεται χρόνος επώασης για να αφομοιωθούν και να αξιολογηθούν.

Αν και εν μέσω πολλών αμφισβητήσεων, η επιστήμη έδειξε ότι διαθέτει τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να ανταποκριθεί με ταχύτητα σε προκλήσεις έκτακτες και μεγάλες. Οι επιστήμονες εργάστηκαν άοκνα ώστε μέσα σε λίγους μήνες να αποκωδικοποιήσουν τον ιό και να ανοίξουν τον δρόμο για την παρασκευή εμβολίων και την ανάπτυξη θεραπειών. Η διαδικασία αυτή μας δυνάμωσε καθώς αποδείξαμε ότι με σκληρή δουλειά και συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και των φαρμακευτικών εταιρειών μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά προς όφελος των ανθρώπων. Όμως, διακρίναμε και σοβαρές παθογένειες, όπως στην πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα απαραίτητα εμβόλια κι αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει για να κλείσουμε το κενό στις ανισότητες και να παρέμβουμε με συστημικές αλλαγές.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και βρίσκονται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας, είμαστε ακόμα στη διαδικασία να το ανακαλύψουμε και να το σταθεροποιήσουμε. Οι επιχειρήσεις και οι χώρες που θα καταφέρουν να προσαρμόσουν και να προσαρμοστούν σε νέες στρατηγικές, ομαλά και γρήγορα, θα είναι δυνητικά από τους πιο ωφελημένους καθώς θα μεταβούν ταχύτερα στις τάσεις και στα ζητούμενα της νέας εποχής, και θα είναι καλύτερα θωρακισμένες και πιο έτοιμες για επόμενες κρίσεις, οι οποίες όπως διαφαίνεται είναι πλέον μέρος της νέας πραγματικότητας.

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σου το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Χρειάζεται να πιστέψουμε και να διεκδικήσουμε ό,τι είναι καλύτερο για εμάς, προσωπικά και επαγγελματικά, αλλά και ό,τι έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινό καλό. Να εμπιστευτούμε την επιστήμη, τους επιστήμονες και τους γιατρούς και να τηρούμε ένα πρωτόκολλο επιτήρησης της υγείας μας.

Ως γυναίκα που εργάζεται στον χώρο της Υγείας, γνωρίζω ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο μας, παγκοσμίως, επενδύουν συνεχώς στην Έρευνα και Ανάπτυξη για να προσφέρουν θεραπείες που αντιμετωπίζουν δύσκολες ή λιγότερο δύσκολες ασθένειες. Όμως, σε μια δύσκολη συγκυρία κοινωνικά, επιχειρηματικά και οικονομικά, θεωρώ απαραίτητο, αυτή τη δεδομένη στιγμή, να προσπαθήσουμε όλοι από τη θέση που βρισκόμαστε να εστιάσουμε και στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των ανθρώπων. Στο μερίδιο που αναλογεί στις επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε πολιτικές που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς, δημιουργικοί και να αναγνωρίζονται στο εργασιακό τους περιβάλλον. Εφόσον κατακτήσουμε ένα επίπεδο συναισθηματικής ικανοποίησης, στο επαγγελματικό μας περιβάλλον, τότε η επίδραση και στη σωματική μας υγεία θα είναι εμφανής. Άλλωστε η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική μας υγεία. Η καλύτερη συναισθηματική μας κατάσταση μάς εφοδιάζει με αισιοδοξία και καλύτερη διάθεση για να προσέξουμε τη διατροφή μας και να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας την άσκηση, τα οποία είναι τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσουμε τη συνολική μας ευεξία.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ανταποδώσουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα μίας καλύτερης ποιότητας ζωής, που σέβεται τον προσωπικό χρόνο, τις ιδιαιτερότητες, τις επιθυμίες τους και τους στηρίζει, χτίζοντας ένα περιβάλλον συμπερίληψης στο οποίο κανένας και καμία δεν περιθωριοποιείται.

Εμείς στην AbbVie στηρίζουμε κάθε άνθρωπο και επενδύουμε σε πολιτικές που προάγουν την ευεξία και την καλή υγεία με στόχο την επίτευξη προσωπικής και επαγγελματικής ισορροπίας. Πριν την πανδημία, μάλιστα, πολλά προγράμματα που πραγματοποιούσαμε εστίαζαν στη σωματική και ψυχική υγεία, όπως chair massage με σκοπό την ανακούφιση και χαλάρωση από μυοσκελετικά προβλήματα που σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της καθιστικής ζωής. Στην κουζίνα των γραφείων μας, καθημερινά, προσφέραμε "υγιεινό" πρωινό διαμορφωμένο από catering με τη συνεργασία διατροφολόγου. Ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στην άθληση γι’ αυτό και έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα δρομέων, την AbbVie Running Team.

Παράλληλα και εξίσου σημαντικό, επενδύουμε σε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, καταπολεμώντας τις διακρίσεις και κάθε ασυνείδητη προκατάληψη. Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους να δίνουν το προσωπικό τους στίγμα και να αποτελούν ισότιμα μέλη μίας ομάδας απορρίπτοντας κάθε πολιτισμικό, κοινωνικό, ακαδημαϊκό στερεότυπο. Δημιουργούμε το περιβάλλον όπου κάθε συνεργάτης μας νιώθει ασφάλεια και αναγνώριση της δουλειάς και της προσωπικότητάς του ώστε να πετύχει αυτό που επιθυμεί και να εξελιχθεί μέχρι εκεί που ο ίδιος ονειρεύεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i