Γυναίκες στο τιμόνι της υγείας: Τίνα Ανταχοπούλου

Η Τίνα Ανταχοπούλου είναι Ιατρική Διευθύντρια της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie. Είναι επίσης μια νέα γυναίκα με όραμα για την επιστήμη και όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει.

Τίνα Ανταχοπούλου

Στο Shape υποστηρίζουμε και προωθούμε την ευεξία, έναν όρο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών – έστω κι αν αυτός ο όρος δε θα έπρεπε να συζητείται το 2022, αλλά να θεωρείται κάτι δεδομένο.

Συνδυάζοντας την έννοια της υγείας και τη γυναίκα, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με γυναίκες που έχουν έναν επιδραστικό ρόλο στον χώρο της υγείας. Με γυναίκες που επικοινωνούν με τους ασθενείς, γυναίκες που μεταφέρουν τις ειδήσεις για τις νέες θεραπείες και τις εξελίξεις στα μέσα ώστε να φτάσουν σε όλους μας, γυναίκες που κρατούν σχεδόν κυριολεκτικά μέσω του ρόλου τους το "τιμόνι" στον χώρο της εργασίας τους, αλλά που παραμένουν γυναίκες όπως όλες μας, με την ανάγκη να ισορροπούν την εργασιακή και την προσωπική τους ζωή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις.

Αυτές τις γυναίκες, τα πιστεύω τους, τις δυσκολίες τους, όσα τις κάνουν υπερήφανες και αποτελούν πρόκληση στη δουλειά τους, τους στόχους τους... όλα αυτά θέλουμε να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα με αφορμή το αφιέρωμα που κάνει το Shape.gr.

Εδώ συνομιλούμε και γνωρίζουμε καλύτερα την Τίνα Ανταχοπούλου, Ιατρική Διευθύντρια  της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie. Η Τίνα είναι μια πολύ δυναμική επαγγελματίας και νέα μαμά, ένας διπλός ρόλος που μόνο θετικά λειτουργεί στη ζωή της. 

Για να γνωριστούμε καλύτερα, με ποιες τρεις λέξεις/φράσεις θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Όσο μεγαλώνουμε και όσο αποκτάμε νέες εμπειρίες, τόσο διαμορφώνουμε και εξελίσσουμε τον χαρακτήρα μας και πλευρές της προσωπικότητάς μας. Σε αυτή τη φάση ζωής νιώθω ιδιαίτερα ανθεκτική να ανταπεξέλθω σε εμπόδια και δυσκολίες που συναντώ και θα συναντήσω στον δρόμο μου και αυτό σε συνδυασμό με την αισιοδοξία μου με οπλίζει με μεγαλύτερη δύναμη. Ένα χαρακτηριστικό που με χαρακτήριζε από πάντα είναι η ειλικρίνειά μου και όσο μεγαλώνω θεωρώ ότι είναι βασική αξία ενός ανθρώπου να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά πάντα με ευγένεια και διακριτικότητα ώστε κάθε άποψη ή συμβουλή να είναι εποικοδομητική.

Έχεις στην καθημερινότητά σου ένα προσωπικό σου τελετουργικό ευεξίας, π.χ. στην αρχή ή στο τελείωμα της ημέρας;

Απολαμβάνω πολύ την ιδιότητά μου ως μητέρα! Πριν ξεκινήσω για το γραφείο, κάθε πρωί αφιερώνω μία ώρα για παιχνίδι με τα τρίχρονα δίδυμά μου και κάθε βράδυ τα βάζω για ύπνο με παραμύθια και τραγουδάκια. Αυτό είναι το απαραίτητο τελετουργικό ευεξίας για εμένα, καθώς με γεμίζει με αγάπη, χαρά και αισιοδοξία! Είναι η δική μου προσωπική στιγμή που δεν αναπληρώνεται από τίποτε άλλο!

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος για το επόμενο διάστημα;

Ο προσωπικός μου στόχος, άμεσος αλλά και διαχρονικός είναι να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερη, να βελτιώνομαι, να μαθαίνω και να γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σε ό,τι και να καταπιάνομαι. Είναι ένας στόχος που αφορά και στην προσωπική μου και στην επαγγελματική μου ζωή. Είμαι ανήσυχος άνθρωπος, δεν εφησυχάζω, βάζω νέους στόχους και καταπιάνομαι με νέα και διαφορετικά πράγματα για να διευρύνω τους ορίζοντές μου.

Μπορεί να συνδυαστεί η καριέρα στη γυναίκα με την προσωπική ζωή; Τι έχει αλλάξει ώστε να το κάνει πιο εύκολο;

Όπως για κάθε άνθρωπο έτσι και για μία γυναίκα, η καριέρα και η προσωπική ζωή αποτελούν δύο σημαντικούς ρόλους. Και οι δύο ρόλοι, εφόσον αποτελούν μια συνειδητή επιδίωξη και στόχο, ολοκληρώνουν την προσωπικότητά μας.

Όπως για όλες τις αποφάσεις και τις επιλογές της ζωής μας, έτσι και για τον επιτυχημένο συνδυασμό καριέρας και προσωπικής ζωής χρειάζεται να κάνουμε κάποιες θυσίες ή συμβιβασμούς, να επιμείνουμε και να ξεπεράσουμε εμπόδια. Θεωρώ, όμως, σημαντικό να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και να εστιάζουμε κάθε φορά σε αυτό που κάνουμε χωρίς να διασπάται η προσοχή μας σε πολλά διαφορετικά πράγματα, την ίδια στιγμή. Σημασία έχει να απολαμβάνουμε τη στιγμή και με όσα ασχολούμαστε ώστε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι. Πάντως, ο συνδυασμός καριέρας και προσωπικής ζωής είναι μία απαιτητική συνθήκη, ειδικά σε μία εποχή που όλα κινούνται πολύ γρήγορα και πολλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις εναλλάσσονται. Οι γυναίκες επιφορτιζόμαστε, πολλές φορές, με ευθύνες στην προσωπική μας ζωή, δυσανάλογα από έναν άντρα. Σήμερα, περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν έχουν γίνει βήματα ώστε το περιβάλλον μιας γυναίκας να είναι πιο υποστηρικτικό, χωρίς όμως να λείπουν και οι ανισότητες για τις οποίες οφείλουμε να επιμείνουμε όλοι για να γεφυρωθούν.

Χωρίς αμφιβολία όμως, στον τομέα που πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα και προσπάθειες είναι στην ισότιμη ενσωμάτωση και ανέλιξη μίας γυναίκας στην επαγγελματική της ζωή. Δυστυχώς, ακόμα οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν την ίδια αναγνώριση σε θέσεις ευθύνης ή σε απολαβές, αν και σταδιακά η παρουσία γυναικών γίνεται πιο εμφανής σε θέσεις ηγεσίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της διοίκησης, της εκπαίδευσης, της πολιτικής.

Αυτό κυρίως προέρχεται από τη δική μας γυναικεία επιμονή και αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε τα στερεοτυπικά εμπόδια που μας εμπόδιζαν να κατακτήσουμε θέσεις που επιθυμούμε και αξίζουμε χάρη στις απαιτούμενες δεξιότητες και στο ταλέντο μας. Οι γυναίκες συνεχώς εξελίσσονται επιτυγχάνοντας νέα ορόσημα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Από τη δική μου εμπειρία, παλαιότερα, στην Abbott ήμασταν πολύ λίγες γυναίκες στο Management Team, ενώ σήμερα στην AbbVie έχουμε ισότιμη και ισάριθμη παρουσία. Άλλωστε η AbbVie αποτελεί πρότυπο αποδοχής και σεβασμού των ανθρώπων. Είναι μία αγκαλιά που σε υποδέχεται και σε αποδέχεται όπως ακριβώς είσαι. Ανεξάρτητα από το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα ή την εθνικότητά σου.

Είναι ένα σύγχρονο περιβάλλον που σου δίνει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθείς. Και όσον αφορά και στον δικό μου χώρο στην Έρευνα και Ανάπτυξη, ευελπιστώ, ότι πολύ σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας το ανδροκρατούμενο μοντέλο και οι γυναίκες θα αφήσουν το βαθύ αποτύπωμά τους.

Συνομιλώντας αυτή τη στιγμή με μία γυναίκα που βρίσκεται "στο τιμόνι της Υγείας", ίσως η ερώτηση αυτή είναι περιττή, θα την κάνω όμως: Πιστεύεις ότι το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες έχει πλέον σπάσει;

Μία φράση που συχνά με εκφράζει είναι "στην αρχή μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο, μέχρι να γίνει". Το να "σπάσουμε" παγιωμένες αντιλήψεις ετών είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης για να αποδώσει και να επικρατήσει, έστω κι αν στην αρχή φαντάζει δύσκολο. Οι άνθρωποι αντιστεκόμαστε στις αλλαγές, αντιστεκόμαστε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι γιατί φοβόμαστε την αλλαγή ισορροπιών ή αν θα επηρεαστούμε αρνητικά. Όμως η αλλαγή είναι απαραίτητη, αναπόφευκτη και πολλές φορές ευεργετική. Πιστεύω στην ατομική δύναμη σε συνδυασμό με τη συλλογική προσπάθεια για να αλλάξουν τα κατεστημένα και τα status quo. Όσον αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, όπως ανέφερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να είμαστε ικανοποιημένες και ικανοποιημένοι με την ισότιμη ενσωμάτωση των γυναικών στο επαγγελματικό περιβάλλον. Οι συσχετισμοί είναι ακόμα υπέρ των ανδρών, παρόλο που γυναίκες και άνδρες διαθέτουν τις ίδιες ικανότητες και μπορούν να κάνουν τα ίδια όνειρα και να θέτουν αντίστοιχους στόχους.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να δεσμευτούν στις αρχές της ίσης εκπροσώπησης αξιολογώντας με ειλικρίνεια τις θετικές αλλαγές που αποδεδειγμένα προσφέρει η έμφυλη ισότητα και η παρουσία γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Πρέπει να αποφασίσουν τα βήματα που κάνουν να γίνουν πιο αποφασιστικά και να θεμελιώσουν τις αλλαγές ως μέρος του κανόνα.

Η επιθυμία των γυναικών για επαγγελματική εξέλιξη αφορά εμάς τις ίδιες και τις προσωπικές μας επιλογές, οπότε δεν πρέπει να είναι αποδεκτό να συναντάμε εμπόδια που καθορίζονται από εξωγενείς παράγοντες ή απαρχαιωμένες αντιλήψεις που δεν ταιριάζουν με την εποχή μας. Υπάρχουν ακόμα στεγανά που πρέπει να απορρίψουμε και να υπερπηδήσουμε. Είμαστε στην κατεύθυνση να σπάσουμε τα ταμπού, αλλά χρειάζεται περισσότερη επιμονή απ’ όλους και περισσότερη συνεργασία και συναντίληψη ανθρώπων, φορέων, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, για να τα καταφέρουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές γυναικών ένα ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος εξέλιξης.

Ζήσαμε (ζούμε) μία πανδημία: Ποιο μάθημα ζωής θα έλεγες ότι έχουμε πάρει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Παρότι η καθημερινότητά μας έχει ξεκινήσει σταδιακά να επανέρχεται σε πιο κανονικούς ρυθμούς, μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία άλλαξε καθοριστικά τη ζωή και τις συνήθειές μας. Το σίγουρο είναι πως κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και δυσκολίες που δεν περιμέναμε. Παρόλα αυτά αποκομίσαμε και θετικά μαθήματα. Αν εστιάσουμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων, ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα που πήραμε από αυτή την εμπειρία είναι η σημασία της πρόληψης και ότι η καλή υγεία είναι απαραίτητη συνθήκη για να μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας με ελευθερία και να έχουμε τη δυνατότητα να κυνηγάμε τις επιθυμίες και τα όνειρά μας.

Η πανδημία μάς κατέστησε σαφές πόσο σημαντικό είναι να ενεργούμε προληπτικά για την προστασία της προσωπικής μας υγείας αλλά και των συνανθρώπων μας. Υιοθετήσαμε, έστω και υπό πίεση, κανόνες υγιεινής που μας προφυλάσσουν από τη μετάδοση ιών και πιθανότητες νόσησης. Για πολλούς από εμάς αυτές οι συνήθειες θα μας ακολουθήσουν κι από εδώ και πέρα.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η πανδημία απέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημαντική συμβολή της επιστήμης, της έρευνας και της ιατρικής για το κοινό καλό. Από τα εμβόλια έως τις θεραπείες, από την αυταπάρνηση των γιατρών να προσφέρουν υπηρεσίες κάτω από δύσκολες συνθήκες έως την επιμονή των επιστημόνων και των εταιρειών να συνεργαστούν όλοι μαζί, να εργαστούν συστηματικά και ταχύτατα ώστε να ανακαλύψουν καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για να διασφαλιστεί η υγεία κάθε ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου. Είναι ένα ουσιαστικό όφελος για όλους μας πώς η επιστήμη ανταποκρίθηκε με σεβασμό και ταχύτητα σε μια πρωτόγνωρη κρίση που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση εφεξής, σε καλές περιόδους αλλά και σε περιόδους κρίσης.

Παράλληλα, αντιληφθήκαμε τη σημασία να μην παραμελούμε τους εαυτούς μας και να εστιάζουμε στη συναισθηματική μας ευεξία, η οποία επιβαρύνθηκε αισθητά στην περίοδο της πανδημίας. Εν μέσω καραντίνας, θέλοντας να βρούμε απαραίτητες διεξόδους, δώσαμε περισσότερο χρόνο σε συνήθειες όπως η άσκηση, τα νέα χόμπι, η επικοινωνία με όσους αγαπάμε. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε όσα καλά υιοθετήσαμε και να αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα, ο καθένας σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του, αξιοποιώντας τις δυσκολίες που περάσαμε ως εφαλτήριο αυτοβελτίωσης και εξέλιξης.

Πώς βλέπεις από τη θέση και το ρόλο σας το αύριο στον τομέα της Υγείας; Τι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά;

Τόσο από την πολυετή ενασχόλησή μου με την Έρευνα και Ανάπτυξη όσο και από την εμπειρία της πανδημίας, συμπεραίνουμε ότι στο άμεσο μέλλον χρειάζεται να παρέμβουμε αποτελεσματικότερα στα συστήματα υγείας, παγκοσμίως, καθώς φάνηκε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός ώστε να είναι καταλληλότερα προετοιμασμένα για να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τέτοιας κλίμακας. Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες κι εμείς, κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, επαγγελματίες υγείας, επιστημονική κοινότητα και φαρμακευτικές εταιρείες, πρέπει για να θωρακίσουμε τα συστήματα υγείας σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στον τομέα των κλινικών μελετών με τον οποίο ασχολούμαι, στην αρχή της πανδημίας βίωσε μία κάμψη, με αναβολές συμμετοχής ασθενών και μείωση ένταξης νέων ασθενών σε κλινικές μελέτες. Όμως οι νέες τεχνολογίες και η τηλεϊατρική συνέβαλαν στη λύση αυτού του προβλήματος και θεωρώ ότι θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για το μέλλον, για τη διεύρυνση της διεξαγωγής νέων κλινικών μελετών και για τη διαδικασία εγκρίσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πανδημία ήταν η ταχύτατη διεξαγωγή και ολοκλήρωση κλινικών μελετών για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό.

Οι κλινικές μελέτες, ουσιαστικά, ανοίγουν δρόμο στην καινοτομία και συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για τους ανθρώπους. Το όφελος για τους ασθενείς είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού αποκτούν πρόσβαση άμεσα σε καινοτόμες θεραπείες και ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση. Πρέπει να επισημάνουμε πως όταν η καινοτομία συσχετίζεται με το αγαθό της υγείας είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και με σεβασμό προς τον άνθρωπο.

H AbbVie κατέχει εξέχουσα θέση με σημαντικό αποτύπωμα στον χώρο των κλινικών μελετών, παγκοσμίως. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε μέσα από τη διεξαγωγή μελετών και τη συνεργασία μας με την ερευνητική, την επιχειρηματική, και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όλοι μαζί για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία, για περισσότερους ανθρώπους. Διασφαλίζοντας, λοιπόν, το θεμελιώδες αγαθό της υγείας των ανθρώπων από σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ασθένειες, τους δίνουμε τη δυνατότητα να ζήσουν με μεγαλύτερη ελευθερία τη ζωή τους, όπως την επιθυμούν. Να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες και ασχολίες που επιδρούν ευεργετικά στη συναισθηματική τους ολοκλήρωση αλλά και στη σωματική τους υγεία. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σώμα, γιατί αυτό είναι υγεία, το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή μας να αλληλοεπιδρούν θετικά για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i