5 αποκαλυπτικά "συμπτώματα" των ορμονικών διαταραχών

Οι ορμονικές διαταραχές είναι... συνυφασμένες με το γυναικείο φύλο. Κι επειδή τα σημάδια τους δεν είναι πάντα σαφή, οι παρακάτω πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να τις διακρίνεις.

Ορμονικές διαταραχές unsplash

Η άστατη περίοδος αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα σημάδια που προσπαθεί να σου εξηγήσει πως κάτι συμβαίνει με τις ορμόνες σου. Δεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζεις κάποια ορμονική διαταραχή, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τομέα αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που δεν είχες σκεφθεί πως συνδέονται με τις ορμόνες σου που μπορεί να επηρεάζουν τη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου.

Αλλαγή στο βάρος σου

Είτε έχασες ή πήρες κιλά αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στις ορμόνες σου. Για παράδειγμα κατά την εμμηνόπαυση είναι πιθανό να πάρεις κιλά και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων και την πτώση του μεταβολισμού σου. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν νιώθεις στεναχωρημένη, καθώς μειώνονται οι τιμές των οιστρογόνων σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις πως θες να φας περισσότερο. Από την άλλη και η απότομη απώλεια κιλών πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις, αν δεν οφείλεται σε κάποια δίαιτα ή σε άσκηση, και καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Διαβάστε Επίσης

Προβλήματα στον ύπνο

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Μπορεί να φταίνε τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Η ορμόνη αυτή σε βοηθάει να κοιμηθείς και συνήθως η αϋπνία παρατηρείται κατά την περίοδό σου που τα επίπεδα αυτής πέφτουν. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων δημιουργούν εξάψεις και ιδρώτα, που μπορεί να σε εμποδίσουν από το να κοιμηθείς καλά.

Ξηροδερμία

Συνήθως η ξηρότητα στην επιδερμίδα αποτελεί ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, καθώς το δέρμα αρχίζει να λεπταίνει και να μην μπορεί να κρατήσει την ενυδάτωση όπως παλιά. Αλλά και τα προβλήματα στον θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία, γεγονός που θα εξακριβωθεί με ορμονικές εξετάσεις. 

Πρόβλημα στη μνήμη

Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το σίγουρο είναι πως αλλαγές παρατηρούνται όταν μεταβάλλονται οι τιμές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης με αποτέλεσμα να σου φαίνεται δύσκολο να συγκρατήσεις στη μνήμη σου κάποια πράγματα. Αν και το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι σύνηθες για την εμμηνόπαυση και την προ-εμμηνόπαυση, μπορεί να συνδέεται με κάποια άλλη κατάσταση που έχει να κάνει με τις ορμόνες σου.

Συνεχής κούραση

Η έλλειψη προγεστερόνης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις όλη μέρα κουρασμένη, σαν να μην έχεις κοιμηθεί. Γι' αυτό και κατά την εμμηνόπαυση δεν έχεις πολλή ενέργεια όπως άλλοτε. Ωστόσο, αν δεν βρίσκεσαι σε αυτή την ηλικιακή βαθμίδα, η κούραση μπορεί να συνδέεται με τον θυρεοειδή, ο οποίος ενδέχεται να μη λειτουργεί σωστά.

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να αναφέρεις στον γιατρό σου τις αλλαγές που παρατήρησες, ο οποίος θα σε κατευθύνει για το πώς να κινηθείς ανάλογα με την κατάστασή σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i