Πολλαπλό μυέλωμα: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και οι θεραπευτικές επιλογές

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως και ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας εγρήγορσης και ενημέρωσης για τη νόσο αυτή.

πολλαπλό μυέλωμα istock

Με δεδομένο ότι το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια και τα συμπτώματά του μπορεί να μας "αποπροσανατολίζουν" καθώς είναι μη ειδικά, η ενημέρωση για τη νόσο είναι πολύ σημαντική. Και γίνεται ακόμη πιο σημαντική εάν αναλογιστούμε ότι η έγκαιρη διάγνωση παίζει ζωτικό ρόλο στην παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Αυτή την υπαρκτή ανάγκη έρχεται να καλύψει η νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα με τίτλο "Μαζί στη ζωή". Η εκστρατεία, την οποία υποστηρίζει ως πρεσβευτής ο γνωστός ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών και υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας.

Όπως αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας, μολονότι το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως, παραμένει μία άγνωστη στο ευρύ κοινό νόσος. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί δεν αναγνωρίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα και λαμβάνουν καθυστερημένη διάγνωση, μειώνοντας τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, αποκαλύπτοντας το "σιωπηλό" προφίλ της και τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, ανατρέποντας αποθαρρυντικά στερεότυπα γύρω από τη νόσο και τεκμηριώνοντας τις ελπίδες για ποιοτική ζωή, υπογραμμίζοντας τις θεαματικές εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση. 

Βασικά δεδομένα για τη νόσο, τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος, η διάγνωση 

- Πρόκειται για τη 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.
- Κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 130.000 νέες διαγνώσεις.
- Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 3.200 ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.
- Έχει 1,5 φορά μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής στους άντρες. 

Τα βασικά συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος είναι αυτό που οι γιατροί ονομάζουν μη ειδικά και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στα οστά, εύκολα κατάγματα, επίμονη κόπωση που δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, εύκολες και πολλές λοιμώξεις ιογενείς και βακτηριακές και νευρολογικές διαταραχές. 

Η διαγνωστική προσέγγιση απαιτεί ανάλυση δείγματος αίματος και ούρων, αξιολόγηση δείγματος μυελού των οστών και απεικονιστικές εξετάσεις. Η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου είναι σημαντική για την αντιμετώπισή της και η διερεύνηση σε ένα εξειδικευμένο αιματολογικό κέντρο μπορεί να είναι απαραίτητη.

Υπάρχει θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα;

Η ριζική θεραπεία της νόσου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, χάρη όμως στις εξελίξεις στη φαρμακολογία υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες θεραπείες -οι οποίες όλες τους στη χώρα μας καλύπτονται από το Δημόσιο- οι οποίες προσφέρουν στον ασθενή παράταση του χρόνου μέχρι την επόμενη υποτροπή της νόσου, παράταση του χρόνου συνολικής επιβίωσης, ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Και παρότι σήμερα υπάρχουν πολύ σημαντικές θεραπείες, είναι επείγουσα ανάγκη η διερεύνηση νέων θεραπευτικών παραγόντων που θα προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποτροπών και της ανθεκτικότητας ενώ είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση όλων ώστε να υπάρχει έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό, σωστή διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. 

Αυτό το σκοπό επιθυμεί να εξυπηρετήσει η εκστρατεία που προαναφέραμε η οποία έχει ως κύριο όχημά της το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Πολλαπλό Μυέλωμα – Μαζί στη ζωή", το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Sanofi Ελλάδας (www.sanofi.gr). Η ταινία αποτυπώνει την πολύπλευρη επίπτωση της νόσου μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες τεσσάρων ανθρώπων: μίας ασθενούς, της συζύγου/φροντιστή ενός ασθενούς, μίας ιατρού-αιματολόγου και ενός ψυχολόγου. Στο ρόλο του αφηγητή είναι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i