ΧΑΠ: Η σιωπηλή νόσος που μας "απειλεί"

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

ανάσα ΧΑΠ άσθμα φύση χαρά istock

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα αναστατωμένη ύστερα από 3 χρόνια πανδημίας που έχει κοστίσει 6,5 εκατομμύρια ζωές. Η ΧΑΠ ευθύνεται για 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αλλά και η έγκαιρη ανακάλυψη περιπτώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο να την αναπτύξουν, έχει κομβική σημασία στη διαχείριση και πρόγνωση της νόσου στο μέλλον. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η ΧΑΠ

"Η ΧΑΠ είναι μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες του ανθρώπου σήμερα. Οφείλεται, σε ποσοστό 90%, στο κάπνισμα αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αστικά κέντρα και σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους δεν είναι ευκαταφρόνητη. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή ασθένεια" εξηγεί ο Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ".

"Η ΧΑΠ αποφράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Δυστυχώς, μόνο όταν το 50-60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί, ο ασθενής αρχίζει να έχει ανησυχητικά συμπτώματα και κρίσεις δύσπνοιας και λοίμωξης που συχνά τον οδηγούν στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς, ζει μια αναπηρική μορφή διαβίωσης, καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένειά του και την παροχή οξυγόνου".  

Το "κόστος" της νόσου

Η Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, A’ Παν. Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ", σχετικά με τα δεδομένα της ΧΑΠ στη χώρα μας αναφέρει ότι: "10 ενήλικες καπνιστές στους 100 πάσχουν από ΧΑΠ (10%), δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν, το 56% από αυτούς, δηλαδή 300.000, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν. Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες – 11,6% έναντι 4,8%. Η ΧΑΠ επηρεάζει περισσότερο τον αγροτικό πληθυσμό (15,1%), ενώ στα αστικά κέντρα και στην Αθήνα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 10,1% και 6%. Το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ ανά ασθενή, ανέρχεται στα €5.582. Το έμμεσο κόστος ανά ασθενή (κόστος απώλειας παραγωγικότητας) ανέρχεται στα €1.398,3 ενώ το άμεσο κόστος στα €2.809. Το άμεσο μη ιατρικό (χρόνος ασθενών, χρόνος φροντιστών) υπολογίζεται στα €1.374 ανά έτος".

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης, τόνισε: "Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερη φέτος, όχι μόνο για τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι πάσχουν, αλλά και για όσους πάσχουν και δεν το γνωρίζουν, και επιπροσθέτως για τους περίπου 1.000.000 Έλληνες που βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικά τη νόσο. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο νόσησης από μια πανσπερμία αναπνευστικών ιών με τον κορονοϊό και τη γρίπη να είναι μόνο 2 από αυτούς. Η νόσηση με κάποιον ή κάποιους από τους ιούς αυτούς, μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα ή και μοιραία για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Γι’ αυτό καλούμε τους ασθενείς να εμβολιαστούν πλήρως με όλα τα εμβόλια που συνιστώνται με την ευθύνη του Πνευμονολόγου τους. Καλούμε επίσης όλους τους καπνιστές άνω των 35 ετών να επισκεφθούν έναν πνευμονολόγο, να σπιρομετρηθούν, να εξεταστούν και βεβαίως να βοηθηθούν με ειδική παρέμβαση ώστε να διακόψουν το κάπνισμα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i