Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα σώζει ζωές

Η βιωσιμότητα για τον καρκίνο του πνεύμονα αν διαγνωστεί εγκαίρως είναι 9 στους 10 ασθενείς ενώ αν η διάγνωση καθυστερήσει (στάδιο ΙV) η επιβίωση είναι 1 στους 10.

αναπνοή πνεύμονες άνοιξη istock

Για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και την ένταξή του στο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη, μας μίλησε η κ. Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος FairLife Lung Cancer Care. "Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία να έχει αλλάξει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όμως για τους ανθρώπους που ζουν με καρκίνο του πνεύμονα, η ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου παραμένει επιτακτική. Κανένας ασθενής δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει πλέον.  

Τα δεδομένα για τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι αδιαμφισβήτητα επομένως και στη χώρα μας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη. Δυστυχώς μόνον το 16% των ασθενών ανιχνεύονται στο αρχικό στάδιο καθώς οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν ο καρκίνος του πνεύμονα βρίσκεται στα τελευταία του στάδια. Η βιωσιμότητα για τον καρκίνο του πνεύμονα αν διαγνωστεί εγκαίρως είναι 9 στους 10 ασθενείς ενώ αν η διάγνωση καθυστερήσει (στάδιο ΙV) η επιβίωση είναι 1 στους 10.

Η αποτελεσματικότερη εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, σε άτομα υψηλού κινδύνου, είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT) σύμφωνα και με μεγάλη κλινική μελέτη του National Lung Screen Trial-NLST καθώς είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητη από την απλή ακτινογραφία θώρακος στην ανίχνευση του καρκίνου σε αρχικό στάδιο. Τα πρόσφατα κριτήρια ένταξης των ασθενών στο πρόγραμμα screening αφορούν άτομα ηλικίας  50-80 ετών, με ιστορικό καπνίσματος (1 πακέτο ημερησίως για 20 έτη ή 2 πακέτα για 10 χρόνια) καθώς και πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια ".

Mε αφορμή το Νοέμβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, η "Fairlife L.C.C. – Φροντίδα και πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα", διοργάνωσε πρόσφατα ημερίδα με τίτλο "Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας- η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα" κατά την οποία συζητήθηκαν η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση της νόσου όσο αυτή είναι ακόμα ιάσιμη, ο μοριακός έλεγχος, οι κλινικές μελέτες καθώς και η ανάπτυξη νέων θεραπειών που χαρίζουν καθημερινά ζωή σε χιλιάδες ασθενείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i