Αφιέρωμα Υγείας: Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου και η πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

καρκίνος του πνεύμονα iStock

Ο Αχιλλέας Αδαμίδης, παθολόγος ογκολόγος, μας μιλά για τα ενθαρρυντικά τελευταία δεδομένα στο πεδίο των θεραπειών γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ) αποτελεί παγκοσμίως την κακοήθεια με τη μεγαλύτερη επίπτωση και θνητότητα. Στην Ελλάδα μόνο τα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα το 2020 ανήλθαν σε 8.960, ενώ οι θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτόν σε 7.670.

Οι παρακάτω είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο: 
•     Το κάπνισμα, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα οφείλεται σ’ αυτό. 
•     Η έκθεση σε χημικές ουσίες. 
•     Η ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. 
•     Γενετικοί παράγοντες. 

Πρόληψη και συμπτώματα

Στον ΚΠ το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμησή του είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη διακοπή του καπνίσματος και τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με αξονική τομογραφία, στο πλαίσιο προσυμπτωματικού ελέγχου ασθενών υψηλού κινδύνου. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, αιμόπτυση, κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του ΚΠ δεν είναι παρόμοιες σε όλους τους ασθενείς. Πλέον, επικρατεί η εξατομικευμένη προσέγγιση που έχει να κάνει με το στάδιο της νόσου, τον ιστολογικό τύπο, τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς αλλά και το προφίλ των μοριακών μεταλλάξεων που ανιχνεύονται σε κάθε ασθενή.

Διαβάστε Επίσης

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνει:
• Χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, στοχεύουσες θεραπείες, ανοσοθεραπεία.
Οι στοχεύουσες θεραπείες είναι σε μορφή δισκίων και χρησιμοποιούνται μόνο σε ασθενείς που φέρουν ειδικές μεταλλάξεις-στόχους. Η ανοσοθεραπεία, θεραπεία που χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, έχει επιφέρει επανάσταση στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του πνεύμονα. Η ανοσοθεραπεία εμφανίζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έναντι της κλασικής χημειοθεραπείας, όπως:
• Πετυχαίνει υψηλές και παρατεταμένες ανταποκρίσεις με διάρκεια, παρέχοντας μακροπρόθεσμα πολύ σημαντικό κλινικό όφελος.
• Εμφανίζει ασφαλές προφίλ τοξικότητας και συχνά πολύ καλύτερη ανοχή από τους ασθενείς σε σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία.

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί μεγάλα ιατρικά βήματα στη θεραπεία του επιθετικού αυτού καρκίνου του πνεύμονα πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση της συνολικής επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών και δίνοντας επιπλέον μια ελπιδοφόρα πνοή και προσδοκία για το μέλλον, ώστε η "ανίατη" αυτή νόσος να μετατραπεί σε ιάσιμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i