Έρευνα: 1 στους 50 έχει καρδιακή ανεπάρκεια - τα συμπτώματα

Μάθε ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και επένδυσε στην πρόληψη.

καρδιά istock

Έως το 2% των ενηλίκων -δηλαδή ο ένας στους 50- στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική είναι πιθανό να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, αντιμετωπίζοντας έτσι αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και πρόωρου θανάτου, εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.

Η καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται, μεταξύ άλλων με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Η πάθηση επηρεάζει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να αυξηθεί λόγω της προϊούσας γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της. Επίσης είναι μια νόσος με υψηλό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Τι είναι και σε τι οφείλεται

Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κατάσταση εκείνη που η καρδιά ως μυς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού, δηλαδή να εξωθήσει το αίμα που χρειάζονται τα υπόλοιπα όργανα για την θρέψη και λειτουργία τους. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζει εύκολα κόπωση. Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, επειδή η αδύναμη καρδιά δεν μπορεί να το τραβήξει πίσω. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε αρχίζουν να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια (οιδήματα- πρήξιμο) και την κοιλιά.

Οι πιθανές επιπλοκές

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Άννα Νόραμαρ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό "Heart", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 75 έτη και με διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια σε 11 χώρες. Σχεδόν οι μισοί (49%) είχαν ισχαιμική καρδιακή νόσο, το 44% καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή), το 49% μέτρια έως σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και το 35% διαβήτη.

Τα πιθανά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας

Τα κύρια συμπτώματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν τον καθένα μας είναι η δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και στην κατάκλιση, η απότομη αύξηση σωματικού βάρους με εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια, η εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες, η εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχης). Όλα τα παραπάνω αποτελούν  συμπτώματα και σημεία που πρέπει να σας κινητοποιήσουν για την άμεση επικοινωνία με τον Καρδιολόγο σας. Αν λαμβάνετε ειδική θεραπεία όπως ογκολογική αγωγή, τότε σας έχουν δοθεί οδηγίες για τακτικότερη καρδιολογική παρακολούθηση, τις οποίες θα πρέπει να τηρείται για την ασφαλή ολοκλήρωση της θεραπείας σας και την αποφυγή μακροχρόνιων προβλημάτων.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου

Εκτιμήθηκε ότι η εξάπλωση της καρδιακής ανεπάρκειας στους ενήλικες κυμαίνεται από 1% (αν εφαρμοστεί ένας στενός ορισμός για την πάθηση) έως 2% (με βάση έναν πιο ευρύ ορισμό). Σε μερικές χώρες όπως η Πορτογαλία το ποσοστό αγγίζει το 3%.

Ο κίνδυνος ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο κάθε χρόνο είναι υψηλότερος για τους ασθενείς που συνδυάζουν καρδιακή ανεπάρκεια και ΧΝΝ (το 19%) και μικρότερος για εκείνους με προηγούμενο έμφραγμα (3%) ή εγκεφαλικό (1%). Η ετήσια θνησιμότητα υπολογίστηκε στο 13%.

Η ανάγκη για πρόωρη διάγνωση και προληπτική θεραπεία

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, με βάση τα ευρήματα αυτά, προτεραιότητα στην προληπτική θεραπεία έχει το να μπει "φρένο" στην περαιτέρω παράλληλη επιδείνωση της καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας. Οι εν λόγω ασθενείς έχουν και το μεγαλύτερο κόστος νοσοκομειακής θεραπείας σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i